LECSÓ MÁSKÉNT – paprika curry

Lecsó, Forrás: gardenblog.typepad.comA LECSÓ – A lecsó sokak körében igazi kultusz tárgya, ami sok tekintetben teljesen érthető is. A jó lecsó ízletes étel, a jó lecsó kellően magyar, s kellően más, mint ebben a kategóriában a paprikából, paradicsomból készített egyéb ételek, pontosabban alig akad ilyen jellegű étel a nagyvilágban, s az is inkább csak közvetlen földrajzi környezetünkben. A lecsó tehát szent és sérthetetlen. Van technológiája, pontos, kodifikált arányai azonban már nincsenek, s ez így is helyes mindaddig, amíg több mint

egy paprika, s paradicsom létezik, s több mint egy termelője akad ezeknek a zöldségnövényeknek, több mint egy termőhelyen, vagyis mindig.

Lecsó másként – paprika curry

A lecsóból pillanatok alatt egy anglo-indiai curry varázsolható, amivel – belátom – a lecsó sem lesz már többé lecsó, hanem curry lesz, miközben ránézve magunkban továbbra is a “lecsó” szót mormogjuk. Persze nem akkora szentségtörés ez, mint elsőre látszik, mert az étel bőven családon belül marad. A lecsó és a zöldség curry egy ételcsalád, még ha egymástól földrajzilag távoli helyeken is főzik. Mi kell a paprika curryhez? Mindaz, ami a lecsóhoz, s mellé némi curry is. mennyire bonyolult az elkészítése? Semennyire. Fogj a feladathoz, mint ha lecsót készítenél, sőt az őrölt piros paprikát is add hozzá, majd szórd meg ízlés szerint curry fűszerkeverékkel.

Paprika curry (lecsó másként), www.foodandwine.hu

Paprika curry (lecsó másként

Chilit is vághatsz hozzá, ha kedveled a pikánsan csípős ízeket. Mindezzel a lecsóból paprika curry lesz, amihez lehet, hogy kevesebb féle gazdagító elem társulhat, mint a lecsóhoz, ám a rizs bizonyosan illik hozzá. A fűszeres kolbászt és a tojást illetően már nem vagyok ennyire biztos, de bizonyára akad, akinek az is nagyon tetszene. A paprika curry vélhetőleg más zöldségételekhez akár köret is lehetne.

Paprika curry virslivel (lecsó másként); www.foodandwine.hu

Paprika curry virslivel (lecsó másként)

Csíki Sándor♣

Rakott kelkáposzta – másként
CURRY – a XX. század elején
Fúziós naan
Al-kuskus
Sólet
Madártej és vaqueline
A COGNAC történetéről
Dekonstruált vajaskenyér

És még sok más érdekes írás.

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: indiai konyha, magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

LECSÓ MÁSKÉNT – paprika curry bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Podruzsik szerint:

  Finomak is azok a nyári lecsós ízesítésű főzelékek, levesek! Paprikáskrumpli, vajbab, gomba, tökfőzelék és társaik, no meg a krumplis tarhonya. Megunhatatlan – volt. Talán a curry megint rájuk irányítja a figyelmet.

 2. Az,Öreg szerint:

  Baráti körben, az a vélemény alakult ki, hogy a curry-s lecsó kialakulásának történte hasonló lehet a holland nyelv kialakulásának kezdetéhez.
  Nyelv: Egy részeg angol matróz elkezdett németül beszélni.
  Étek: Egy részeg magyar szakács só helyett curryvel folytatta a lecsó főzését.

 3. Csíki Sándor szerint:

  Minden változat lehetséges és kellő fantáziával egy része még el is el is képzelhető. Így az is, hogy a baráti kör egybehangzó véleménye ellenére sem így történt. Ráadásul azt az esetet még meg sem vizsgáltuk, hogy mi van akkor, ha nem a szakács a részeg? 🙂

 4. Podruzsik szerint:

  Mit tesz Isten, épp ma kezdtem olvasni Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk c. kisesszé-kötetét (Magvető, 2009). És mit látok a 23. oldalon? Szügyig a szaftban címmel a lecsóról ír, s említi Simonffy András 1976-os hangjátékát, a Világlecsót. “Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen: egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük” – írja Cserna-Szabó.
  Kinek-kinek a maga lecsóját…

 5. Csíki Sándor szerint:

  A gasztronómia, s benne az ételek, etnoidentifikációs jegyekként, ettől pedig ultrakonzervativ elemként működnek. Rigid mémek, amelyek ugyan kiállták az idők próbáját, de dogmává szilárdulva képesek csak őrznii helyüket, meghatározva számos generáció vélekedését.

  Írjak ilyeneket? Ki lenne, aki olvasna? 🙂

  Ha mindezt a lecsóra akarnám lefordítani, akkor bizony Podruzsikkal, s az általa idézettekkel kell mélyen egyetértenem, s azzal a szemlélettel, ami a mondandójából kiviláglott.

 6. Az,Öreg szerint:

  Komolyra fordítva a szót! Lenne aki olvasná!
  A „kiskukta” egyik írásában felvetette a lecsó alapkérdéseit úgymint:
  • Paprika (karikára, vagy hosszába)
  • Paradicsom (előkészítése)
  • Pirítás (szalonnán, zsíron, olajon)
  • Fűszerezés
  • Csípőség
  • Hús (szalonna, kolbász, virsli,)
  • BMV (mit tegyünk még hozzá)
  azután megállt a kérdéssel.
  Hogy mindenki megalkothassa, saját legfinomabb lecsó receptjét, ilyen további írásokra lenne szükségünk!

  Nem ártana többet tudnunk, a lecsó rokonairól, a gyuvecsről, a ratatouilleról, az escalibadaról, és a bourridaról sem.

 7. zaza szerint:

  A lecsó még apörköltnél is komolyabban van véve.

 8. zaza szerint:

  Az alapkérdések közé azt is be kellene tenni,hogy mitől éppen a lecsóról ilyen részletesek ezek a kérdések, amikor minden ételnél feltehetők lennének ilyen alapkérdések?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.