Molekuláris főzés (molecular cooking) ?

HERVÉ THIS (54), akiről már volt szó, és még lesz is, a “molekuláris gasztronómia” nagypapája és névadója. Újabban igen aktív felvilágosító munkát végez annak érdekében, hogy megvédje az általa (és Kürti) által kitalált tudományt. Különbséget tesz a molekuláris gasztronómia (molecular gastronomy és a molekuláris főzés (molecular cooking) között, mivel ez a kettő mást jelent. Egyetértve ezzel, a tudományra a molekuláris gasztronómia, a konyhai műveletekre pedig a molekuláris főzés kifejezést használom.

A molekuláris gasztronómia → tudomány

A következőkben magyarra fordítva idézem Hervé This kommentjét (2008/12/11), amelyet Jo (MyLastBite) egyik molekuláris gasztronómiával foglalkozó írásához fűzött:

Ha szabad megemlítenem, ön összekever engem. Én és Ferran teljesen különböző dolgokat teszünk. Számomra ez tudomány és nem főzés. Ezt a tudományt molekuláris gasztronómiának nevezik. Ferran számára, aki elkezdte a könyveimet,  és másokét használni, ez főzés. És molekuláris főzésnek nevezik. Emlékeztetem arra a tényre, hogy a gasztronómia nem “luxus főzést” jelent, sokkal inkább “átgondolt főzést”. A séfek nem a tudományt művelik, hanem időnként a technológiát. Szívélyes üdvözlettel. (Hervé This)

Hervé This egyébként a közelmúltban ugyancsak blogger lett. Ebben az amerikai Harold McGee, egy másik ikon már jóval megelőzte, de végre a francia is megérezte az idők szavát.

 • Mindkét úr olyan, akit érdemes olvasni, mert szorgalmasan igyekeznek kigyomlálni haszontalan konyhai mítoszainkat (főleg Hervé), miközben cserébe olyan biztos és hasznos ismerteket adnak, amivel kreatívan bánva igazi előrelépés érhető el.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Molekuláris gasztronómia
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Molekuláris főzés (molecular cooking) ? bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. ádám szerint:

  Köszi az írást Sándor. Ismételten jó lett,bár a két úriemberről már volt szerencsém olvasni egy pár helyen.Csidei Tamásnak is feltettem már a kérdést hogy esetleg nem tud e- olyan Magyarországon kapható könyvet ami a témával foglalkozik magyar nyelven,de Ő sem tudott. Hervenek ismerem a könyvét,de még nem rendeltem meg,és gondolkozom az új Keller könyven is,állitólag nagyon komlex. Ha esetleg tudnál nekem ajánlani valami M.o.on kapható irodalmat azt szivesen fogadnám.
  Tisztelettel

 2. ádám szerint:

  Mégvalami… Decemberben rendeltem meg az új Adria könyvet-Egy nap az Ell buliban címmel. Van benne kb. 30 “recept”,a könyv végén nagyjából össze is foglalja a felhasznált alapanyagok komplexitását és használhatóságát.De nekem mégis valami olyan kéne ami általánosságokban ír róla és összefoglalja az egész témát. Csak sajnos ma itthon nem nagyon vannak ilyen könyvek. De még a bookline nál sem nagyon láttam

 3. MGL szerint:

  A könyv fantasztikus-akit kicsit is érdekel a molekuláris gasztronómia és esetleg főzés annak nyugodt szívvel ajánlom, hogy vegye meg bátran, megéri.

  MGL

 4. MGL szerint:

  Ádám

  Az amazonon nagyobb a választék, én onnan rendeltem.

  Mgl

 5. Csíki Sándor szerint:

  Ez a rövidke post az idézett Hervé komment miatt íródott , és a célja a fogalmi tisztázás volt. Magyar nyelven nem tudok könyvet ajánlani.
  Holnap lesz egy másik írás, ami lehet, hogy meg fog lepni, de érdemes majd alaposan végiggondolni. Aztán jövő héten két alaptechnikát is leírok, amit, ha elolvasod, magad is úgy gondolhatod, hogy annyira nem nagy durranás a kivitelezése, mint ahogy azt (üzleti érdekből) bemutatják. Ha pedig már ismerted, ami valószínű, akkor megerősödik benned ugyanez 🙂

 6. ádám szerint:

  MGL. Tudom,ismerem az oldalt,csak nem tudom hogy Mo.ra van e szállitás és hogy angol nyelvüek e,mert németül egy szót sem tudok 😀

 7. Csíki Sándor szerint:

  Van Magyarországra szállítás, és az angol nyelv miatt célszerű Angliából rendelni (vagy az USA-ból) 🙂

 8. MGL szerint:

  A használt könyvet nem tudom miért nem küldik ki Magyaroszágra-csak UK címre…ezt jó tudni.

  MGL

 9. MGL szerint:

  A Barnes&Nobelsnél miért lehet majdnem fele annyiért megvenni a könyvet mint Európában??????????nem kell rá válaszolni…tudom, de az ilyen dolgok felzaklatnak.

  MGL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.