ISTEN SAJÁT ORSZÁGA – Kerala, India

AZ ISTEN saját országa szlogen többek között a dél-indiai Kerala állam turisztikai kampányainak egyik jelmondata. Angolul “God’s own country”, rövidített formájában “Godzone”, ritkábban “Godzown”. Kerala gasztronómiailag is különösen érdekes és izgalmas hely és egy nagyszerű filmet is találtam hozzá. Ez adja a poszt aktualitását, azzal, hogy a “God’s own country” (Isten saját országa) eredetileg az új-zélandi telepesek mondata volt. Aztán a méltató mondatot, saját országukra, már az ausztrálok is átvették, de az USA-ban, Angliában, Írországban és Afrikában is találkozhatunk vele.

Parasaruma és Kerala

Mikor Vishnu isten Parasurama képében immár hatodszor született újra, megegyezett a tenger istenével, hogy ameddig a harci bárdját el birja hajítani, addig tart majd országának határa. Vishnu meg is pörgette harci bárdját és Kanyakumaritól egészen Gokarnaig hajította. Ekkor a tenger az egyezségnek megfelelően visszavonult és kiemelkedett a szépséges Kerala földje, az “Isten saját országa“.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: indiai konyha
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ISTEN SAJÁT ORSZÁGA – Kerala, India bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. anna szerint:

    most voltam 5 hetet bangalorban (kerala északi szomszédja, karnataka fővárosában). rendkívül sajnálom, hogy terveim ellenére végül nem sikerült elmennem keralába, nagyon érdekelt több dolog miatt is. [a párnapos elutazásunkkor több tényezőt figyelembevéve (pl időjárás) végül dardzsílingbe mentünk, ami szintén nagyon jó választás volt, csak így most nem jött össze kerala.]

  2. Csíki Sándor szerint:

    anna: Irigylésre méltó utazás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.