LECSÓ – Peperonata alla Siciliana

A LECSÓ igazi kultétel lett. Amíg a paprikás ételeink egy részét az elmúlt években gyakorta érte, s éri vád, s gyanakvás, addig a pörköltnél végképp újvilágibb, s újdonatújabb lecsó (zöldségpörkölt) népszerűsége töretlen, amit a róla való legkülönbözőbb színvonalú elmélkedések száma, s ezek olvasottsága is jelez. Ezért aztán az sem véletlen, hogy a lecsó minden valós és vélt külföldi rokonságára is fogékonyak lettünk. A Peperonata a lecsó olasz változata, mondjuk, gondoljuk elsőre, s a blogoknak hála, újabban nálunk is kezd ismertté válni.

Peperonata azonban akad ilyen is, meg akad olyan is, ezért ezen a néven nevezve a főételtől a hideg, vagy meleg előételig, a sokkomponenses ételtől az alig néhány összetevőből állóig nagyon sokféle változattal találkozhatunk, amelyek közös vonása leginkább az, hogy jelentős arányú paprika van benne, amihez persze paradicsom is társul. Ám, Olaszországban az a tény, hogy valamiben paradicsom is van, már vagy bő száz esztendeje nem döbbent meg senkit. Peperonata előfordul magában, de bruschettaként kenyéren, vagy a tésztafélék legkülönbözőbb nemein. Többnyire a paprika, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a bazsalikom, só és a bors a közös bennük. Ezeken kívül más összetevők is szerepelhetnek, mint a burgonya a(z egyik) szicíliai változatban.

Peperonata alla Siciliana (paprika és burgonya)

 • Hozzávalók (4 személyre):
 • 900g paprika
 • 600g burgonya
 • 1 nagy fej vöröshagyma
 • 3 közepes méreteű érett paradicsom
 • 1 csokornyi friss bazsalikom
 • 80 ml extra szűz olíva olaj
 • Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
 • Elkészítése: Mossuk meg, s szárítsuk le a paprikát, magozzuk ki és vágjuk hosszú szeletekre. Hámozzuk meg, s magozzuk ki a paradicsomot és vágjuk fel. Finoman szeleteljük fel a vöröshagymát, s egy magas-falú serpenyőben, vagy edényben az olívaolajon dinszteljük. Adjuk hozzá a paprikát is és legalább 5 percig süssük a serpenyőben, majd adjuk hozzá a tisztított, hosszában feldarabolt burgonyát, fedjük le az edényt és 10 percig pároljuk a gőzben a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, bazsalikomot, sót, borsot is, és további 20-25 percig kis lángon, gyakori kevergetéssel, ellenőrzéssel főzzük az ételt. Amennyiben szükséges kevés meleg vizet is önthetünk hozzá, hogy ne égjen le. Hűtsük le és előételként úgy fogyasszuk.

Akinek az előbbi nem volt elegendően újszerű, az bátran gazdagíthatja a Peperonatat akár mazsolával és/vagy fenyőmaggal is, s sok egyébbel, ami eszébe jut. Mellette pedig a burgonyát is elhagyhatja.

 • Az eddigiekből remélhetőleg már kiderült, a Peperonata olyan étel, amelynek nincs egységes, egész Itáliára érvényes receptje. Ami biztos, az csupán a paprika, no de ettől Peperonata, s nem mástól. Hozzá képest a mi ugyancsak recept nélküli, s technológiájával és főbb összetevőivel jellemzett lecsónk akár még kőbe vésettnek is tűnhet, de szerencsére nem az, ahogy olasz rokonsága sem. Éppen ez teszi őket szeretnivalóvá.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: olasz konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

LECSÓ – Peperonata alla Siciliana bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. jókaja szerint:

  Ez a krumplis peperonata akár a magyar paprikáskrumpli nyári változata is lehetne, friss paprikával.
  Nincs új a nap alatt 🙂

 2. spajzcetli szerint:

  … a hozzávalók közül véletlenül maradt ki a kapribogyó (capperi grossi di pantelleria) ?…

 3. Csíki Sándor szerint:

  spajzcetli: Ebben a receptben nincs kapribogyó. 🙂

 4. spajzcetli szerint:

  …há’ ha nincs benne kapribogyó, nincs benne!.. 🙂

  „Vajon tekinthetjük-e Peperonata alla Siciliana*-ügyekben kompetens személynek Csíki urat? Mint hamarosan látni fogjuk, a jelen traktátus objektív és egzakt szempontrendszerre még eme alapvető fontosságú kérdés megválaszolásában sem támaszkodhat, tárgya ugyanis általánosan elfogadott szabályok híján szűkölködik, semmiféle konszenzust nem tud maga mögött, más szóval a Peperonata alla Siciliana- főzés elmélete bizonytalan és ingoványos, elannyira, hogy valójában még a Peperonata alla Siciliana fogalmának hozzávetőleges körülírása is reménytelen vállalkozás volna, hiszen Peperonata alla Siciliana* az, amit a készítője annak szán. Ha tehát Csíki úr konyhaművészeti tárgyú erőfeszítéseket tesz, és művét deklaráltan Peperonata alla Sicilianak* tekinti, akkor az vitán felül Peperonata alla Siciliana, alkotója pedig a Peperonata alla Sicilianara vonatkozó megfellebbezhetetlen igazságok birtokosa, hozzátéve, hogy ezen igazságok totális ellentétei sem kevésbé igazak és egyáltalán nem vitathatók.” (Az eredeti Váncsa szöveg módosítása tőlem.)

  Bocsánat, Sanyi! Mindez arról jutott eszembe, hogy a ma délután meglátogatott anyám – véletlenül és nem először! -paradicsomos-krumplis sültpaprikát készített, csípősen (igaz, nem volt benne sem bazsalikom, sem olíva olaj :). Ezt a konyhai kunsztot még tizenévesen a nagyanyámtól tanulta. Mondhatnánk, ez egy hungarizált taljánság, csak hát ők sohasem hallottak az olasz, ezen belül a szicíliai konyháról!… Éljen a szenzitív gasztro-világnyelv mely az asztalra került végső produktumban nyeri el egyetemességét !!!… 🙂

 5. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Berci!
  Édesanyád jól főzhet. Először meghökkentettél, de aztán – mivel tudunk egymásról – megmosolyogtatott. 🙂 (Amúgy a recept szicíliai.)

 6. spajzcetli szerint:

  … még szerencse, hogy van humorérzéked és képes vagy elvonatkoztatni! 🙂 Természetesen a Váncsa féle Wildschwein szószerinti fordítását nem azonosítom vagy hasonlítom a Te személyeddel, habitusoddal, jellemeddel, sőt’ …
  Édesanyám tényleg jól főz! Elsősorban neki köszönhetem, hogy olykor-olykor kommentkényszerem van ( itt is)… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.