A BBQ fontos eleme a hús, a tűz, a füst, de a szósz is. A boltok polcai, különösen az USA-ban, telve vannak „titkos” BBQ-szósz receptekkel, de mi a titka ezeknek?

taino1

A BBQ szósz titka

 A hús minősége, valamint a tűzhely és hőmérséklet mellett a szószoké a meghatározó szerepet a BBQ-rítusban. Az USA-ban a grillezők 90%-a használ valamilyen BBQ szószt a marináláshoz, grillezéshez magában, vagy a marinád részeként, illetve az elkészült hús mellé. A szószok régiónként is eltérnek egymástól. Kansas Cityben a szósz sűrű, paradicsom alapú, édes és csípős. Texasban szintén paradicsom alapú, ám vékonyabb, melaszt és Worcestershire szószt is tartalmaz. A Kentucky fekete szósz Worcestershire szószból és ecetből készül. Georgia államban mustárból, paradicsomból és ecetből készítenek vékony szószt, és még lehetne folytatni.

A szószoknak a húsok sütés közbeni kenegetése az első számú felhasználási módja, de a paradicsom és cukor tartalmú készítmények könnyen megbarnulnak, ezért csak a legvégén használjuk, illetve vékonyítsuk vízzel, alma lével, sörrel, vagy fehérborral. Ne barnítsuk, mert keserű lesz az íze, csak szárítsuk ki.  BBQ szószunkat otthon is elkészíthetjük.

     ♥ Recept: Memphis rockin’ BBQ szósz

  • Hozzávalók: 3 csésze ketchup, ½ csésze víz, ½ csésze fehér borecet, 2/3 csésze barna cukor, ¼  csésze finomra vágott hagyma, 3 ek. vaj, 2 ek. mustár, ½ ek. őrölt fekete bors, 1 ek. só, egy csipet cayenne bors, egy csipet vörös bors (1 csésze 250 ml, 1 ek. 15 ml)
  • Elkészítése: Serpenyőben olvasszuk fel a vajat és dinszteljük benne aranysárgára hagymát. Keverjük bele a többi alkotórészt és lassú tűzön főzzük 20 percig. 

Az előző szósz ízlésünk szerinti módosításokkal, kísérletezéssel, akár a saját „titkos” recept szerint készülő szószunkká is válhat, ami nem kis dolog, látva, hogy a BBQ, és vele a BBQ-szósz világszerte hódít…

Vannak, akik a paradicsom- vagy ketchup alapú szószokat kedvelik, mások viszont egyáltalán nem használják a paradicsomot, azonban majdnem minden típusú BBQ szósz tartalmaz Worcestershire szószt és borsot. Folyadéknak paradicsomlé, erőleves, sör, Jack Daniels, fehérbor, ecet, vagy ezek kombinációja is használatos. A barnacukor szintén elterjedt összetevő, de méz, vagy juharszirup is lehet helyette. A chili, Tabasco, fokhagyma, mustár ugyancsak gyakori. A nedvesség megőrzésének és a sütés közbeni fűszerezésnek a kenegetés a legjobb módja. A kenegetéshez igen gyakran használják olaj és ecet keverékét is, de a húst csak sörrel kenegetve is különleges ízt kapunk. Sok saláta dressing is igen kiváló marinád.

  • Általános szabályként azonban elmondható, hogy a „kevesebb gyakran több” és egy kis só és bors valamennyi a jó minőségű hús ízét tökéletesen kiemeli.

A sült, grillezett húsokat fokhagymával bedörzsölve tovább növelhetjük az előzőek hatását. A bárányt rozmaringgal ízesítsük. A jó minőségű marhahús nem igényel semmilyen fűszert, azonban jót tesz, ha a sütés után vajban forgatjuk meg a szeleteket. A halakra némi hagymát karikázhatunk rá és mindenképpen vajat, vagy olíva olajat használjunk. A variációk széles skálája a száraz fűszerezéstől, a marinaláson át, a sós vízben áztatásig, kombinálva a hús és alkalom megismételhetetlen egyediségével teszi a grillezést oly’ népszerűvé.

A következő videó ékesen bizonyítja, hogy a művészet és a jó BBQ-szósz mennyire egy tőről fakadnak…

Csíki Sándor♣