NOMA az első – 50 Legjobb Étterem, 2010

logo-worlds-50-bestNOMA névvel csak egy elszánt, ám nem túl körültekintő ember indíthat éttermet. A dán Noma mégis megnyílt, s a San Pellegrino ítészei szerint ez a világ legjobb étterme, megelőzve az eddigi ászokat, az el Bulli és a Fat Duck éttermeket. A bulldog és a kövér kacsa után most a vízrák lett első, ami mindenképpen új fejlemény. A tavalyi első helyezett Ferrán Adria, az idén második helyezett lett, s az Évtized séfje is. Eckart Witzigmann életmű díjat kapott, s általában véve is a San Pellegrino és az Acqua Panna meglehetősen sok rangos díjat kiosztott.

Nagy volt az öröm, ami érthető. A nagyon béna nevű Noma annyiban is új fejlemény, hogy a közeljövőben valószínűleg további új szereplőket vonz majd maga után a rivaldafénybe, miközben az immár idősödő generációknak részben új és méltó szerepet kell találniuk. Nem lesz egyszerű. Lássuk hát, hogy az ásványvizes fiúk mit találtak ki 2010-re, s kik kerültek a legjobb ötvenbe. Érdemes tanulmányozni.

Az 50 legjobb étterem (2010)

Hely

Változás

Étterem

Régió

1

előre 2

Noma

Dánia

2

vissza 1

El Bulli

Spanyolország

3

vissza 1

The Fat Duck

UK

4

előre 1

El Celler de Can Roca

Spanyolország

5

vissza 1

Mugaritz

Spanyolország

6

előre 7

Osteria Francescana

Olaszország

7

előre 3

Alinea

USA

8

előre 33

Daniel

USA

9

vissza 1

Arzak

Spanyolország

10

vissza 4

Per Se

USA

11

előre 29

Le Chateaubriand

Franciaország

12

előre 26

La Colombe

Dél-Afrika

13

vissza 4

Pierre Gagnaire

Franciaország

14

előre 2

L’Hotel de Ville – Philippe Rochat

Svájc

15

Le Bernardin

USA

16

vissza 5

L’Astrance

Franciaország

17

fel 9

Hof Van Cleve

Belgium

18

fel 6

D.O.M.

Brazília

19

fel 10

Oud Sluis

Hollandia

20

fel 29

Le Calandre

olaszország

21

fel 9

Steirereck

Ausztria

22

fel 3

Vendome

Németország

23

vissza 2

Chez Dominique

Finnország

24

vissza 4

Les Creations de Narisawa

Japan

25

előre 25

Mathias Dahlgren

Svédország

26

előre 5

Momofuku Ssam Bar

USA

27

előre 19

Quay

Ausztrália

28

előre 17

Iggy’s

Singapore

29

vissza 11

L’Atelier de Joel Robuchon

franciaország

30

ÚJ

Schloss Schauenstein

Svájc

31

előre 6

Le Quartier Francais

Dél-Afrika

32

vissza 20

The French Laundry

USA

33

vissza 4

Martin Berasategui

Spanyolország

34

ÚJ

Aqua

németország

35

előre 7

Combal.Zero

Olaszország

36

előre 12

Dal Pescatore

Olaszország

37

ÚJ

De Librije

Hollandia

38

vissza 21

Tetsuya’s

Ausztrália

39

ÚJ

Jaan Par Andre

Singapore

40

ÚJ

Il Canto

Olaszország

41

ÚJRA

Alain Ducasse Au Plaza Athenee

Franciaország

42

vissza 10

Oaxen Krog

Svédország

43

vissza 29

St John

UK

44

ÚJRA

La Maison Troisgros

Franciaország

45

ÚJ

wd~50

USA

46

ÚJ

Biko

Mexikó

47

vissza 24

Die Schwarzwaldstube

Németország

48

ÚJ

Nihonryori RyuGin

Japan

49

ÚJ

Hibiscus

UK

50

ÚJ

Eleven Madison Park

USA

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

NOMA az első – 50 Legjobb Étterem, 2010 bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Gabor Palmai szerint:

    Igazad van, utánna kellett volna nézni, de mentségére (mentségemre?) kell hogy mondjam én ezt a szót még mindeddig nem hallottam, annak ellenéra hogy 34 éve élek délsvédországban. A svédet anyanyelvi szinten, a dánt (mivel határország) elég jól beszélem, de eddig ezt a tényleg csúnya betegséget még hirböl sem hallottam. Egyébként a “Nordisk Mad” csak kissebb
    angolos csavarással lehet északi örültként forditani, hiszen az “étel” szó svédül és norvégul: mat viszont dánul: mad

  2. Csíki Sándor szerint:

    Kedves Gábor!
    Én maradtam a a “Nordisk mat” kifejezésnél, ahogy javasoltad. Ekkor viszont, ha következetes maradok, a norvég (svéd) nyelvnél kell maradnom, ahol a “mad” = őrült (ahogy a svéd nyelvben is).
    Az Új Északi Étel dánul “Ny Nordisk Mad”, ám ugyanez svédül, norvégül a mókás “Új Északi Őrült” jelentéssel bír, ha nem tévedtem. 🙂
    Amúgy – úgy látom – ebben az esetben akár mindenkinek igaza lehet, s a mad helyes.

    Cserébe a hosszú hozzászólásért legyen itt egy szarvasgomba püré recept az Új Északi Étel stílusában:

    Hozzávalók:
    100g friss szarvasgomba (természetesen ők a Gotlandról származót javasolják)
    40g pirított gomba
    36g főtt burgonya
    120 ml gomba bouillon
    2 ek. szarvasgomba olaj

    Elkészítése: A hozzávalókat alaposan pürésítsük, sózzuk, adjunk hozzá citromlevet, és szitán paszírozzuk át. Jó étvágyat. 🙂

  3. Gabor Palmai szerint:

    Kedves Sándor,
    köszönöm a receptet, ki fogom próbálni természetesen gottlandi szarvasgombával 😉
    Ez az “Északi örült” valahogy nem jön össze,
    az örült szó svédül “galen” dánul “forrykt”
    tehát semmiképpen nem lehet a “mad” szóval
    keverni,( talán csak a Google translate használatával ?!!!)
    egy recept Gustav Otterberg-töl ( Lejontornet, Stockholm )
    40 g lazacikra
    2 osztriga apróra vágva
    2 evökanál snidling metélve,
    10 g lazac hidegfüstön apróra vágva
    citromlé, esetleg só
    Keverd össze és hütsd kb 2 órára
    Tálaláshoz:
    vékonyra szeletelt vajon piritott pumpernickel

  4. Csíki Sándor szerint:

    Kedves Gábor!
    Őrült ügyben meggyőzettem. 🙂
    Én is köszönöm a receptet.
    Osztriga híján lehet, hogy egy minimalista, fústölt halas, lazackaviáros, snidlinges, citromleves hűtött változat készül csak, de kipróbálom.
    Ilyen receptekkel, vagy hasonlókkal, vagy nagyon másokkal, máskor is meglephetsz bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.