A TV PAPRIKA Táj-Föld című műsorának már a címe is amolyan szőkeandrásos áthallásokkal terhelt, s leginkább a régi viccre rímel: „Mi az, amikor két paraszt verekszik a faluszélen? – Tájbox!” A TV Paprika honlapján is szereplő visszafogottabb „Táj-Föld” cím még igyekszik valamit felcsillantani az eredeti szándék szerinti koncepcióból, miközben a sorozatban szereplő buszra graffitizett „Tájföld” felirat már a maga nyers őszinteségében mutatja meg a műsor valódi arcát, s természetét.

Amikor tavaly minderről a TV Paprikánál először hallottam, el is mondtam, hogy igen dicséretes dolog az értékőrzés, amire a TV paprika ezzel a buszos, utazós műsorral vállalkozik. A koncepció kétségtelenül jó, értéktermtő célokat megjelenítő, amit a TV Paprika honlapján található szöveg így fogalmaz meg:

Felkutatjuk és megfőzzük minden megye jellegzetes ételét. Célunk nem más, mint az elfeledett, vagy kevésbé ismert, egyszerű, olcsó és hagyományos ételek elkészítése.”

Szép elhatározás, nemes gondolatok, derék dolog, s már-már el is hittem, hogy komoly a szándék. Aztán, most vasárnap láttam egy részt a „Táj-Föld”, vagyis a stílust ennél jóval brutálisabb nyíltsággal megfogalmazó „Tájföld” című melodramatikus TV paprika opuszból.

„Mindig vidám séfünk Bede Róbert”, s a „szárnyas fejvadász Szőke András” főzött. Nos, a részt látva, korábbi illúzióim értékmentésről, informatív műsorról, regionális értékek képviseletéről, fennköltségről, nagyrészt szertefoszlottak. Ezzel egyidejűleg csendes rezignáltsággal vettem tudomásul, hogy a műsorral kapcsolatban ápolt korábbi várakozásaim a TV Paprika testet öltött szándékaihoz és mindennemű lehetőségeihez képest messze eltúlzottak voltak.

  • A látott rész amúgy felszínes, stílusában kiforratlan, félrecsúszott, cselekményében ritmustalan volt, amin Szőke András terjengős magánszámai csak tovább rontottak. A bulvár felé tett, itt aztán végképp indokolatlan mértékű engedménnyel a TV Paprika eljátszott egy nagyszerű lehetőséget arra, hogy végre valami tényleg jót és értékeset alkosson. Ez a rész bizonyosan nem volt az.

Csíki Sándor♣