ATKA SAJT – Milbenkäse és Mimolette

Milbenkäse (atkasajt); Forrás: wikimedia.orgA NÉMET ATKA (Mite) sajt, a Milbenkäse, igazán megérdemli, hogy a furcsaságok között említsük, legalábbis innen nézve. Az atka sajtnak helyi dialektusban Mellnkäse a neve, de tévesen póksajtnak is nevezik, bár a pókokhoz semmi köze. Az atkákhoz viszont annál több, akárcsak a Mimolette nevű francia sajtnak. A Milbenkäse (és a Mimolette) a sajtatkáknak (Tyroglyphus casei L.,Tyrolichus casei Ou,Tyrophagus casei Ou.) köszönheti különleges kérgét.

Sajtatka a Milbenkase és a Mimolette titka; A friss német atka sajtot sózzák, köménnyel ízesítik, formázzák, majd rozsliszttel meghintett faládákba helyezik és a továbbiakat már az atkákra bízzák. A rozsliszt szerepe, hogy az atkák ne fogyasszák el teljesen a sajtot, hanem csupán a kívánatos mértékben, a felszínt alakítsák át. Három hónapig érik ily’módon a sajt. Az atkák nyála a sajt felszíni rétegeibe jut és emészti a sajtot, amivel kialakul az ínyenceknek oly kívánatos ízvilág. talán ismét nem véletlen, ám a Würchwitzben (Sachsen-Anhalt, Németország) készülő Milbenkäse a Slow Food Deutschland lapján is megtalálható kulináris ínyencség.

A Lille környékén készített, jóval ismertebb francia Mimolette a bizarrabb német Milbenkäse unokatestvére. A Mimolette a szürkés kérgét ugyancsak a sajtatkáknak, azon belül egy másik atkának, a lisztatkának is nevezett Acarus siro fajnak köszönheti.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Francia konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

ATKA SAJT – Milbenkäse és Mimolette bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. sajtosbrokkoli szerint:

  Sanyi ez nagyon jó volt! Én eddig csak frisset ettem, nem is tudtam, hogy van belőle egy éves.

 2. Csíki Sándor szerint:

  És az a legkisebb, a videón láthatók közül, az még idősebb volt, s még sötétebb színű.
  Ízlett a fiatal sajt? 🙂

 3. sajtosbrokkoli szerint:

  Húúú elképesztően jó, de nem vagyok autentikus a témában, mert szerintem rossz sajt az ipari szörnyeken kívül nemigen van, és nagy inségben még azt is megeszem:) csak sajt legyen.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Tartunk majd egy sajtkóstolót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.