A COCA-COLA RIZS kétségtelenül nem úgy hangzik, mint amit a fine-dining éttermek holnaptól ész nélkül készíteni akarhatnának, ezért aztán ne is próbálkozzunk arrafelé, ám a csárdákban se keressük. Legjobb, ha magunknak készítjük el, és szigorúan csak bennünk bízó barátaink körében fogyasztjuk, ezzel is csapást mérve velünk élő gasztronómiai előítéleteinkre. A Coca-Cola rizs a Coca-Cola torta párja, és akad olyan része a világnak, Kolumbia, ahol ismert étel. A Coca-Cola rizs nem desszert, ahogy azt esetleg gondolhatnánk. Ez a fajta mazsolás (esetleg még pirított mandulás) rizs jól illik a halakhoz, csirkéhez és sertéshez is.

A rizsben az édeskés íz sóssal és a hagyma ízével egyensúlyozódik ki. A Coca-Cola új és kétségtelenül érdekes zamatokat kölcsönöz a rizsnek.

Coca-Cola rizs – kolumbiai recept

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma, finomra vágva
  • 1/4 csésze (60ml) olaj
  • 3 csésze (720ml) Coca Cola
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 csésze (360ml) hosszúszemű rizs
  • 1/2 csésze (12ml) mazsola
  • 4 evőkanál szeletelt, pirított mandula (el is maradhat)

Elkészítése:

  1. Edényben, közepes lángon melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát és 2-3 percig dinszteljük.
  2. Adjuk hozzá a Coca-Cola-t, a sót, és hagyjuk felforrni.
  3. Keverjük bele a riszt és a mazsolát, fedjük le az edényt és alacsony hőmérsékleten főzzük a rizst 15 percig.
  4. Ellenőrizzük a rizst, s ha a folyadékot nem vette volna fel, főzzük további 5 percig.
  5. Vegyük le a tűzről és fedő alatt hagyjuk állni újabb 5 percig.
  6. Keverjük fel, adjuk hozzá a mandulát és tálaljuk.

Csíki Sándor♣