A REUBEN SZENDVICS (ejtsd: rúbin) egy meleg szendvicsféleség szeletelt hússal, (savanyú) káposztával, svájci sajttal, dresszinggel, például az amerikai-orosz narancsos majonézzel készítve. Mindezeket az összetevőket klasszikusan rozskenyér szeletek közé helyezik és úgy grillezik. Számos variációja létezik, mint a Rachel, a Blue, a Grouper, vagy akár a Virgin. A Rachel verzióban a sózott marhahúst pastrami, a savanyú káposztát pedig coleslaw helyettesíti.

A kék (Blue) változatban kéksajtos dresszinget találunk, a Floridára jellemző Grouper pedig abban tér el, hogy a sózott marhahús helyett halat találunk és a savanyúkáposzta is nem ritkán az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw. A Virgin Reuben vegetáriánus, benne a húst bőséges sajtmennyiség helyettesíti.

A Reuben szendvics keletkezését illetően sokféle dátummal találkozhatunk. Közülük a legkorábbi történet 1914-re datálja az első szendvics elkészítését.

  • Patricia B. Taylor, a Reuben’s Restaurant and Delicatessen alapítójának Arnold Reuben (1883-1970) étteremtulajdonosnak a lánya szerint atyja készítette az első Reuben szendvicset 1914-ben. A történet szerint egy késői estén Charlie Chaplin egyik vezető színésznője érkezett az étterembe és így szólt: „Reuben, készíts nekem egy szendvicset, valamit, mert olyan éhes vagyok, hogy egy téglát is megennék.” Ő vett egy vekni rozskenyeret, vágott belőle két szeletet, majd az egyik szeletre Virginia sonkát, sült pulykát, svájci sajtot, káposztasalátát (coleslaw) és az étterem specialitását, orosz  dresszinget” halmozott és lefedte a második szelet kenyérrel. Felszolgálta a hölgynek, aki így szólt: „Reuben, ez a legjobb szendvics, amit valaha is ettem, nevezheti „Annette Seelos Special”-nak, mire Reuben így válaszolt, „Dehogy nevezem, „Reuben’s Special”-nak fogom hívni.”

* Az orosz dressing a 19. század végének amerikai szüleménye. majonéz és ketchup keveréke, amit többnyire tovább fűszereznek, tormát, cseresznyepaprikát, hagymát is adnak hozzá.

Csíki Sándor♣