LUISA SPAGNOLI (1877-1935) olasz üzletasszony a divatról vált igazán ismertté, pedig ismert lehetne akár a gasztronómiáról is, ugyanis a Perugina csokoládémárka is a hölgy nevéhez főződik. 1907-ben Perugia városában tizenöt fővel alapítják meg a kis üzemet, amely az I. világháború kitörésének idejére már Spagnoli és fiai vezetése alatt áll. A háború végén már száz fő dolgozik az üzemben. 1923-ban alkotják meg a ma is népszerű, s világszerte ismert csók (Bacio) elnevezésű csokoládé márkát. (A cég ma már a Nestlé birodalomhoz tartozik.) A vállalkozó kedvű üzletasszony az I. vilgháború után baromfi- és angóranyúl tenyésztésbe kezd. 1928-ban ő az első, aki angóra nyúl fonalból készített kötöttáruval, kendőkkel, bolerókkal, divatos ruhákkal jelenik meg a divat világában. Védjegye a „l’Angora Spagnoli” lesz.

Luisa Spagnoli – a nőies elegancia

2010 október elsején nyílt Budapesten az első Luisa Spagnoli áruház. A perugiai székhelyű történelmi divatmárka Olaszország egyik legrégebbi exkluzív ruházati márkája, nevét alapítójáról Luisa Spagnoliról kapta, aki életművével nagyban hozzájárult Umbria tartomány könnyűiparának fejlődéséhez. Nevéhez fűződik a már említett Perugina csokoládégyár megalapítása és a világon szinte mindenütt ismert BACI nevű csokoládédesszert feltalálása is.

1928-ban Luisa Spagnoli érdeklődése a textilipar felé fordult. A háború utáni időszakban nagy kereslet volt a kasmír iránt, amelynek behozatala akkor erősen visszaesett. A puha tapintású alapanyag pótlására a saját villája kertjében tenyésztett angóranyulakat, amelyek szőréből nyerték ki az általa feltalált, ún. „Spagnoli angóraszálat”. A divatház kollekcióiban a mai napig fontos szerepet kapnak az ezzel a technológiával készült ruhadarabok. A cég modelljei és vásárlói között olyan ismert személyiségek voltak, mint Gábor Zsazsa, Sophia Loren, Anna Magnani vagy a Kessler nővérek.

Az első kizárólag Luisa Spagnoli ruházati termékeket árusító üzlet 1940-ben nyílt Perugiában, a céget ekkor az alapítónő fia Mario Spagnoli vezette. Majd ezt követte számos új üzletnyitás szerte Olaszország legnagyobb városainak történelmi központjaiban. Mario Spagnolit fia Lino követte a cég élén, aki kiváló üzleti érzékével megalapozta a cég mai jelenének sikerét. Az ő cégvezetése alatt közel 100 üzletet nyitottak Olaszország-szerte. Korai halálát követően 1986-tól gyermekei Nicoletta és Mario vették át a divatház vezetését, akik aktív és személyes részvételükkel teszik egyre sikeresebbé a márkát világszerte.

A Luisa Spagnoli márka sok helyen van jelen a világban, Olaszországban több, mint 140 üzlettel rendelkezik az anyacég, A magyarországi kizárólagos forgalmazó első üzletét Budapesten a Párizsi utca 1. szám alatt nyitotta (a képen).

Az üzletek belső kialakítása, a letisztult, elegáns színek, klasszikus formák, a puha belső terek, a muránói üvegcsillárok és a cseresznyefa bútorok vonzzák a szemet és kellemes környezetet biztosítanak a vásárláshoz.

A márka nemes és természetes alapanyagokat használ kollekciója kialakításakor: hernyóselyem, angora, tiszta gyapjú, kasmír, pamut. A színeknek szintén nagyon fontos szerepe van a kollekcióban- a márka alapvető jellemvonása, hogy nagyon színes, változatos, a divattrendeket mindig szem előtt tartó, de mindenekelőtt a nőiességet, a klasszikus és örök eleganciát, mint alapelvet valló márka. A kollekció darabjai magas minőségűek, kifogástalan kidolgozásúak.

A legmagasabb minőségű kötöttáru és a mindennapi casual viseletek mellett nagyon nagy hangsúlyt fektet a cég a szabászati termékekre, mint a kosztümök, ruhák, estélyi ruhák. Az egyes darabok egymással nagyon jól társíthatóak, mind forma-, mind színvilágukat tekintve. A nappalra felvett elegáns kosztüm vagy ruha egy hozzáillő kiegészítő segítségével egy rohanós üzleti nap után is kiválóan mutat a délutáni koktélpartyn. Az estélyi ruhák a legfinomabb alapanyagokból és különleges textilfajtákból készülnek: ottoman, faille, selyemorganza, shantung, csipke. A ruhadarabokon található csipke és hímzésdíszítések mind kézi kidolgozásúak.

A 2010-11-es őszi-téli kollekció színei nagyon vividek: megtaláljuk a fukszia, a korallpiros, a kadmiumsárga, a türkiz, a padlizsánszín, az üvegzöld, az iszapbarna és a tevebarna árnyalatait, az örök klasszikusok, a fekete, fehér és a szürke minden árnyalata mellett.

Az idei őszi-téli kollekcióban emellett számos, lovaglóruha stílusú darabot is találhatunk, de nagyon attraktívan mutat egy fekete csipkeblúzra felvett bőrdzseki is. Az alkalmi darabok között idén sok a hosszú, könnyű selyemanyagból készül nagyestélyi. A karácsonyi időszakra és a báli szezonra a piros legszebb árnyalataiból válogathatnak a vásárlók. Ami a legfontosabb: a méretek palettája éppoly széles, mint a kollekció színskálája: XS-től az XXL-es méretig terjed.

  • A belváros szívében, a Párizsi utca 1-ben található, rendkívül igényesen kialakított üzlet kiváló minőségű, magas színvonalú pret-a-porter kollekciójával hiányt pótol a Budapesti divatpiacon.  Honlap: www.luisa-spagnoli.hu

Dr.Bebesi Zsuzsa