TRANSZ-ZSÍRSAVAK – Valami van, de nem az igazi! (OÉTI)

A TRANSZ-ZSÍRSAVAK, igen dicséretes módon, már az OÉTI, vagyis az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján is megfelelő súllyal szerepelnek, ami jó. Ennek jeleként is, az OÉTI “Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalma” címmel, 73 oldalon sorol hazai forgalomban kapható termékeket, köztük kirívóan magas transz-zsírsav tartalmú szaloncukrokat, s egyebeket is. Jön a karácsony, ezért a szaloncukor különösen izgalmas kérdés, de nem csak az.

“A […] vizsgálati eredmények, írja az OÉTI, kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, nem képezik alapját semmilyen, jogi következménnyel járó eljárásnak.

A minták kiskereskedelmi forgalomból történő beszerzése 2009-2012. időszakban történt. Az analitikai vizsgálatok az Országos Élelmezés- és táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI), a Nemzeti Akkreditáló Testület által elfogadott, akkreditált mérési eljárással folytak. 2011-ben és 2012-ben vett mintákat a táblázatban jelöltük.

A növényi olajok ipari feldolgozása során, a technológiától függően keletkező transz-zsírsavak (Trans Fatty Acids = TFA) fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A transz-zsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm*, az élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan.

A táblázatokban szereplő adatok az ipari eredetű transz-zsírsavak összes mennyiségét mutatják. A nullával jelölt adat azt jelenti, hogy az alkalmazott mérési módszerrel meghatározható legkisebb mennyiség (0,1 g TFA/100 gramm zsír) alatti érték található a termékben.”

*Megjegyzés:Jelenleg (2012.11.) hazánkban nincs előírás, mely szabályozná a forgalomba kerülő élelmiszerek transz-zsírtartalmát.” (OÉTI)

Valami van, de nem az igazi…

A táblázat – úgy tűnik – az utóbbi hetekben tovább finomodott (értsd: precízebb lett), már csak azért is, mert egy korábbi, 2012. május 21-ei verzióban – ahogy érzékelem – már nem forgalmazott termékek mérési eredményei is szerepeltek. Ehhez jön, hogy a táblázatban megjelenő, termékek egyik-másikának (köztük szaloncukrok) receptúráiban, mint hallom, időközben kedvező irányú változtatás történt.

A transz-zsírsavak mennyiségének jelölése már sokfelé megoldott. Nálunk, nem.

  • Annak ellenére, hogy a táblázat az aktuális állapotot illetően egyelőre továbbra is bizonytalanságra ad okot, s nagyobb arányban “tájékoztató jellegű” mint kívánatos lenne, helyesnek tartom, hogy az OÉTI mégis közreadott egy ilyen adatsort, ám a legjobb az lenne, s a naprakészséget is legjobban az garantálná, ha – legalább a kritikus termékcsoportokban – köteleznék a gyártókat a transz-zsírsavak mennyiségének terméken való feltüntetésére.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség a konyhában, magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

TRANSZ-ZSÍRSAVAK – Valami van, de nem az igazi! (OÉTI) bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Mackóúr szerint:

    Hasznos a lista a transz-zsírsavakat tartalmazó termékekről. Persze elkelne egy rendszeres infó a termelőkről/forgalmazókról is, mindegyik tételnél. Már csak meg kell tanulni vásárolni, egyszerre 4-5 listát olvasgatva,

  2. Garami szerint:

    Az elelmiszeripartol nem lehet valos adatokat varni, hiszen nekik a legfontosabb az eladas, amit az alapoz meg, hogy a termeknek hosszu shelf life-ja van. (Minnel tovabb a polcon, annal jobb. Ennel meg jobb ha megveszik termeszetesen.) A mai idoben nagyon fontos, hogy mi magunk menjunk a dolgok utan, ne pedig a reklamokra, allami intezmenyekre hagyatkozzunk, akiknek a bevetel a fontos, nem pedig a a valos egeszsegi allapotunk. Transzsirsav egy ordongos kemiai folyamat alapjan jon letre, a zsirsav kap egy extra hidrogen atomot, amitol nem csak szerzekete de allaga is megvaltozik. Biokemiai folyamaton atasve szamunkra pedig “egyszeruen” fogalmazva: halalos. foleg ha rendszeresen es hosszutavon fogyasztjuk oket. Es tudva levo a zsir finom; barmilyen formaban, jo ize van. Szamunkra ez megfoghatatlan, csak akkor valik erthetove amikor magunk vagy szeretteink kerulnek bajba. Van egy konyv, amit ajanlok mindenki figyelmebe, igaz angolul van, de lehet, hogy majd egyszer megjelenik magyarul is: http://www.amazon.com/Fats-That-Heal-Kill-Cholesterol/dp/0920470386
    A konyve bele is lehet olvasni a neten keresztul. Igaz kemiai ismeretek nelkul kinainak fog tunni, persze sok minden rogton vilagossa valik mar a tartalom elolvasasa utan is.
    Nagyon keveset tudunk mi halandok a testunkrol es annak mukodeserol, ami nagyon szomoru. De, ha en megtudtam valtozni, mint magyar gyerek, aki imadja a magyar eteleket, regen pedig a junk food-ot, ma pedig a tudasommal meg tudom valogatni azt, hogy mit eszek, ennek CSAKIS EGY MODJA VAN: a self education, azaz a ÖN TANITAS. Nalam 2004-ben kezdodott ez a folyamat. 1966-tol csak is rossz eteleket ettem. Azaz nagy szerencsem volt, hogy szuleim kerteszek, igy e mellett rengeted NYERS zoldseget is vittem magamba. Ami meg is mentett a betegsegek nagyobb reszetol. Hollandiabol irok, ezert nincs ekezetem, foglalkozasom: taplalkozas szakerto, proper cook es keramikus. A ket utolso autodidakta modon. Szoval, nem (csak) a cimkekre kell hagyatkozni, hanem a konyvekre es az internetre. (De az alapveto tudas nelkul nem fogunk tudni szelektalni: tehat mindenkinek ajanlom a biologoa konyv ama fejezetet: taplalkozas es anyagcsere). A testunk legfontosabb resze a gyomorban rejlik. Nem csak egeszsegunk, de lelki allapotunk is.

  3. Pat szerint:

    Köszi ezt az értékes hozzászólást, magam is próbálom követni a táplálkozási “trendeket”, ezekalól nem kivételek a sztereotípiák sem. Két kérdésem lenne (több is, de ezek a legfontosabbak): 1. Szerinted mennyire igaz az, hogy a margarinok olyan mennyiségű transzzsírsavat tartalmaznak, hogy fogyasztásuk már-már a mérgezéssel egyenértékű? 2. Vajon a háztáji állatok – csirke, liba, kacsa, disznó stb.- tápozásába lehet-e olyasmit “keverni”, ami megsokszorozza a húsukban a transzzsírsavakat? Ha van időd, és érkezésed, szívesen venném a válaszod.

  4. Csíki Sándor szerint:

    1.) A táblázatban a “Margarinok” címszó alatt számos termék adatai olvashatóak. Akad köztük olyan, amely a mérési módszerrel értékelhetetlen mennyiségben (“0”) és olyan is, amely bőségesen tartalmaz transz-zsírsavat, ezért azt mondani, hogy “a margarinok”, nem tükrözi az igazságot. Meg kell mondani azt is, hogy melyik margarin. Ezért is kellene a gyártókat a transz-zsírsavak mennyiségének feltüntetésére kötelezni. A jelenlegi rendszer azoknak kedvez, akik nem képesek egészségre kevésbé káros terméket előállítani.

    2.) Nem ismerek olyan összetevőket, amelyeket a tápba (premixbe) keverve “megsokszorozza a húsukban a transzzsírsavakat”.

  5. Garami szerint:

    Ha hozzaszolhatok mint taplalkozasi szakereto, a kovetkezo a velemenyem: ha mar eleve margarinrol van szo, es kenheto, ott mar bibi van. en hollnadiaban lakom, es itt kotelezo foltuntetni a trans-okat. de hogy ne kelljen papirral a kezunkbe jarni a boltba a valasz nagyon egyszeru. szoval novenyi olajat arulnak margarinkent. ha belegondolunk logikusan az olaj – szoba homersekleten – folyos allapotban van. ezt ugye nem leht kenni, csak martogatni. ezert hidrogenizaljak az olajat mesterseges uton. igy mar kenheto lesz. ha valaki ezeket a termekeket nyakra-fore, naponta haromszor, ketszer, egyszer hasznalja, egy bizonyos ido utan bajba fog kerulni a szervezete. azt is tudjuk ma mar, hogy a mangalica zsir egeszseges. azt viszont mar csak a taplalkozastannal foglalkozik tudjak, hogy hm, ez is csak akkor igaz, ha peldaul ezt – mindenfele bedolgozatlan allapotban kenjunk kenyerunkre, vagy fozunk vele. es hoppa, a fozesnel lehet megint bibi: omega 3 zsirsavat heviteni, 130 celsius fok folott mergezo hatasu a szervezetre. en peldaul amikor magam olvasztom a szallonat, alacony homersekleten teszem azt, egy specko homerovel. ja, kicsit extreem, de nekem a szakmam a hobbim is. az allatok husaban jelenlevo trans zsirsav termeszetes eredetu biokemiai folyamat eredmenye. A gyomor bakteriuma alakitja at, nem pedig egy gyaros. 🙂 Ne igazan vagyok (teljesen) a paeolit dieta kovetoje, de logikusan nezve ami jo volt millio even keresztul az embernek, az most sem lehet problema. elvileg. mindenki teste maskepp reagal mindenre. nem lehet altalanositani. ami az egyiketet megoli, a masikat elteti. ezt mar hippokrates is mondta…. es ha mindent mertekkel fogyasztunk, es termeszetes eteleket eszunk nagy baj nem lehet. ja, es ha utananezunk a dolgoknak, az is jo otlet nem igaz? a google-on mar mindenre kaphatunk valaszt….a testunk egy tokeletesen mukodo gepezet, ha van valami “baja” szol nekunk, ha ezt a nyelvet megtanuljuk, akkor tudunk vele kommunikalni. a nyelvet ugy hivja, hogy szimptoma. de nem gyogyszerezzuk, hanem az okot keressuk…oh, es meg valami, NEM KOTELEZO margarint kenni a kenyerre, csak azert mert ott van a boltban. a margarinnal mar sokkal jobb lenne a termeszetes vaj, ami a tehenkebol jon…..haha azaz kopulve van a tejbol….NEM KOTELEZO minden sz……rt megvenni a szupermarketbol. mit is evett regen a falusi ember? egy (jo) kenyer minimum 3-4 hozzavalobol keszul, nezzuk csak meg a lidl csomagolt kenyer hozzavaloit….hanyat vagodunk tole….legalabbis en.

  6. Garami szerint:

    itt lehet olvasni, igaz angolul, hogy a husban hogy jelentkezik a trans zsir sav (ami termeszetes folyamat eredmenye): http://www.gnolls.org/2619/trans-fat-is-good-for-you-but-only-if-its-from-meat-and-butter-vaccenic-acid-and-the-conjugated-linoleic-acids/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.