AZ ARAB UBORKASALÁTA recept kényegében egy, az Arab-öböl országaiban (is) elterjedt mártpgató, „dip” receptje. Tzatziki mondanánk rá egyből, azonban ezt most „Laban bi khiyaar” névvel illetik arrafelé. Más átírás szerint „Khiyar bi-Laban”, ahogy Libanonban és Marokkóban is ismerik. A görög rokonságról sokat elárul, hogy sokfelé leginkább görög-stílusú joghurttal javasolják készíteni, mert úgy lesz a legfinomabb.

A Földközi-tenger partvidékén, de leginkább a keleti, déli, és dél-nyugati medencéjében igen elterjedt ez a saláta. Hűsítő, friss és a népszerűsége is bizonyítja, hogy az éghajlatoz idomuló, s egészséges.

  • Hozzávalók:
  • 500 g joghurt (lehetőleg teljes tejből készült)
  • 1/2 kígyóuborka, arabul „khiyar” (ízlés szerint lehet több)
  • 2 teáskanál só, plusz só az ízesítéshez
  • 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • 3 teáskanál szárított mentalevél finomra morzsolva (lehet kevesebb is)
  • 2-3 evőkanál olíva olaj (jó minőségű, extra szűz salátaolaj)

Elkészítése: Vágjuk vékony szeletekre az uborkát, s helyezzük szűrőre. Keverjük össze a 2 evőkanál sóval és a szűrőn hagyjuk 1 órát állni. Egy óra elteltével a szűrőt energikusan mozgatva az uborkából alaposan rázzuk ki a felgyülemlett folyadékot. Egy salátástálban keverjük össze a joghurtot, uborkát, fokhagymanyomóval összenyomott fokhagymát és a szárított mentaleveleket. Apró adagokban keverjünk hozzá olíva olajat. Annyit adjunk hozzá, amitől ízlésünk szerinti krémességű és vastagságú nem lesz. Fedjük le az edényt és tegyük hűtőszekrénybe, hogy jól lehűlhessen. Salátának, dipnek szervírozhatjuk mentalevéllel díszítve. Kenyérrel, grill húsokkal, sülthallal, rizses ételekkel különösen kiváló.

Uborka, Forrás: saudiaramcoworld.com

Csíki Sándor♣