TitanicA TITANIC KATASZTRÓFÁJA a mai napig része az emberiség kollektív emlékezetének. Az „elsüllyeszthetetlen” hajó 2.200 főnyi utasa és személyzete közül alig többen, mint hétszázan élték túl a nem várt katasztrófát. Száz esztendeje már, hogy 1912. április 14. estéjén a Titanic gazdag utasainak egy része az eső osztály á la cart éttermében élvezte az életet. Ugyanebben az időben a milliomos utasok más része, akik mai áron akár 124.000 dollárnak is megfelelő összeget költöttek arra, hogy minden idők legbiztonságosabbnak tartott hajóján szelhessék át az Atlanti óceánt, az első osztály étkezőszalonjában foglalták el helyeiket, sokfogásos vacsorájukra várva. A másodosztályú étkezőszalon utasai kevésbé összetett, de ugyancsak gyönyörű vacsorát kaptak,

aminek a fogásai ugyan számos ponton megegyeztek az első osztály vacsorájával, azonban a borok kifinomult párosításával itt már nem sokat bíbelődtek.

 

Az első- és másodosztály

A Titanic másodosztályú, világos, levegős étkezőszalonja

A Titanic másodosztályú, világos, levegős étkezőszalonja

 

A harmadosztály

Az F fedélzeten, az úgynevezett „fedélközben” a harmadosztályon utazóknak szolgáltak fel egyszerűen elkészített, de bőséges vacsorát, a saját spártai berendezésű étkezőjükben.

A Titanic harmadosztályú étkezője

A Titanic harmadosztályú étkezője

Ma már furcsának tűnhet, ám friss gyümölcsöket a harmadosztályon már csak azért sem adtak fel, mivel a főként északi országokból érkező szegényebb sorsú utasok körében ezek a fogások már az elítélt dekadencia ételei voltak.

 

Az első osztály utolsó vacsorája

Az első osztály menüje a TitaniconA vacsora után néhány órával 1912. április 15-én, kora hajnalban a Titanic, több mint másfél ezer utassal a fedélzetén süllyedt hullámsírba. Az utolsó vacsora menüiből kettőt sikerült rekonstruálni. A következő menü jó bepillantást enged a gazdagok békeévek végi, I. Világháború előtti klasszikus (francia) konyhájába, a „grand cuisine”-be, abba a világba amelyet leginkább August Escoffier nevével jellemzünk. Az ételek nehezek, zsírosak, a borok és likőrök az étkezés szerves részét képezik.

Ezt a vacsorát fogyasztotta a kor leggazdagabb embere, John Jacob Astor IV és Benjamin Guggenheim is. Mindketten a hullámsírban lelték halálukat.

 


Az első osztályon utazók menüje 1912. április 14-én este

Első fogás – Hideg előételek
Canapés á l’ Amiral
Osztrigák á l’ Russe
Bor:
fehér Bordeaux-i, fehér Burgundy,
vagy Chablis (különösen az osztrigához)
Második fogás – Levesek
„Consommé Olga”
Árpakrémleves
Bor:
Madeira, vagy Sherry
Harmadik fogás – Hal
Posírozott vadlazac „Mousseline” szósszal, uborkával

Bor: száraz Rajnai vagy Moseli

Negyedik fogás – Meleg előételek
Filets Mignon Lili
Lyoni csirke
Vegetable Marrow farci
Bor:
vörös Bordeaux-i
Ötödik fogás –  Főételek
Bárány mentaszósszal
Calvados-szal glasszírozott sült kacsa almaszósszal
Vesepecsenye „forestiere” módra, „Chateau” burgonya
Mentás zöldborsó „timbale”
Krémes sárgarépa
Főtt rizs
„Parmentier” és főtt újburgonya
Bor:
vörös Burgundy, vagy Beaujolais
Hatodik fogás – Punch, vagy Sorbet
Punch Romaine

(Bort nem szolgáltak fel.)

Hetedik fogás – Sült
Sült galambfi, zsázsával


Bor:
vörös Burgudy

Nyolcadik fogás – Saláta
Spárga saláta pezsgős-sáfrányos vinaigrette-tel

(Bort a salátához nem szolgáltak fel)

Kilencedik fogás – Hideg fogás
Hízott máj (foie gras) pástétom
Zeller
Bor:
Sauternes, vagy édes Rajnai bor
Tizedik fogás – Édességek
Waldorf Puding
Őszibarackok „Chartreuse” zselében
Csokoládés Eclair, francia vaníliakrémmel
Francia vanília jégkrém
Bor:
Édes desszert borok (Muscatel, Tokay, Sauternes)

A tizenegyedik  fogás (desszertek) válogatott friss gyümölcsöket és sajtokat tartalmazott amihez édes desszert
bor
okat (Muscatel, Tokay, Sauternes) szolgáltak fel. A vacsorát kávé és a szivar követte, Portóival.

 

… a befejezés

Csíki Sándor♣