II. NEMZETI GULYÁS NAP – 2011.augusztus 27, szombat

A II.NEMZETI GULYÁS NAP az idén augusztus 27-én, szombaton lesz. Tavaly is augusztus utolsó hétvégéjére esett a jeles esemény. Idén ugyancsak augusztus utolsó hétvégéjére 27-ére, szombatra hirdetjük meg az eseményt. Minden jel arra mutat, hogy a II.Nemzeti Gulyás Nap – ellentétben a tavalyi esőkkel – gyönyörű, napfényes nyári melegben zajlik majd az egész Kárpát-medencében, mert hogy a II. Nemzeti Gulyás Nap éppúgy a Kárpát-medence és a világ érdeklődő, ezen a napon

főzni akaró magyarjainak az ünnepe, ahogy tavaly is az volt. A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?

Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk.

© Nemzeti Gulyás Nap

 • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
 • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe is. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete: “Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

A II.Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Budapesti központi helyszínei 2011. augusztus 27-én, szombaton várhatóan a Millenáris, a Liszt Ferenc tér és a Budai Vár lesznek, de másutt is Budapesten és szerte az országban, és a határon túl. Számítok Szingapúrra, Hustonra, Sopronra, Kibédre, Debrecenre, a svédországi, angliai, és a világon mindenütt élő magyarokra, ahogy tavaly is. Erdély, a Felvidék és a Délvidék idén is főzni fog. Mindenkit várunk egy jókedvű, összetartozásunkat erősítő főzésre! Jelentkezéseket, híradásokat idén is az info@foodandwine.hu e-mail címre kérek. Jelentkezzetek, hogy hírt adhassunk Rólatok!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Nemzeti Gulyás Nap
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

II. NEMZETI GULYÁS NAP – 2011.augusztus 27, szombat bejegyzéshez 49 hozzászólás

 1. bg szerint:

  Meglepett volna, ha nem kerül elő valami disszonáns hang.

 2. Földes Ferenc szerint:

  Mi voltunk tavaly is Szolnokon a családdal, előtte pedig a gulyásnapon is főztünk. Az Erdélyiek meg eddig se jöttek Szolnokra és ezután se fognak. Ők a gulyásnapon főznek, ahogy mi is otthon. Szép ünnep ez, HATALMAS ÖTLET!

 3. Péter szerint:

  Olvasom a kommenteket és nem értem, hogy hol itt a gond? A szolnokiak örülhetnek egy felvezető reklámnak, de ezt előbb észre is kellene venni! Aki meg nem akar egy fesztiválon nyomorogni az hadd ünnepeljen már kedve szerint!! Én utálom a nyüzsgést és eszembe se jutna ezért Szolnokra menni, de attól még szerethetem a gulyást.

 4. Atti szerint:

  “A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.”

  Szerintem ez érthető. 🙂

 5. béci szerint:

  Ebben az országban mindent magyarázni kell, aztán még akkor is félreértik…
  Ki érti ezt?! Ez egy klassz ötlet (köszönet Csíki Sándornak érte!), becsüljük meg! És élvezzük a főzést és az ételeket!!

 6. Der Alte szerint:

  Érdekes összevetni néhány észrevételt, a Nemzeti Gulyás Nap kapcsán.
  1.) Nagy Dániel úr azt nem értette, hogy „ha valahol (Szolnokon) már évek óta (szám szerint 13) rendeznek gulyásfesztivált, akkor miért csinálunk úgy, mintha az még nem lenne?”
  2.) Kúnszentmiklósi barátom azt nem értette, hogy mi a gondja a szolnoki egyesület ötletgazdájának, hiszen a Szentmiklósi Napok keretében már évek óta (szám szerint 18) rendeznek birkagulyás főző versenyt, ugyancsak szeptember 10. –n.
  Ők, ennek ellenére megünneplik az augusztus 27. –i napot, igaz nem városi, hanem baráti méretben.

 7. Eszter szerint:

  🙂

 8. Csíki Sándor szerint:

  Der Alte: Köszönöm a hozzászólásod és értékes segítségedet!

 9. Rozalinda szerint:

  Csak a politikusokat ne engedjétek a nagy fazékhoz, mert akkor fuccs az egész nemzeti gulyásozásnak! Bocsika, nem tudtam megállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.