SZERENCSI KEDVENC – a transz-zsírsavak és a retro

Transz-zsírsav mentesen

A SZERENCSI CSOKOLÁDÉ igazán jó hírű volt – valamikor  Jó csengésű név volt. Ma már – legalábbis nekem – ez a csengés már korántsem olyan kedves, mint volt régen, amikor az általános iskolai tanévzáró ünnepség után bizton számíthattam két sárgás csomagolású Kedvenc táblás nugátra, mert volt idő, amikor éppen az volt a kedvencem. Aztán a dolgok változtak, Az általános iskola alsó tagozatból is kinőttem és az ízlésem is változott.

Legutóbb aztán újra találkoztam egy Kedvenc elnevezésű, a régi csomagolásra emlékeztető, a kecsegtetés kedvéért “Magyar termék” jellel ellátott “valamivel”. Ezt a “valamit” ma már a hajdan még csokoládégyártásáról is jó nevű Szerencsen működő Szerencsi Bonbon Kft. állítja elő, és hivatalos és hosszadalmas elnevezése szerint “Szerencsi Kedvenc tej és csokoládé ízű kakaós tejtábla”. Hajdani kedvencemből, a Kedvenc tejnugátból, így lett “tej és csokoládé ízű kakaós tejtábla”.

“Szerencsi Kedvenc tej és csokoládé ízű kakaós tejtábla”

Szerencsi Kedvenc tej és csokoládé ízű kakaós tejtábla

Egy életem, egy halálom, gondoltam, s mindjárt vásároltam is két táblával az igazán nagyon olcsó édességből. Aztán, nem is gondoltam volna, hogy az “egy életem, egy halálom” tényleg megfordul a fejemben, de akkor már nem hátrálhattam meg, s a nosztalgia iránti vágy végül mégis győzedelmeskedett, bár – ahogy arra újra és újra rájövök – kár volt sietnem. Az igazán nemes célkitűzésekkel alakult Szerencsi Bonbon Kft. által gyártott Szerencsi Kedvenc sem illatra, sem színre, sem pedig ízre nem emlékeztetett a hajdani Kedvencre, ámbátor miért is tette volna, amikor ez a csokoládénak látszó tárgy már egy másfajta receptúra alapján készülhetett.

A Szerencsi Kedvenc összetevői

 • cukor
 • alacsony transz-zsírsav tartalmú növényi zsír
 • sovány tejpor
 • zsírszegény kakaópor
 • emulgeálószer (szójalecithin)
 • természetazonos aromák.
 • Nyomokban földimogyorót és egyéb dióféléket tartalmazhat!
 • Transz-zsírsav tartalom max. 1%.

A Szerencsi Kedvenc

A Szerencsi Kedvenc retro csokoládénak látszó, tej és csokoládé ízű kakaós tejtábla nem különösebben tetszett és a várt nosztalgiát sem szolgálta.

A valóban egészségtelen, káros, és csak hazánkban, évente ezrek haláláért is felelőssé tehető transz-zsírsavakat pedig, még ha csak a megnyugtatásnak szánt max. 1 százalékos koncentrációban is vannak jelen, inkább elkerülöm, s másoknak is ezt javaslom.

Mindemellett: annak is jobban örülnék, ha a “Magyar termék” jelzés éppenséggel nem az ilyen – kompromisszumok szülte és gyenge – termékeken jelenne meg.

 • 2008-ban New York lett az első amerikai város, melynek mind a 24.000 étterméből kitiltották a “hidrogénezett” olajokat, s vele a transz-zsírsavak egy részét is.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség, Egészség a konyhában, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

SZERENCSI KEDVENC – a transz-zsírsavak és a retro bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Hapci szerint:

  Remetei Tamás: az új Melódia (a márkanevet a Stühmer szerezte meg) egy fokkal jobb, de a jótól az is messze van.

 2. Iván Péter szerint:

  Egyetértek,nagyon sokat romlott a csokoládék kivitele jó magam a Szerencsi csokoládén nőttem fel cseperedésem kora 80-évek eleje . de semmilyen transzzsírokat nem tartalmazott a csokoládé.De jó is volt,és még egy nagyon sok csokoládét etünk és még sem híztunk el és meg sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.