HESTON BLUMENTHAL – magyar borai (The Fat Duck)

HESTON BLUMENTHAL az az ember, akit igazán nem kell bemutatni. Világsiker már egy évtizede. Hasonló, mint Ferrán Adria, de közben mégis teljesen más. (A Food&Wine legelső írása is éppen az ő fotójával kezdődik.) Amíg Ferrán Adria inkább amolyan salvadordalisan, művészként mutattatja magát, Heston Blumenthal a tudományos, racionális, szemüveges vonalat erősíti. Az éttermében 90 napra előre lehet (és kell) foglalni ahhoz, hogy egyszerű vendégként asztalt kaphassunk és ezt is

érdemes már angliai idő szerint 00:01 perckor megtenni, mert a következő percben már lehet, hogy arra a 90. napra sem lesz hely.

  • A 180 fontba kerülő menü izgalmas és a világsajtóban sokszor megénekelt fogásokat tartalmaz. Ilyen a MAD HATTER’S TEA PARTY (1850), amelyben a jó öreg Mock Turtle Soup, vagyis a hamis teknőcleves is szerepel. A Heston Blumenthal féle hamis teknőcleves receptjét itt találod.

A Fat Duck borválasztékában – örvendetes módon – magyar termelők borai is szerepelnek a fehérbor és desszert bor kategóriában. Nézzük meg, melyek ezek és milyen árfekvésen kelnek el.

A Fat Duck magyar fehérborai 

  • 2009 Tokaji Furmint, Chateau Dereszla 39 £
  • 2005  Badacsonyi Keknyelü, Huba Szeremley, Badacsony 65 £
  • 2009 Egri Hárslevelü, St Andrea, Eger 69 £
  • 2007 Tokaji Hárslevelü, Király, Szepsy 85 £
  • 2007 Tokaji Furmint, Urbán, Szepsy 125 £

A fehér bor kategória legdrágább bora (Montrachet) hússzor magasabb áron szerepel a borlapon, mint Szepsy István 2007-es furmintja.

  • 2002 Corton-Charlemagne Grand Cru, J.F.Coche-Dury, Burgundy 2.350 £
  • 2003 Montrachet, Domaine de la Romanée Conti, Burgundy 2.500  £

A Fat Duck magyar desszertborai

A desszertboroknál ugyancsak tetemes az áreltérés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Egon Müller IV botritiszes moseli bora csupán 375 ml.

  • 1983 Château d’Yquem, 1er Cru Classé Supérieur, Sauternes, Bordeaux 1.450 £
  • 2005 Riesling Trockenbeerenauslese, Scharzhofberger, Egon Müller, Mosel 2.400 £ 

The Fat Duck

  • Mandarin Oriental Hotelban nyílt Dinner-ben, Heston Blumenthal koncepcionális, történelmi ételeket felvonultató éttermében a  közelmúltban került borlapra egy magyar bor Egerből. A Gróf Buttler Chardonnay (2009) borát Herczeg Ágnes vezérigazgató a legutóbbi londoni útján mutatta be. Sikerrel. Az egri chardonnay London egyik legtrendibb éttermének borlapján szerepel majd, a borlapon lévő egyetlen másik chardonnay, a  115 fontba kerülő 2008 Tapanappa ‘Tiers Vineyard’ Chardonnay (Picadilly Valley, Australia) baráti társaságában.

Csíki Sándor♣ 

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász, Molekuláris gasztronómia, molekuláris mixológia, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

HESTON BLUMENTHAL – magyar borai (The Fat Duck) bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Szilvásy Dénes szerint:

    Ez nagy siker akkor is, ha borainkat “nyomott” áron kínálja Heston Blumenthal: ott van! a kínálatában. Hátha valaki ráérez a furmintok zamatára a már ismerős aszú-k mellett. Hihetelen lehetőség, csak a honi vendéglátásnak is ki kellene használni ezt a lehetőséget: magyar ételsor magyar borokkal, de a híres külföldi ételek magyar borokkal való párosítása is hatásos lehet…. Jónevű vendélőink szervezhenének ilyen rendezvényeket, akár meghívásos alapon is. A Gundel szerintem lépéselőnyben van a helyszín és az ismertsége révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.