VILÁG PULISZKÁI – polenta, ugali, fufu, mamaliga

A VILÁG PULISZKÁI ezernevűek, mégis egyfélék. A puliszka Kenyában és Tanzániában ugali, Maliban és Zambiában nshima, Zimbabvéban sadza, Dél-Afrikában pap, vagy mealie pap, Nyugat-Afrikában fufu. A cukornádültetvények rabszolgáival eljut a Karib-tenger szigeteire és a creol konyha részévé avatódik. Curaçao és Aruba szigetén funchi, a Virgin szigeteken funjie lesz a neve. Antigua és Dominika fungi néven ismeri, Haiti szigetén mayi moulin.

Az olasz bevándorlók – és éttermeik – hatására sokfelé a polenta név terjedt el. Romániában és Oroszországban  mamaliga, nálunk puliszka, pujiszka, pulicka, málé, tokány, és még lehetne folytatni.

“A kukoricanövény korai meghonosodását és tápláléknövényként való kezelését az állandó gabonahiány alapozta meg Erdélyben. E gabonapótló élelmiszer legnagyobb része lisztté őrölve, tört pép formában került asztalra. Kezdettől fogva kedvelik, értékelik a nem paraszti társadalmi rétegek is. Az étel neve a terület nagyobb részén puliszka és alakváltozatai (pujiszka, puiszka, pulicka, pujicka), Csíkban, Háromszéken, Moldvában és Bukovinában azonban málé, a Felső-Tisza menti magyaroknál pedig tokány. Tisztázatlan, hogy a tört pép készítésmódja helyben alakult-e ki, vagy a kukoricával együtt jutott el ide. A tört pép azonos kivitelben, hasonló táplálkozásbeli szereppel É-Itáliában (polenta) és számos balkáni övezetben a kukoricatáplálék fő formája.” (Magyar Néprajzi Lexikon)

A magyar Néprajzi Lexikon újraírása, friss szemléletű bővítése ma már elkerülhetetlen. Az a gyakorlat, amely a Kárpát-medencén és a Balkánon kívül a világ más részeiről és az ott fellehető szembeötlő azonosságokról tudomást sem vesz, korszerűtlen is, terméketlen is.

A kenyai ugali

A következő video a kenyai ugaliról szól. Kenya amúgy nagyszerű hely, az olaszok is szeretik, ezért a polenta ugali csereszabatos. Mindemellett a városi kenyaiak a spenótot talán jobban magukénak érzik, mint a kukoricát, bár itt az ugali nemzetről esik szó.

A ghánai fufu

A Ghána fővárosában, Accrában felvett videó részlet tanúsága szerint az ottani kukoricapép készítése jóval veszélyesebb feladat, vagy legalábbis nagyobb ritmusérzéket kíván, mint a kenyai ugali elkészítése.

A román mamaliga

Az ugali román megfelelője a mamaliga. Ez az étel Bukovinában, az ortodox román Sihastria Apátságban ugyanolyan módszerek szerint készül, mint Kenyában az ugali, ami persze nem meglepő. A filmen is lehet látni, hogy a mamaligára az Apátságban éppúgy keresztet rajzolnak, mint nálunk kenyérszegéskor szokás volt, és még sokfelé szokás is maradt.

A székely túrós puliszka

A kukorica és a belőle készített puliszka a székelyek körében is népszerű étel lett. A túrós puliszka ugyancsak olyan étel, amelyet a világ számos részén készítenek.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Afrikai konyha, Gasztronómia történet, magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

VILÁG PULISZKÁI – polenta, ugali, fufu, mamaliga bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szilvásy Dénes szerint:

    BAZ megye é-i részén használatos a “zsámiska” elnevezés is. Bár az ukrán szó mindenféle kásaételt jelöl, nagymama csakis a rakott puliszkát nevezte így: a puliszkát megfőzzük, szalonna kisült zsírjába mártott kanállal (vas)lábosba szaggatjuk, soronként túrót, vagy juhtúrót morzsolunk rá és tejfölözzük. Sütőben a túró megolvadásáig melegítjük. Tálaláskor szalonnapörccel szórjuk meg.
    Téli hónapokban gyakran készítjük el, még most is szeretjük.

    Sanyi! A kenyai ugali videója már nincs fent a YouTube-on. (csaxólok :))

  2. Csíki Sándor szerint:

    Köszönöm, cseréltem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.