A KAKASPÖRKÖLT TITKA – a kakas és a pörkölt

EGÉSZEN MOSTANÁIG leginkább Wunderlich “Lojzi” Alajos (Villány) kakaspörköltjét emlegettem, amikor ez a délceg madár szóba került. Többször is úgy dicsértem Lojzit, mint a nagy kakaspörkölt főzőt, amit ő jó néven is vett, de azért megjegyezte, hogy a borairól is írjak, ne csak a kakaspörköltjét dicsérjem. A hétvégén aztán történt valami, ami megváltoztatta a kakaspörköltről kialakul világképemet és visszaadta e téren is az optimizmusomat. Kerepesen, az út szélén álló mozgó húsárusnál vásároltam egy fél kakast. Az áruházláncokban időnként kapható, “kakas”-nak nevezett két kilós énekes

madárkák után ennek a kapirgálósnak a fele volt éppen ennyi. Délceg, nagy madár lehetett életében, de a konyhaasztalon is igen jól nézett ki. Még így, félbevágva is. “Honnan való a madár?” – kérdeztem a húsárustól, aki elsőre nem is értette a kérdésem. “Tőlünk, a baromfiudvarból.” – válaszolta végül, megértve, hogy mit is akarok tudni.

 • A kakas általában több, mint amit a köznyelvben a szó kimondása után értünk alatta, hiszen minden tyúknak “kakas” a párja. Így aztán a fajd, a fácán, a gyöngytyúk, a páva, a pulyka, strucc, stb. hímje is mind kakas, nem csupán a házi tyúké (Gallus gallus domesticus), amire gyakorisága okán a mindennapi életben elsőként gondolunk. Európában az ókor óta fogyasztjuk nagy kedvvel. Első ábrázolásai alapján (Korintosz) keletről valamikor a 7. század környékén érkezhetett a háziasított (háziasodott)  bankivatyúk. Az ókori görög lakomákon, ‘szimpóziumokon’ még ritka, egzotikus  madár. Napjainkban a csirke már közönséges állat, az éltesebb kapirgáló tyúk és kakas azonban éppoly’ ritka és megbecsült állat lett, akár csak hajdanán, két és félezer esztendőnyi idővel ezelőtt.

Kakaspörkölt

Mangalica zsír. 2 fej közepes méretű finomra vágott vöröshagyma. Dinszteljük, amíg üveges nem lesz.

Paprika a hagymához. A kakaspörköltemhez kétféle különleges paprikát is használtam. Felül a Szegedi különleges fűszerpaprika őrlemény, alul-balra a kalocsai (arányuk 1:1 volt). (A kettő között láthatóan van különbség, ahogy az árban is.)

Keverjük hozzá a feldarabolt kakast. Forgassuk át, pirítsuk, ahogy kell, ügyelve, hogy ne éghessen le.

Mivel hosszú, legalább három órás lassú főzésre készülünk, adjunk hozzá alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, egy paradicsomot, valamint ízlés szerint adagolt zöldpaprikát. Lehet már most is sózni, de másfél, két óra múlva is. Egyéb fűszerek adagolása nem számít szentségtörésnek, azonban kiváló alapanyagok esetén bátran csökkenthetjük a fűszerek számát, de leginkább a mennyiségét, illetve bátran élhetünk a zöldfűszerek nyújtotta lehetőséggel. A kakaspörköltembe három levél friss zsálya és egy kis csokor  frissen szedett kakukkfű is került, mire elkészült.

Szeretem a szélesmetéltet (jelen esetben: papardelle), s nem volt már kedvem friss galuskát készíteni, így aztán maradt a papardelle.

A főzés a legegyszerűbb dolgok egyike, ha friss és jó alapanyagokkal van dolgunk. A kakas jó volt. A paprika is. El sem lehetett rontani.

Csíki Sándor♣

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla!

Többszáz írás vár Rád!

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept, Szeonális élelmiszerek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

A KAKASPÖRKÖLT TITKA – a kakas és a pörkölt bejegyzéshez 37 hozzászólás

 1. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Ernő!
  Drukkolok! 🙂

 2. bedike szerint:

  Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet.. igaz csak ellenőrzésnek használtam 🙂
  Már majdnem kész a pörkölt, most ültem le recepteket nézni.. ez vagyok én 🙂
  Délután életét adta értem az egyik tyúkocskám és kakasom (négyen sokan voltak a csajokhoz).. a kakas kb 3kg volt felpucolva. Mellcsont és aprólék ment a levesbe a tyúk kisebb alkatrészeivel együtt. A tyúk, mivel még nem volt idős, almával töltve sül a cserépedényben.
  Mindez sparherden készül lassú tűzön.. hát a köretnek valón még gondolkozom 🙂

 3. Csíki Sándor szerint:

  bedike: bizonyára remekül sikerült. 🙂

 4. Németh István szerint:

  Sokak szerint az, ahogy én készítem a kakaspörköltet, nem pörkölt. Lehet, mégis én így csinálom már évek óta, és még soha nem volt rá panasz.
  Hozzávalók:
  A kakas. Alkalomtól, létszámtól függ a mennyiség
  Minden kiló húshoz egy közepes fej hagyma, és egy gerezd fokhagyma
  Szintén kilónként egy csapott evőkanál piros paprika
  Kilónként egy zöld paprika, és egy paradicsom
  Piros arany
  Ételízesítő

  Bors
  Őrölt kömény
  Babérlevél

  Én felrakom az egészet egyszerre!
  A hagymát, és a fokhagymát apróra vágom, a bogrács, vagy a lábas aljára terítem.
  Iszom egy korty bort. Általában szekszárdi rozét, vagy vöröset
  Ezután beleszórom a paprikát, borsot, ételízesítőt, köményt, belenyomom a piros aranyat, majd mehet bele a megtisztított feldarabolt hús.
  Felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi, és alágyújtok.
  Iszom egy korty bort
  Felkockázom a paprikát, a meghámozott paradicsomot, és ha felforrt, beleteszem, majd töltök a poharamba bort, és öntök belőle a kakashoz is. A pöribe kizárólag vöröset!
  Iszom egy korty bort
  Forrás után közepes, vagy annál kicsivel kisebb lángon 2-2,5 órán át főzöm, közben rendszeresen rázogatom, nehogy leégjen.
  Minden alkalommal iszom egy pohár bort
  Mielőtt kész utánafűszerezek, és adok hozzá pár szem feldarabolt burgonyát.
  És amikor kész, juhtúrós nokedlivel, és jóféle borocskával tálalom!

  Jó étvágyat!

 5. Keszthelyiné Girán Gabriella szerint:

  Nekem egy kérdésem lene amire nem találom a választ ….., egyelőre.
  Miért szokták a kakaspörköltet túrós csuszával, tésztával tálalni?
  Van valami olyan oka amit meg lehet magyarázni, vagy csak szokás kérdése, táplálóbbá szeretnèk tenni…… ?

 6. Izsák György szerint:

  Nekem Németh István receptje tetszett a legjobban,abból is a refrén!

 7. Puczkó Éva szerint:

  A kakas pörkölthöz igazából a tojásos nokedli való. Ez egy picit úri huncutságnak tűnik, mert nagyon finom friss, puha , ropogós héjú kenyérrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.