KŐBÁNYA NEM EGY egyszerű hely, s mint a neve is mutatja, akadhat ott kőbánya bőven, legalábbis a múltban akadt, hogy ma már csak a nyoma akadjon, s az is a föld alatt. Ez a sok volt kőbánya, évszázadok nyoma, pont kapóra jött, amikor a Duna vizéből főzött sört a helyi serfőzdék hűvösön akarták tartani. Serfőzde ugyan akadt szép számmal, ám nyomuk is alig van már, csupán egyik-másik neve, s egy-két elhanyagolt, leromlott gyárépület maradt fenn, a Dreher Sörgyárak területén is, az Éles-saroknál, ahol 1948. óta a nosztalgikus hangzású Kőbányai világos is terem.

Saját sörgyári kutak a sörhöz Mátyásföldön, saját hideg kőbányai pincék. Minden adott hát, hogy a Kőbányai világos forrásvidékén bőven buzogjon a sör. S mert hívtak, kötelességemnek eleget téve mentem gyárat látogatni, kóstolni.

A kéményre!

Bohumil Hrabal örökbecsű műve, a csehszlovák filmgyártás remeke, a Sörgyári capriccio (Postriziny, 1980) megkerülhetetlen, ha sörgyárról esik szó, légyen az akár a daliás Dreher Sörgyárak is, a már említett Éles-saroknál, ahol a villamosvezetők hetekig gyakorolnak, nehogy másik irányba menjenek, mint ami a menetrendben áll.

A Sörgyári capriccio nagyszerű film, már csak ezért is hozakodtam elő az előbbi részlettel, miközben ez az írás alapvetően arról a látogatásról lenne hivatott beszámolni, amelyet a Drher Sörgyárakban hivatalosan (mert hogy hívtak) tettem, s amely a meghívó szerint hivatott volt beavatni a sörgyártás és sör kóstolás titkaiba. Bár a sör kóstolás titkaiba – érzésem szerint – különösebben sok beavatnivalóm már ezen a szinten nem akadt, mégis érdeklődéssel vettem részt a SABMiller európai érzékszervi laboratóriumának vezetője, Bagdi Éva előadásán és a sörök kóstolásán.

Dreher Sörgyár(ak) látogatás

„A sör élet, erő, egészség” – ugye, milyen ismerős, még ha leginkább tejipari reklámszlogenként is híresült el, de lám a leleményes sörgyári dolgozók új életet leheltek a szövegbe, s nekik is akad igazságuk. (A szöveg a sör kóstolás helyszínén található kicsiny múzeumból való, ott fotóztam.)

A gyárlátogatás kezdetekor az udvarra lépve ez a kép fogadott:

Régi, és nemrégiben restaurált, csillogó-villogó, ám már számítógép vezérléssel ellátott serfőző alkalmatosságok. Tényleg szépek.

Kémény itt is akad, nem csupán Jiri Menzel filmjében…

  • A sör gasztronómiája ugyan igen gazdag, többezer éves, azonban mégsem éri el a bor-étel párosítások színvonalát, aminek számos oka akad a termékek eltérőségétől, a történelmi hagyományokon át, a termelési kultúrák és marketing stratégiák különbözőségéig bezárólag. Azonban az is legalább ennyire bizonyos, hogy akad itt keresgélnivaló és a Dreher Sörgyárak jó irányban tapogatózik, bár ha komolyan gondolja, akkor minden szempontból megalapozottabb lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy a Dreher több lehessen egy sörnél, s utat találjon az ételekhez.

Csíki Sándor♣