vajas kenyérVAJAS KENYÉR – Amikor divatja volt, úgy gondoltam, hogy dekonstruálok már végre én is valamit, s ahogy a tudós pionyíroktól olvashattam: „részeire bontom az ételt, majd újra összerakom”. Választásom a vajas kenyérre esett, mert már régóta igazi kihívást éreztem ebben a feladatban. A célom nem volt több, sem kevesebb, mint hogy a dekonstruált vajas kenyér a lehető legjobban megközelítse a dekonstruálatlan vajas kenyeret. Könnyű belátni, hogy ez nem is olyan egyszerű dolog! A feladat megoldására szánt erőfeszítés eredménye, hogy mára (mindez 2010-ben volt) elkészült:

A dekonstruált vajaskenyér receptje

  • Hozzávalók:
  • 2 szelet vajaskenyér,
  • kenőkés,
  • tányér,
  • edényke a dekonstruált vaj tárolására

 

Dekonstrukció

  • Vegyük bal kezünkbe a két szelet vajas kenyér közül tetszőlegesen kiválasztott egyik szelet vajas kenyeret, majd a jobb kezünkbe vett késsel nagyon gondosan kaparjuk le a vajat a kenyérről.
  • Amennyiben balkezesek vagyunk, úgy  jobb kezünkbe vegyük a kenyeret és a bal kezünkbe vett késsel kaparjuk le a vajat a kenyérről.
  • Az előbb elmondottakat gondosan betartva, az iménti mozdulatsorokat  ismételjük meg a két szelet vajas kenyér közül a maradék második szelet vajas kenyérrel is.
  • A műveletek befejeztével a kenyérszeleteket helyezzük tányérra, a dekonstruálódott vajat pedig külön edénykében tegyük félre.
Forrás: cdn.picapp.com

Vajaskenyér

 

A tudományos dekonstrukció 12 pontja

  1. A műveletet 20°C feletti hőmérsékleten végezzük, s kerüljük a 30°C feletti hőmérsékletet, mert 30°C felett már ott leszünk, amit kerülni kell.
  2. Ügyeljünk a páratartalomra is, mert a magas páratartalmú levegő párás.
  3. Huzatban se dolgozzunk, mert a huzatban könnyen huzatot kapunk!
  4. Tartsuk be a balesetvédelmi előírásokat, mert a balesetvédelmi előírások be nem tartása esetén nem tartódnak be a balesetvédelmi előírások.
  5. A vaj lekaparása veszélyes művelet, ezért nem veszélytelen!
  6. Csúszós vajat a kőre ne hullajtsunk, mert a csúszós vaj csúszik!
  7. A lekapart vajat külön gyűjtsük, mert a lekapart vajat külön kell gyűjteni.
  8. A dekonstruálás utáni atomszennyeződéseket gondosan távolítsuk el!
  9. A tisztításhoz folyékony dihidrogén-oxidot (H2O) használjunk!
  10. A nagyobb kenyératom darabokat (morzsák) óvatosan söpörjük fel, nehogy a lábunkra essen!
  11. Ha minderre figyelemmel vagyunk, a dekonstruálás biztonságosnak tekinthető, mivel így már biztonságos
  12. 12. pont.

Ha a dekonstrukció befejeződött, s a kenyérről a vajat gondosan eltávolítottuk, szervírozzuk külön a vajat, s külön a kenyeret, majd bízzuk a vendégre a vaj, s a kenyér illesztését. A vendég egy kiskanálnyi (4-5 g) vajat vegyen a szájába, majd nyomban némi kenyeret is (20-22 g). Ezt követően a szájüregében illessze össze a kettőt. Chardonnay illik hozzá (ez komoly!). A dekonstruált vajas kenyér haladó változatában elegendő a pékkemence mellé helyezni a köpülőt ahhoz, hogy a dekonstrukció teljes filozófiai vértezetében mindenki számára megmutatkozhasson.

 

Csíki Sándor♣

 

A VAJASKENYÉR
MARYLAND állam hivatalos desszertje
AL-KUSKUS
CURRY a 20. század elején
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES

És még sok más írás…