cadillac eldorado biarritz 59

Cadillac Eldorado Biarritz (1957)

A BIARRITZ legutóbbi borvacsoráján a szekszárdi Heimann Családi Birtok mutatkozott be boraival. A Heimannok tősgyökeres Szekszárdiak: „1758 óta már a tizedik Heimann műveli Szekszárdon a szőlőt. Az élet szeretete a zsigereinkben él. A szőlő és a bor a természet ajándéka, olyan ősi érték, mely az ember örömét sugározza. Húszhektáros családi birtokunkon a kultúrtáj, a talaj, a tőke adottságait tisztelve, az összegyűjtött tapasztalat segítségével neveljük a

szőlőnket.” – mutatkoznak be a honlapon. A Biarritz az elmúlt hónapokban több alkalommal is szerepelt a programomban. Megírtam, hogy a Biarritz akkor kelt életre, amikor a polgári Magyarország, és annak mára már legendává érlelődött kávéházi világa is még élt. Az épület 1935-40 között épült. A kávéházat 1938-ban nyitotta meg a neves és nagy tapasztalattal bíró vendéglős, Tihaméry Kálmán, új kihívást keresve a parlament közelségében fekvő, a Kossuth tér és a Balassi utca sarkán álló modern, franciás kávéház üzemeltetésében. A Biarritz hamarosan a “stamgaszt”(Stammgast, törzsvendég) nyüzsgésétől hangos, ahogy ma is.

biarritz coastline aquitaine france photo gov

A névadó: Biarritz tengerpartja (Aquitania, Franciaország)

Biarritz korai története az államosítással (1948) ért végét. A Biarritz-Ház történetét, személyes élményei alapján is, legátfogóbban Bächer Iván írta meg, megemlékezve a Házban született Berkes Gyuláról, a Biarritz 1995-től kezdődő legújabb-kori történetének főszereplőjéről is.

Hét bor – hét étel

Viognier 2010 – Zöldlencse (olívásan, citromosan)

A Viognier az egyetlen Heimann fehérbor. A szőlőfajta a Rhone völgyéből származik, s valójában újonnan tört népszerűségre, mivel a 60′-as évek végére egész Franciaországban is alig néhány hektár maradt meg belőle. Napjainkban főként az Újvilágban, Kaliforniában, Brazíliában, Ausztráliában terjed, de Franciaországban is nő a népszerűsége. A szőlő és bor erejét gazdag, komplex aromavilága adja. Termőhelytől, technológiától is függően remek virágos, gyümölcsös (citrusos), akár még fűszeres (ánizs, menta) jegyek is felismerhetők benne.

vegyes 006

Zöldlencse olívásan, citromosan (Biarritz)

A viognier-hez kellemesen üdítő, friss, citrusos zöldlencse készült, s ez jól is passzolt a borhoz, mely a pincészet leírása szerint: „Rendkívül sajátos, aromagazdag bor lágyabb savakkal, melyek szép aláfestést adnak az egzotikus, citrusos vonalnak.”

Kadarka 2009 – Libamájas nigiri gránátalma mártogatóval

A borleírás megadja a klónt is, amely a kadarkák esetében kiemelten lényeges jellemző, már csak ezért is , mert egy érzékeny, „nehéz-természetű” szőlőről beszélünk: „A bor hozza a pécsi P9-es kadarka klón fajtajegyeit: gránátalma árnyalatú szín, közepes mélység, kevés tannin, de sok fűszer.”

vegyes 008

Libamájas nigirizushi, gránátalma mártogatóval (Biarritz)

Nos, a gránátalma árnyalatú szín megihlette a séfet is, így aztán a hungarikumnak tekintett kadarkához szokatlan, meghökkentő és szürreális komponensként egy kézzel formált sushi fajta, a nigirizushi komponálódott, ráadásul gránátalma mártogatóval. Mindehhez pálcika is járt. Tetszett az ötlet. Bátor volt, közhelyeinken túlmutató és fantáziadús.

Kékfrankos 2010 – Rigattoni vargányagombával és édesköménnyel

A kékfrankos a legnagyobb területen termesztett hazai kékszőlő fajtánk.  Szekszárd különösen alkalmas szép kékfrankosok készítésére. A 2010-es esztendő viszontagságosságát meghazudtoló kékfrankos született.

vegyes 014

Rigattoni vargányagombával és édesköménnyel (Biarritz)

A séf itt is szimpatikus-szerényen maradt háttérben és egy tésztaételt képzelt a kékfrankos mellé, vargányagombával és fűszeres, illatos édesköménnyel.  Jó volt ez így együtt, a bor és az étel. Segítették egymást.

Merlot 2008 – Roséra sütött kacsamell szilvás gombóccal, fahéjas jus-vel

A Merlot: „Évtized óta meghatározó fajtaborunk, mely számos étterem borlapján akár poharanként is fogyasztható. Bírja a borvidék minden kedvességét, gyümölcseit, könnyedségét és eleganciáját is egyben.” A merlot igazán hálás fajta, nem is véletlenül lett világsiker, s nem is véletlenül tetszett a borvacsorán.

vegyes 020

Roséra sütött kacsamell szilvás gombóccal, fahéjas jus-vel (Biarritz)

A bor fahéjas illata mellé a fahéjas pecsenyelé (jus) kézenfekvő, ám az ugyancsak fahéjas szilvás gombóc már a konvencióktól való elrugaszkodás. A korábbiakban a Biarritzban találkoztam már diós nudlival is a hús mellé, ami tetszett, azonban a szilvás gombóc még inkább telitalálat.

Syrah 2008 – Bacon-be göngyölt sertés szűz köles fasírttal, vaníliás fekete szederrel

A syrah/shiraz igazi slágerfajtává vált az elmúlt években hazánkban is. Szín, illat, aroma, minden a mai ízlést szolgálja. Férfinak és nőnek egyaránt tetsző bor, melyben a terroir is érvényre juthat. Az újvilági és óvilági borkészítés közti különbség tán itt mutatkozik meg leginkább. Kóstolni kell!

vegyes 032

Bacon-be göngyölt sertés szűz köles fasírttal, vaníliás fekete szederrel (Biarritz)

A hús sertésszűzből metszett mignon. Elsőre száraznak tűnő kölesfasírttal, amely azonban mégis csak jó lehetett, mert a konyhában kértem még a séftől, olyannyira tetszett. A vaníliás fekete szeder a borral való összekacsintás szándékával készült. A hús jól volt megsütve és a textúrák ellenpontjaként a jó ízléssel fűszerezett  köles is tetszett.

Birtokbor 2007 – Pecorino

vegyes 035

Pecorino előkésyítése a konyhában (Biarritz)

A pecorino egy juhtejből készülő  olasz kemény-sajt család neve. A név az olasz „pecora”, juh szóból ered. Aromás, illatos sajt, mely pompásan illett a birokborhoz, valamint a vacsora egészéhez is.

Fanciscus 2008 – Mentás, csokoládékrémes pite habkoronával

A sagrantino és cabernet franc házasításával készített bor elnevezése a Heimann ősökre is emlékeztet: „Az etruszk helybéliek elmondása szerint a sagrantino szőlőfajtát Umbriába az Assisi St. Franciscus-hoz zarándokló hívek vitték.A Heimannok szekszárdi tíz generációjában hét viseli a Ferenc nevet. Az 1848-ban született őst még Franciscus-ként írták a Biblia hátsó lapjára. Az ő tiszteletükre kereszteltük Franciscus-nak a bor.”

vegyes 025

Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok) és Berkes Gyula (Biarritz Étterem és Kávézó)

Itt most a vacsora leírása akár véget is érhetne, azonban a jó borvacsorák a borról, az ételről s mindezeken felül a bort és ételt fogyasztó vendégekről szólnak. E három pillér teheti nagyszerűvé a borvacsorát. Így aztán, ha röviden is, ám  essen szó a vendégekről is, akik nélkül jó hangulatú vacsora el sem képzelhető.

  • A Biarritz borvacsorák ugyan törzsvendégektől vidámak, azonban mindig akadnak szép számmal új arcok is, akik hamar megszerethetik ezeket a régmúltat is idéző békebeli eseményeket, a jó borokat, jó ételeket, jó hangulatot.

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.