Peru, Photograph by Frans LantingA TIRADITO nem más, mint a már meglehetős ismertségre szert tevő ceviche ifjabb testvére. A tiradito éppen csak az elmúlt két évtizedben kezdett népszerűvé és ismertté válni Peru határain kívül is. Eredetét a perui japán bevándorlók nyers hal fogyasztási szokásaiban és a 20. század elejei olasz, pontosabban genovai bevándorlók carpaccio kedvelésében kereshetjük. A cevichetől két dolog különbözteti meg, a hal szeletelésének módja és a hagyma.  Ceviche készítésekor a nyers halat leginkább falatnyi kockákra vágjuk és ízlés szerint, de hagymát is adunk hozzá.

A tiradito annyiban más, hogy készítésekor finom szeleteket (carpaccio) vágunk a hal húsából és egyáltalán nem adunk hagymát az ételhez.

  • Hozzávalók:
  • 600 g fehér húsú tengeri hal
  • 15 lime leve
  • 1 aji-limo chili paprika kimagozva, finomra szeletelve (csípős chili)
  • 4 evőkanál aji amarillo paszta
  • 1 evőkanál apróra vágott, friss gyömbér
  • 1 evőkanál frissen vágott metélőhagyma
  • só, bors

Tiradito, Forrás:  tierraunica.comElkészítése: a lime juice, chili paprika (aji-limo), aji amarillo paszta, gyömbér , só és bors felhasználásával készítsük el a dressinget. Hűtőszekrényben tegyük félre. A halat szeljük sashimi-szerű szeletekre. Legyenek 5-6 cm hosszúak, 3-4 cm szélesek és (a peruiak szerint) 1-1,5 cm vastagok. Egy rétegben helyezzük őket egy tálra és sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a dresszinget és azonnal tálaljuk. Peruban a tiradito, akárcsak a ceviche, leggyakrabban főtt kukoricával, vagy édesburgonyával kerül az asztalra.

Csíki Sándor♣