FIALÁRÓL Csernus helyett írtam, s nem is bántam meg, volt róla mit írni. Ám most Frei kerül szóba, akire hajdan még Erdélyi Zsófia hívta fel a figyelmem. Ő szólt Frei Tamás nagyon gáz kolumbiai kávéjáról, amit most minden belinkelés ellenére sem bolygatnék, mert nem ez mondandóm lényege. Csernust megkedveltem, mert szemembe mondta kapcsolatom igazságát, Fialát régről ismerem, Frei pedig ebbe a körbe vonva is az, aki megérdemli a figyelmet, miközben igényeim szerint majdnem biztos csalódást okoz. Az Alexandra top10 listájában (2011. november) mindjárt két Frei könyv is szerepel.

Könyveinek jellegzetes „paperback” külseje őszinte, azt sugallja, amit kínál, s amire jó arányérzékkel megtalált igény mutatkozhat még most is, amikor mindenre kevesebb jut. Olvasom az Alexandra toplistáját, szembetalálkozom a metró üvegablakán elhelyezett Frei reklámokkal (a marketingre is jutott pénz!), amelyek jól adagolt izgalmat és dramaturgiát ígérnek a könyveiben.

  • Amikor a kávéja csomagolását kulturáltan szórakozva kritizáltam, Frei üzenetet írt. Nem bosszút esküdött, nem hozzászólás hadjáratot szervezett – megtehette volna – hanem meginvitált. Aztán kávébemutatót tartott, éppen annyi időt szánva a dologra, amennyit a téma érdemelt. Kaptam jó kávét is – közülük egyik-másik, talán több szót is érdemelne…

A Frei könyvek ismertetői jól bevált sablonok alkalmazását sejtetik, de semmi baj, Frei sem gondolja, hogy nagy irodalmat csinál. Nem is csinál. Profi módon alkalmaz, mint alapjában véve mindig is tette. s ahogy alapjában véve a jó értelemben vett mesteremberek minden időben tették, teszik, akik aztán egy szint felett – ahogy Gropius is mondja – művésszé válhatnak. Ha Frei könyveibe egy két gondolat mégis csak belecsúszik, hát azt nézzük el a szerzőnek. Bizonyára egy pillanatra kiesett a szerepéből, nem figyelt oda, s egyébként szigorú mértani precizitásából is leadott valamit. Frei divatos, jól eladható konfekciót készít, de – talán a szimpátiám mondatja – sejthető, hogy méret után is tudna dolgozni. Várom, hogy egyszer – úri passzióból – ez is megtörténjen.

  • Frei tehetséges, ezt már több alkalommal is megmutatta. Abban is tehetséges, amiben a Földnek ezen a részén jól látható hiány mutatkozik. Céltudatosságban, összeszedettségben, s abban, hogy tudja, hogy a tehetséget és tudást miképpen is váltsa aprópénzre. Tetszik a profizmusa.

Csíki Sándor♣