BORFESZTIVÁL lesz idén is a budai várban. Hihetetlen, de ez már a 21. borfesztivál a budai várban. Természetesen megkaptam az első sajtóanyagot is, ahogy tavaly is, és korábban. Így kezdődik: „Az idei Budavári Borfesztiválon a fiatal borászoké a főszerep. Felnőtt a második generáció. (Talán) mindent tudnak a szőlőről, borról, az apró családi titkokról.”

„Közülük páran már biztosan megkapták szüleiktől a nagy pincekulcsot is. Most rajtuk a világ szeme, eljött az idő, hogy megmutassák, ők milyen bort tudnak készíteni. Diktál a divat, a legújabb trendek, de a mi fiatal borászaink érzéssel, óvatosan frissítenek a receptúrán. Boraik naprakészek, ám a tradíció ízei épp úgy dominálnak bennük, mint elődeik boraiban. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a fiatalok. A fiatal borász személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

És még ami fontos: a fiatal borászokon belül a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete lesz idén a Borfesztivál kiemelt vendége. Az ország 10 borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője szórakoztatja a közönséget az Oroszlános udvarban, a Magyar Rádió színpada mellett. Felváltva és együtt töltögetve a jó nedűket a poharakba.

  • Hangoló – a Borfesztivál idén világzenei koncerttel indul. Szeptember 7-én, a MOM Kulturális Központban az egyedülálló Hungarian HeartBeats program azt a zenei és kulturális sokszínűséget mutatja be, amely hazánkban a táncház-mozgalom hagyományaiból indulva virágzik.  Jegyek a helyszínen és a jegymester.hu oldalon válthatók.
  • A Borfesztivál idei díszvendége Horvátország. Köztudott, hogy az ország borászainak közel fele nem értékesíti borait, csupán saját igényeik kielégítésére termel, melyre egy régi mondás is utal: „Olyan még nem volt, hogy egy zagorjei (ember) bort adott volna el, inkább megitták a barátai”. A borok mellett az ország gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.
  • A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi újdonság, hogy a zárónapon a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre a Magyar Jazz Napja. Színpadra lépnek MoNaMo és Vendégei, a Budapest Bossanova Quintet, a Basszusgitár Ünnep keretében Jaco Pastoriusra emlékezünk. Az idei Budavári Borfesztivál záróműsorát a Ricardo Salsa Club zárja.
  • S, végül az új (?) szlogen: „Budavári Borfesztivál a barátokkal szeptember 12-16. között!”

A Budavári Borfesztivál részlete, 2011

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)