TRIANON nevét hallva nem a mártás receptje az első, ami eszünkbe juthat. Különösen nem június negyedikén. A 19. század vége táján Jessup Whitehead írt egy szakácskönyvet ‘Cooking for Profit’ címmel. Ebben a szakácskönyvben szerepel egy vajmártásból készített szarvasgombás sárga szósz.

Trianon mártás

Jessup Whitehead ‘Cooking for Profit’ szakácskönyvében a Trianon szósz fehér vajmártásból tojássárgája hozzákeverésével készített sárga mártás, amibe aprított szarvasgomba, hagyma (shallots), fehérbors, egy kanálnyi száraz fehérbor, cseppnyi citromlé is kerül. A Trianon mártás leginkább halakhoz, baromihoz alkalmas.

A Trianon szósz Fannie Farmer 20. század elejei szakácskönyvében is előfordul. Ott a hollandi mártás válik Trianon mártássa, ha kanálnyi sherry is kerül bele.

Csíki Sándor♣