Forrás: Traeger GrillsAZ AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA – A coleslaw (ejtsd: kolszló), vagy, ahogy az USA déli államaiban mondják, „slaw”, nem más, mint egy nyers káposztából készített, ecettel is ízesített majonézes saláta, amihez vagy kerül más zöldségféle, mint a sárgarépa, uborka, hagyma, vagy gyümölcsök, mint az alma, ananász, vagy nem, vagy reszelnek rá sajtot, vagy nem. A coleslow alapanyag a káposzta, amit már a legrégibb időktől fogyaszt az emberiség, ezért valamiféle előképe bizonyára már az ókorból is előkerülne. A nagy európai káposzta fogyasztó országokban, mint Németország,

de Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és persze az USA-ban is népszerűek a különböző káposztasaláták, ahogy nálunk is. A friss népszerűségre szert tevő majonéz valamikor a 18. század végétől kezdett a káposztához társulni és látható, hogy ez a frigy mennyire sikeres.

A coleslow a 18. századtól terjedt el és a holland koolsalade (káposztasaláta) koolsla rövidüléséből alakult ki. A 19. század második felében a köznapi angolba visszatért a latin eredetű cole (káposzta) szó és a korábbi slampos cold slow helyett cole slow lett ennek a salátának a neve.

Hollandia; Photo: jofutsu, panoramio.com

A legegyszerűbb coleslaw recept

Ehhez a minimalista salátához nem kell más, mint egy fej káposzta, amit lereszelünk, valamint ízlés szerinti mennyiségben a kedvelt majonézünk, és egy kevéske almaecet. Ezeket kell egy salátástálban fa-, vagy műanyag kanállal  jól összekeverni és már adhatjuk is a BBQ-hoz. Nagyon egyszerű és finom.

Bihari Ferenc barátom coleslaw receptje

Bihari Ferenc barátom és a felesége Dr. Sárváry Eniklő évekig élt Birminghamben (Alabama, USA),  ők vetették fel, hogy készítsünk coleslaw-t. Íme a Bihari-féle coleslaw receptje:

„Fél fej közepes méretű káposzta lereszelve, plusz egy, vagy kettő savanyú uborka szintén lereszelve, plusz egy kis répa lereszelve. Összekeverjük egy tálban őket. Készítünk kb. egy nagy doboz tejföl segítségével tartármártást, és hozzáadjuk a káposztához. Azonnal fogyasztható. Általában húsok mellé, kiegészítő köretként fogyasztják. Kb. 6 személyre elég. Elsősorban délen kedvelik.”

A Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje I.

Sokak számára a Kentucky Fried Chicken káposztasalátája számít az etalonnak. Szerencsére a korábban titkosnak számító recept nyilvánosságra került, így az is kiderült, hogy a KFC káposztasalátájának igazi mássága és titka a tárkonyecet. Következzen a titkos recept egy amerikai KFC alkalmazott elmondása szerint:

  • Az eredeti recept hozzávalói:
  • 4 1/2 teáskanál (22,5  ml) tárkonyecet
  • 6 1/2 evőkanál (97,5 ml) olaj (semleges ízű)
  • 3/4 csésze (180 ml) finomra vágott hagyma
  • 2 1/2 csésze (600 ml) Miracle Whip* (light majonézzel kiváltható)
  • 1 csésze 240 ml kristákycukor
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 fej közepes méretű friss fehérkáposzta
  • Elkészítése: keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

*A Miracle Whip az 1933-as világkiállításon (Chicago, Illinois) mutatkozott be. Egy Charles Chapman nevű úr ekkortájt szabadalmaztatta emulzifikáló berendezését amiben a szokásos majonéz összetevőket, a tojássárgáját, citromlevet, vagy ecetet, az olajat, fűszereket, további fűszerekkel, cukorral, stb. keverték össze. Az eredmény a Miracle Whip lett. Amit így hirdettek: „Salad Miracles with Miracle Whip Salad Dressing”. A Kraft Foods Miracle Whip terméke és általában a majonézek közötti leglényegesebb különbség az édesítőszer. A Miracle Whip magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot (is) tartalmaz.

A Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje II.

Akad más autentikus mondott recept is, de én az előzőre voksolok. A rend (és a kísérletezők) kedvéért leírom, hogy Todd Wilbur a „Top secret restaurant recipes 2” című könyvében mit tart a KFC titkos coleslaw receptjének:

  • 8 csésze finomra aprított káposzta (kb. egy fej)
  • 1/4 csésze reszelt sárgarépa
  • 2 evőkanál finomra vágott hagyma
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/8 teáskanál őrölt feketebors
  • 1/4 csésze tej (2,8%)
  • 1/2 csésze majonéz
  • 1/4 csésze író
  • 1 1/2 evőkanál fehér borecet
  • 2 1/2 evőkanál citromlé

Elkészítése: a zöldségeket tálba tesszük összeforgatjuk, a többi összetevőt egy edényben alaposan összekeverjük, majd a zöldségekre öntjük és a zöldségekkel összeforgatjuk. Hűtőszekrényben legalább két órán át hűtjük.

Ennél egészségesebb salátát is készíthetsz!

Lássuk az igazságot! A KFC Magyarországon gyártott és forgalmazott káposztasalátájának (coleslaw) összetétele sokkal kevésbé megnyerő, mint amire számítottam. Hát, ez nem az, aminél ne tudnál jobbat és egészségesebbet készíteni!

 

50% káposzta, 5% sárgarépa és 45% majonéz

A következő videón látható amerikai recept nagyon egyszerű: 50% káposztát, 5% sárgarépát és 45% igazi majonézt tartalmaz. Ezt is ki lehet próbálni!

Coleslaw szendvics

A coleslaw szendvics készítéséhez is kiváló lehet. Nem csúcsgasztronómia, ahogy a cloeslaw sem, de jó ötlet, jó technológia, aminek alapján másféle szendvicsek is elkészíthetők.

Ha a káposztát amúgyis kedveled, íme egy amerikai töltöttkáposzta recept a kedvedért. Kattints rá!

Káposztasaláta birkózás (Coleslaw Wrestling)

A kultikus coleslaw Amerikában megteremtette a maga extremitásait is, mint amilyen a vásárok káposztasaláta birkózása.

  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik!  A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo