BORJÚ AGY – paprikás szószban

A BORJÚ AGY mifelénk már nem igazán számít mindennapi eledelnek. A borjú, pláne aztán az agya, egyáltalán nem megszokott étel.  A marokkói francia pied noir (ejtsd: pienoir) konyhában azonban előfordult paprikás szósszal is, ami persze semmiféle magyar vonatkozásra nem utal, mivel a marokkói konyha is használ őrölt pirospaprikát, különösen őrölt köménnyel együtt. A tojás is gyakori eleme a marokkói ételeknek, például a fűszeres húsgolyóknak is, vagy a shakshuka rokonságnak, Marrakeshtől Budapestig.

A marokkói francia pied noir konyha kedvelte a borjú agyvelőt (Cervelle de veau), ahogy ez Franciaországban is hagyományos ínyencségnek számít borjúnyelvvel és/vagy tojással. Marokkó ehhez a francia ételhez leginkább a paprikát (és a köményt) adta.

Borjú fejek a hentesnél

Borjú agy paprikás szószban (recept)

Az agy piros, paprikás szószban franciául Cervelle á la Sauce au Piment Rouge. Az agy többféle állatból is származhat, arrafelé leginkább borjúból, bárányból (nálunk akár sertésből is), most azonban a borjú agyból készített étel receptje következik. (Bárányból ugyanígy készíthetjük.)

 • Hozzávalók:
 • 1 borjú agy
 • 5 tk, ecet
 • 6 gerezd fokhagyma
 • 2 ek. olaj
 • 1 ek. édes-nemes őrölt pirospaprika
 • 1 csokor koriander
 • 3 tojás
 • só, bors

Agy paprikás szószban

Elkészítése: Az agyat hideg folyóvízben alaposan megmossuk, az agyhártyáktól megtisztítjuk, majd 10 percig főzzük az ecettel savanyított vízben. Az agyat óvatosan kezelve, nagyobb darabokra vágjuk, vagy egészben hagyjuk, vagy vághatjuk ~2,5 centiméteres élhosszú kockákra is, majd majd az olajjal együtt serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a tépett koriander felét, a fokhagymát, paprikát, sót, borsot és egy pohár vízzel (240 ml) felöntjük, majd lassú tűzön, 25-30 percig, gyöngyözve főzzük. Az étel elkészülte előtt 5 perccel, egyesével feltörjük a tojás és a szószhoz adva, hagyjuk főni. hozzáadjuk a maradék koriandert (tépve/vágva) és tálaljuk.

 • Tippek: a paprika mellett köményt, babérlevelet, paradicsomot, citromlevet is használhatunk az ízesítéshez. Az agyat egészben is hagyhatjuk, vagy nagyobb darabokra vágva. Valamennyi autentikusnak tekinthető. Az ételt tajine-ban is készíthetjük.

Bárány agy paprikás szószban, tojással

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Afrikai konyha, Arab konyha, Francia konyha, Furcsa ételek, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

BORJÚ AGY – paprikás szószban bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. borbély irén szerint:

  S ha koriander nincs?

 2. Csíki Sándor szerint:

  Próbáld ki petrezselyemmel.

 3. Mackóúr szerint:

  A családom eddig titkolta előlem! Ebből a posztból kell megtudnom, hogy magam is “feketelábú” vagyok? Hajszál pontosan így készítette nagyanyám, anyám, aztán jómagam is a paprikás-tojásos velőt” Bizony, jobbára bárányból, Húsvétkor leginkább, de azért nagyritkán akadt borjú is!

 4. piszt-ráng szerint:

  Mi meg a vágóhídon hagyjuk a koponyát!?

 5. Intizar szerint:

  Magyarán “borjúagy”. Már ha muszáj így nevezni. Némi kétség támad bennem, nem ezt hívták-e lánykori nevén borjúvelőnek.
  Bocsánatot kérek a piszkálódásért, egyedül arra gondolok, hogy egy ilyen igazán jó, szívem szerint való blog legyen már ott (ahol kell) helyesírásban is. Fölfigyeltem rá, hogy helytelenül alkalmazza a magyar szóösszetétel szabályait, ami kár egy ennyire jó blogban.
  Hiszen nem szabadna elfelejtenünk, hogy a blog az (újság)írásnak egy műfaja, még ha nagyon új is. Következésképpen nem jó, ha magyartalan helyesírási mintákat terjeszt.
  Tehát: “borjú agy”, az, kérem, angolul van. Nem angol szavakkal, de akkor is angolul. Magyarul a borjú(nak az) agy(a), az semmi más nem lehet, mint egy összetett szó, mégpedig borjúagy.

 6. Csíki Sándor szerint:

  Ebben most nem értünk egyet. A borjú agy, az “borjú agy”, külön írva, itt pedig, az apró árnyalatok, s mi egyebek miatt is, végképp az! A borjúvelő a gerincvelőt jelenti, még akkor is, ha az agyvelő kifejezéstől megzavartatva, akadnak, akik az agyat is ide valónak gondolják.

 7. Nemes Tamás szerint:

  Én a legvégén – kevéssel azelőtt, hogy leveszem a tűzről – még vágok bele újhagyma zöldjét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.