A TOKAJI LÖSZ ARCAI immáron másodszorra rendezi meg szakmai kóstolóját. A 2012. szeptember 12-én, szerdán a Borfesztivál első napján megrendezésre kerülő kóstolónak ismét a Budai Várban található Magyar Borok Háza ad otthont. Jegyek kizárólag elővételben és korlátozott számban állnak rendelkezésre. Ezúttal a Tokajból érkező 13 neves pincészet mellett 1 pannonhalmi és 2 szekszárdi vendég pince mutatja be száraz és édes borait, amelyek alapanyaga lösztalajon termett. Az összefogás célja, hogy bemutassa elsősorban a Tokaji hegy löszös talajának borban megjelenő karakterét, szépségeit, eleganciáját, kecsességét a különböző birtokok, dűlők tükrében.

Rövid megnyitó beszéd: dr. Kovács Tibor, a Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója. „Lösz talaj jegyei szőlőben és borban” – BCE, Kertészettudományi Kar, Talajtan Tanszék előadó. „Tokaji hegy lösztalaja dőlő klasszifikáció tükrében” – Alkonyi László, a tokajwine.net szakírója. (A megnyitó beszéd, és a két rövid előadás összesen ~30 perc időtartamú)

„Ekkortól kezdve laza szerkezetű, illatos, friss borok jelentek meg a löszös borok képében, de ezeket már valamiféle fanyarság is kísérte. Kezdett kibontakozni egy olyan kép, amiben az látszódott, hogy ezek egyre jobban hasonlítanak a többi fajtára, de volt bennük valami plusz: a lösz, az mégis csak lösz!” (Alkonyi László)

„A típusos löszben nincs rétegződés, vagyis egyneműnek tekinthető. Geológiai vonatkozásban ez az egyik leggazdagabb kőzetforma, hiszen egyetlen másik sem tartalmaz annyi ásványt, mint ez, ugyanis a benne található szilikátok az ásványvilág egyharmadát adják.” (dr. Vitányi Béla, geológus)

Résztvevő Tokaji borászok

  1. Balassa István
  2. Bodrog Borműhely
  3. Bott Pince
  4. Demeter Zoltán
  5. Dorogi Testvérek
  6. Gizella Pincészet
  7. Hétszőlő
  8. Hímesudvar
  9. Kikelet Pince
  10. Paulay Borház
  11. Szepsy István ifj.
  12. Tokaj Kereskedőház Zrt.
  13. Zöld Birtok

Vendégborászatok Pannonhalma és Szekszárd löszös területeiről

  1. Pannonhalmi Apátság Pincészet
  2. Dúzsi Tamás
  3. Szeleshát Pincésze

A borokat Tokaji Sajt Manufaktúra sajtválogatásai (Bodnár Sándor, Mád) kíséri.

  • A belépő ára: 3.500 Ft / fő, amely magában foglalja a borok és a sajtok kóstolását.A kóstoló részletei itt találhatók.

Hétszőlő - Lencsés dűlő

(A sajtótájékoztató anyag alapján összeállította: Csíki Sándor♣)