Rubens: Adám és ÉvaVÉGRE EGY JÓ HÍR a sok rossz között. A Chicagoi Egyetem kutatói a British Medical Journalban (BMJ) számolnak be legújabb vizsgálataikról. Ezek megerősítik azt, amit kamasz és ifjú korában még mindenki tud: a szex egészséges – különösen, ha megfelelő táplálkozással, s életvitellel társul. Az USA-ban két igen széleskörű vizsgálat is volt az elmúlt húsz évben. A két vizsgálatban összesen 6037 25 és 85 év közötti életkorú felnőtt vett részt, akikből 3111 volt a nő és 2926 a férfi. Mérték a szexuális aktivitást, a szexuális élet minőségét, a szex iránti érdeklődést, a szexuálisan aktív élethosszat, és a továbbiakban még várható szexuálisan aktív élettartamot. Nos, a vizsgálatok részleteivel nem untatok senkit, csupán a vizsgálatok konklúzióját írom le.

Ezek szerint

A szexuális aktivitás., a jó szexuális élet, a szex iránti érdeklődés a férfiakban nagyobb volt, mint a nőkben, s ez a nemek közötti különbség még nőtt is az életkorral. A szexuális aktivitás, a szexuális élet minősége, és a szex iránti érdeklődés pozitív összefüggésben állt a középkorúak és idősebbek egészségével. A szexuálisan aktív várható élettartam a férfiaknál hosszabb volt, azonban a férfiak rossz egészségi állapotuk miatt több évet veszítettek szexuálisan aktív életükből, mint a nők. (BMJ, Lindau ST, Avrilova N., Department of Obstetrics and Gynaecology, University of Chicago)

Az amerikai kutatások kiegészítésképpen, azok értelmezésére ide kívánkozik a régebben már egyszer  idézett Lőwy Árpád kétsoros, az „Apai figyelmeztetés„:

Azért csak annyit mondok ifjú népem:
Disznókodni szabad, – de csakis szépen!

  • Megjegyzés: Miután ez a blog mégis csak egy étellel itallal foglalkozó blog (FOOD & WINE) kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet a kellemes hangulat, az ízletes vacsora, a gyertyafény,  a zene, az illatok, a szép borok fontosságára is.

Csíki Sándor♣