Pachranga Achar - fűszeres olajban tarósított zöldségek, gyümölcsök, Forrás: articlesofmastication.com AZ INDIAI KONYHA sok zöldséget, gyümölcsöt tartósít mustárolajban, amit őrölt fűszerekkel ízesítenek. Citromot, mangót, banánt, hagymát és mindenféle mást is tartósítanak ezzel az eljárással, s így egész évben fogyaszthatják azokat. A különleges élelmiszerek TOP 10 listáján a mustárolajjal készített „savanyúságok” a hatodik helyen állnak.

Az indiai mustárolajban tartósított sós, fűszeres zöldségek, gyümölcsök azért is érdekesek, mert sokak szerint a tartósításnak az ehhez hasonló formáit, sőt magát a zöldség és gyümölcs tartósítást is éppen Indiában fedezték fel. A  mustárolajban tartósított keralai citrom igen hasonló a marokkói konyha sóval tartósított citromjához, amit magam is rendszeresen készítek és különösen bárányhoz kiváló. Az indiai mustáros fűszeres zöldségek készítési módja egyszerű.

  • A citrom például így készül: A citromokat négyfelé vágjuk, alaposan besózzuk, majd légmentesen záródó üvegekben egy hétig tároljuk. Ezt követően a felhevített mustárolajba különféle fűszerek, chili, feketebors, koriander, mustármag, stb. kerül. A meleg olajban ázó fűszereket az olajban turmixoljuk, majd a sós citromra öntjük. Lezárjuk, s már készen is az indiai (keralai) stílusú citrom. (A szubkontinensen akad másféle elkészítési módja is, mint amikor nem várnak egy hétig, hanem a fűszerezett, sózott citromra azonnal ráöntik a forró olajban elkészített fűszereket.)

Az olajban eltett nagyon fűszeres, csípős zöldségek, gyümölcsök, mint a citrom, vagy a mangó, az indiai tradíció legmélyebb kifejeződései. Érdemes őket tanulmányozni.

Csíki Sándor♣

TOP 10 – Manoomin (vadrizs)
TOP 10 – Chuno (szárított burgonya)
TOP 10 – Flor de Sal (sóvirág)
TOP 10 – Txakoli (fehérbor)
A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2010

OKONOMIYAKI

és még sok más érdekes írás…