BORÁSZOK BORÁSZA – „December 13-án a Corinthia Hotelben gyűlt össze a 2012-es Borászok Borásza díj jelöltjeinek java, a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma és az alapító már hagyományosnak mondható év végi koccintásukon, amelynek keretein belül már a 2013-as díj előkészületeit is megtették. Kató András, a kuratórium elnöke és Rókusfalvy Pál, a díj alapítója méltatták a 2012-es nagy sikerű díjátadót és egyúttal felkérték a kuratórium tagjait a Borászok Borásza 2013 jelöltlistájának összeállítására, valamint tájékoztatták a jelenlévőket a 2013-as menetrendről.”

A Borászok Borásza 2013

  • 2013. január 31-ig van ideje a kuratórium tagjainak, hogy egyhangú döntéssel állapítsa meg a Borászok Borásza díj elnyerésére esélyes jelöltek listáját, illetve döntsenek a Magyar borért és az Év borász felfedezettje különdíjakról. Az elmúlt évek Borászok Borászainak szintén eddig az időpontig kell jelölteket állítaniuk a tavaly elindított Borászok Barátja különdíj elnyerésére.
  • 2013. március 1. már a jelölt borászok határideje, hogy leadják egy-egy szavazatukat 2013 Borászok Borászára és Borászok Barátjára.
  • 2013. április 12. pedig a Borászok Borásza Díjátadógála tervezett időpontja.

A Borászok Borásza díja lényege, mechanizmusa:

  • Borászok Borásza: A cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az alapítvány kuratóriuma a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelöl. A győztest egyszerű szavazással választják meg a jelöltek.
  • Az év felfedezettje különdíj: A kuratórium különdíjjal jutalmazza minden évben az általa jelölt 50 borász közül azt, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg a termelők között.
  • Magyar Borért különdíj: A díjat a kuratórium annak a borásznak ítéli oda, aki megítélése szerint a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért és az azokból készült borok minőségéért.
  • Borászok Barátja különdíj: A díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.
  • Jelöltállítás: A kuratórium minden tagja egymástól függetlenül saját 50 fős listát állít össze. Ezt követően az előző év Borászok Borásza is összeállít egy önálló 50 fős listát. Az így kapott 8+1 eltérő listát ezután összevezetik, és azok matematikai átlaga alapján határozzák meg minden évben a Borászok Borásza cím elnyerésére esélyes 50 jelöltet. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni, őket tehát ismét jelölni sem lehet, DE szavazati joguk örökre megmarad. Szavazategyenlőség esetén a Borászok Borásza díj eddigi nyertesei döntik el, hogy ki kerüljön be közéjük.
  • A Magyar Borért és Az év felfedezettje különdíjakat a Kuratórium közvetlenül ítéli oda, a Borászok Barátja díjra a Borászok Borászai állíthatnak jelöltet és az adott év 50 BB jelöltje dönt. (További információ: www.boraszokborasza.com)

Borászok Borásza 2013

(A sajtóanyag alapján: Csíki Sándor)