LŐNYE – 300 éves mákos guba

A MÁKOS GUBA évszázadokkal ezelőtt még lőnye néven volt ismert. A következő recept legalább háromszáz éves, de valószínűbb, hogy jóval régibb annál, már csak azért is, mert az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (1695) kéziratos előzményei is régebbiek a 17. század végénél. A nevezetes kolozsvári nyomdász, M. Tótfalusi K. Miklós könyvében a lőnye felismerhetően a ma is népszerű mákos guba.

 • A vicces az, hogy az 1698-as kiadásban a tartalomjegyzékben egy hiba van, s az éppen a lőnyéhez kötődik. Elírták az oldalszámot: a lőnye mellett oldalszámként a 227 szerepel, miközben a könyv csak 170 oldalig számozott.

Lőnye

A receptben perecből készül a korabeli mákos guba, és a kenyértésztából készülő guba is említésre kerül.

“Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.”

Egyetérthetünk a szerzővel: jó étek. Ezért is maradhatott fenn a mai gasztronómiánkban is. Napjaink mákos gubái már jóval kiteljesedettebbek, mint a 300 évvel ezelőtti lőnye. A 17. század óta bekövetkezett életszínvonal emelkedés jeleként a víz helyett tejjel készítjük, porcukrozzuk, esetenként lekvárt is adunk hozzá, tojáshabot, tejszínhabot, kandírozott citrusféléket, s ki tudja még mit. Tortává is formálhatjuk, alakíthatjuk, modernizálhatjuk. Jó étek.

Mák

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Gasztronómia történet, Recept
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

LŐNYE – 300 éves mákos guba bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. ehran szerint:

  Illetve guba vagy kalácstésztából készítjük. 🙂
  Egyik nagy kedvencem amúgy, köszi a történeti háttérért – ami egyúttal egy újabb kitűnő érv lehet a “de ne változtassunk rajta, mert így hagyományos” mozgalom ellen. 🙂

 2. Szilvásy Dénes szerint:

  Karátsonyi étek itt északon(Miskolc) a bobajka. az ünnepi kalácstésztából készül: karácsony előtt pár nappal vékony rudakat formázunk, hogy szenteste jó szikkadt legyen. mézes tejjel locsoljuk meg és bőven megszórjuk mákkal. ha nem elég édes, mézzel ízesítjük.
  A “lőnye” néven még nem hallottam. Kösz. 🙂

 3. Mackóúr szerint:

  Igen, torta is készül mákosgubából. Pár éve egy -több üzletes- budai cukrászda is kiváló gubatortát készít. E-mailban próbáltam elkérni receptjüket -mitől is tartja meg korrekt torta formáját-, de nem válaszoltak. Jelentem, megcsináltam, van olyan jó, mint az övék, de nem árulom a szemközti utcasarkon 10.-el olcsóbban!

 4. duende szerint:

  Mackó Úr, karácsonykor megtaláltam, Farkas Vilmos készítette, igaz zila formában, de szerintem műxik sima tortaformában is. Itt a recept.
  Én még sosem ettem mákos gubát. Valahogy kimaradt. Viszont sokféle kenyérpudingot készítek, nagyon szeretjük.

 5. Mackóúr szerint:

  duende, ismét köszönet!
  Messze van még ugyan, de a mákosguba illata egy háttér-fenyőillattal, hát az mesés! Nem szabad kihagyni! Persze, fenyő nélkül is, bármikor jöhet!

 6. duende szerint:

  Szívesen. <3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.