A BRUTLER & LIEB (Krasznabéltek, Románia) borászat igazgatója Johann Brutler. Borászai Johann és Edgar Brutler, apa és fia. Johannal a Bor Akadémia Gálaebédjén találkoztam. Ezt követően felhívott, s hamarosan bort is küldött, hogy kóstoljam meg. Mit is mondhatnék: elvarázsoltak ezek a borok. No, de ne szaladjunk ennyire előre, mert egy két dolgot azért érdemes a Nachbilről tudni és Krasznabéltek történetéről is, ha már erről a földről érkeztek a Weingut Brutler & Lieb meglepetés borai.

Krasznabéltek szőlőtermesztésének rövid története

Krasznabéltek (románul: Beltiug, németül: Bildegg) szőlőtermesztésének története megérdemli, hogy a honlapról felidézzem:

„A bélteki szőlőtermesztés több évszázados múltra tekint vissza az írásos emlékek alapján , bár vannak periódusok amelyek kiesnek, a történet az 1085-es évre néz vissza egy régi homályba merült monda alapján. A régiek elbeszélése nyomán, amikor Szent László kemény csatát vívott a besenyőkkel, megpihent a mostani helység határában, ahol a katonái borral megtöltött tököt hoztak a megfáradt királynak, aki viccesen megkérdezte milyen bélű-tök ez és innen ered a Béltek elnevezés. 1723-ban Gróf Károlyi Sándor megveszi az egész uradalmat a Prépostváry családtól. Ebben az időben Szatmár megyét Bacchus székhelyeként emlegetik, annyira virágzott a szőlőtermesztés és borászat. 1730-ban a németországi Oberschwabenből származó svábokat telepítenek a gróf tanácsára Béltekre, ahol szőlőterületeket kapnak, melyekért 2 évig nem kellett dézsmát fizetni.

Brutler & Lieb Borászat, Krasznabéltelek (Románia)

A fajtaösszetétel is sokat változott az évszázadok alatt , amit biztosan tudunk az, hogy telepítettek Furmintot, Bakatort, Rizlinget és Chasselast valamint a filoxéravész után direkttermő szőlőket.

Brutler & Lieb Borászat, Krasznabéltek (Románia)

A jelenlegi fajtaösszetétel nagyon változó, ugyanis megtalálhatjuk a Rizling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát valamint  a  Cabernet sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir és Syrah fajtákat.

Brutler & Lieb Borászat, Krasznabéltelek (Románia)

Bárki aki elhalad a Szatmárnémeti-Zilah útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. Jelenleg Béltek az újabb besorolás alapján Szatmár Hegyaljához tartozik és mi őszintén hiszünk abban, hogy a régi dicsősége újra feltámadt.”

A régi dicsőség újra feltámadt

Nachbil Cuvée Selection 2008 és Nachbil Pinot Noir 2008 (Brutler & Lieb)

Az előző képet az magyarázza, hogy a borból a síelésre is vittem magammal. Így aztán a Nachbil borok a Kreischberg tövében állnak éppen. (Ha érdekel, a borok leírását is találod: www.nachbil.ro) A harmadik, s nekem a három kiváló bor közül leginkább tetsző borról nem készült hasonló fotó, amit most sajnálok igazán, mint az, aki a pályaudvari felkavaró búcsú után csak az elérhetetlenül távolodó vonat láttán döbben rá, hogy nem mondta ki – „szeretlek”.

Nachbil Syrah 2009

A harmadik bor a Nachbil Syrah 2009, amiről a borászat honlapján szerényen csak így írnak: „Kellemes bíbor szín, az illat az 1oo1 éjszaka meséit eszünkbe juttató keleti fűszerek kavalkádját tárja a kostoló elé. Bársonyosan telt, közepes testű finom savstruktúrával rendelkező nedű, kortyolgatva megtölti a szájüreget egy gazdag, csodálatos fűszerekben és gyümölcsökben dúskáló aromával, azzal az aromavilággal, mely jellegzetesen Béltek-i. Szép bor, hozza a fajta jellegét, könnyen elcsábíthat bárkit, aki szereti az egyedit. Elegáns kísérője lehet fűszeres marhasülteknek, vetrecével fogyasztava pedig igazi ínyencségnek számít.”

A borról bizony kevesebbet mondanak, mint amit valójában megérdemel, már csak azért is, mert ez a bor a legjobbak között van Romániában és a Kárpát-medencében, de ennél akár messzebb is mehetünk.

Krasznabéltek  régi dicsősége az erdélyi sváb család, Johann Brutler és fia, Edgar révén újra feltámadni látszik, és sejthető, hogy messze túl is szárnyalja a hajdanit. A krasznabélteki születésű Johann Brutlert (nyugat)német földre vetette a jó sorsa, hogy aztán onnan indulva a kilencvenes évek vége táján társával együtt Olaszországban keressen szőlőt.  Találtak is volna, de az árak arrafelé már akár az egekbe is szállhatnak, így jutott Johann eszébe a szülőföld, a hajdan fényesebben csengő nevű Krasznabéltek és szőlőhegyei. A hely, ahol a présház leginkább csak „Presshaus”, mint sokfelé a Kárpát-medencében.

Krasznabéltek présházai (Románia, Szatmár megye)

Akadnak hát már számunkra is kedves és nagyszerű borászatok Romániában, nem is nagy távolságra a magyar-román határtól, ahol kiemelkedő minőségű, izgalmas borokat kóstolhatunk, olyanokat, amelyeket egy évtizeddel ezelőtt arról a vidékről még csak el sem tudtunk képzelni. Johann Brutler borai számomra igazi meglepetés borok voltak. A legjobbak között vannak, ehhez kétség sem fér. A Weingut Brutler & Lieb borai izgalmas borok azoknak, akik még nem ismerik. Azoknak pedig, akik már kóstolhatták, a kiteljesedett megismerést és az újra felfedezés örömét nyújthatják.

Johann Brutler

Csíki Sándor♣