VÉGET ÉRT A BORFESZTIVÁL a Budai Várban 2012., és ismét csak jól sikerült, legalábbis azokon a napokon, amelyeket ott töltöttem, jó volt. A záró sajtóközlemény szerint is: „Lehetett volna kegyesebb is az időjárás, de így is elégedettek volt mindenki, borászok és borkedvelők egyaránt. Az öt napon át tartó borkiállítás és vásáron nagy volt az

érdeklődés a fiatal, a második generációs borászok és a vendég, Horvátország borai iránt. A korábbi évekhez képest sokkal több volt a külföldi látogató és ismételten szép számban képviseltették magukat a fiatalok. Spanyol sonka-szeletelő viadalt tartottunk, pezsgőlovaggá avattunk olimpikonokat, kihirdettük a palackszépségverseny győzteseit, a közönséggel együtt tapsoltunk a magyar jazz kiváló művelőinek és a Jótékonysági Borárverésen több mint 4 millió forintot gyűjtöttünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára.

Sonka

A spanyolsonka-szeletelés bajnoka Huszka Imre, a budapesti Mezzo Music Restaurant szakácsa lett, aki Anselmo Pereztől, a világ első számú cortadorától (sonkaszeletelő szakemberétől) vehette át nyereményét, a spanyolországi cortador képzésre szóló utalványt. A verseny nyitányaként Anselmo Perez a népszerű sonka-showjában a közönségnek is bemutatta világhíres szeletelési technikáját.

Pezsgő

Csernoviczki Éva és Szilágyi Áron olimpikonok is sikeresen kiállták a Törley Pezsgőrendi avatáson a próbákat, és Tompos Kátya színművésznő, Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Jónás István, a Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatója társaságában tagjává váltak ennek a méltán népszerű rendnek.

Palack

A palackszépségverseny győzteseit a zárónapon ismerhették meg a látogatók. A legszebbpalack.hu weboldalon zajló versenyen azok a borok, palackok vehettek részt, amelyeket Magyarország egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyére, a VinAgorára beneveztek. A versenyen részt vett 70 palackra közel tízezer szavazat érkezett. Az internetes szavazáson egytől ötig lehetett pontozni, figyelembe véve a palackok külsejét, szépségét, megjelenését, a címkét, a palack formáját, és az összhangot. A szavazáskor holtverseny alakult ki, így 11 győztese lett a nemes versengésnek. A legmagasabb pontszámot kapott palackok ABC sorrendben a következők:

  • Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. Dandelion Cabernet sauvignon Pink 2011
  • Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Olasz rizling Jégbor 2009
  • Gajdos Pincészet Egri Bikavér 2009
  • Hagymási Pincészet Kft. Életfa 2011
  • Halmosi Pincészet Négykezes Merlot 2008
  • Ikon Borászat Ikon Cabernet franc 2009
  • Kertész Családi Pincészet Carla 2009
  • Varga Pincészet Kft. Balatoni Olasz rizling Jégbor 2010
  • Vinal – JSC Pazva 2009
  • „Szent Benedek-Submontanum”, Tokaji Furmint 2008
  • Szent Tamás Pincészet Mád Furmint Száraz 2011

Árverés

A Jótékonysági Borárverés idén már 14. alkalommal mutatott példát arra, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat eredményes vállalkozói számára fontosak az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik. Szeptember 20-án, a Magyar Tudományos Akadémia Budavári Szalonjában, a gálavacsorával egybekötött rendezvényen Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője szívhez szóló mondatokkal köszöntötte a vendégeket. Az eseményen Kozma Imre, a „Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogató tagja” címet adományozta Bálint gazdának, azaz a 93 éves Bálint Györgynek sok évtizedes önzetlen segítéséért, együttműködéséért. Az idei Borárverésen dr. Dula Bence, egri szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó közreműködésével mind a 47 tétel gazdára talált és összesen 4.340.000 Forint folyt be, melyből 434 gyermek kaphat szép, új, neki tetsző szemüveget.

A 21. Budavári Borfesztivál eseménysorozata méltóképpen fejeződött be.” (A fesztivál sajtóanyaga alapján: Csíki Sándor♣)

Fotók

A Borfesztiválon nem sikerült minden borászhoz eljutnom. Úgy látszik, a fesztiválon eltöltött három látogatás ehhez kevés volt. Néhány fotót azért megosztanék.

Dr. Zilai Zoltán ügyvezető igazgató - Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. (középen)

Oláh Rita - Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A város fényei a Várból

Csetvei Krisztina (Mór) és Kertész Zoltán (Etyek)

Krenner Csaba (Bock, Villány)

Tiffán Gabi (Villány)

Günzer Zoltán (Villány) és Csíki Sándor (Food&Wine)

Jekl Flóra (Villány) és Csíki Sándor (Food&Wine)

Pók Tamás (Eger) és Csíki Sándor (Food&Wine)

Kovács László (La Fiesta Party Service), Malatinszky Csaba (Villány), Berkes Géza (Harmatrázó Pálinkaház) és Littvay Imre (zenekarvezető, 100 Folk Celsius)

Bányai Botond Gábor (Borigo Magazin) és Csíki Sándor (Food&Wine)

Borbély Tamás (Badacsony)

Gere Attila standjánál, Pauli Zoltán tálalása (házi sonka és kenyér)

Csíki Sándor (Food&Wine) és Pauli Zoltán (Crocus Gere Bor Hotel, Mandula Étterem)

Gere zsolt (Villány)

Geszler Dorottya és Kertész Zoltán (Etyek)

Takaró Rita (Magyar Borok Háza), Csíki Sándor (Food&Wine), Németh Richárd (Borászportál) és Baji Ferenc (Trattoria Toscana, Budapest)

A képek sorát még lehetne folytatni, de talán már ennyi is meggyőző volt. Ez a Borfesztivál is jól sikerült.

Csíki Sándor♣