zöld tea levesMALÁJ ZÖLD TEA LEVES – A legmagasabb színvonalat hirdető Michelin-csillagos, Gault-Millau szakácssapkás, American Automobile Association gyémántos, éttermek iránti áhítatos csodálatunkban gyakran elfeledkezünk arról, hogy a világ lakosságának messze túlnyomó többsége ezeket egyáltalán nem ismeri, s ennek ellenére nagyszerű ételeket főz. Csak úgy, magától! A világ népességének 60 százalékát adó Ázsia gyönyörű és változatos

konyhákat tudhat magáénak, ráadásul ezekben az országokban még főznek az emberek, így a nemzeti konyhák is élőek tudnak maradni, miközben kis lépésekkel ugyan, de formálódnak is. Az ázsiai konyha egy-egy kiragadott eleme időről-időre felbukkan a csúcsgasztronómiában is, nem ritkán európai, amerikai, vagyis „nyugati” találmányként hirdetve.

  • A kínai konyháról a 19. század második fele óta akad némi fogalmunk. Az indiai, s pakisztáni konyha sem teljesen ismeretlen, köszönhetően az angol gyarmati adminisztrációnak.  A hatvanas, hetvenes évek óta már a japán és vietnami konyháról is tudunk egyet, s mást.
Cameron Highlands, Malázia, Forrás: abercrombiekent.co.uk

Cameron-felföld, Malájzia

A háborúk aztán minden korban migrációval is járnak, ami a konyhák keveredését és terjedését is magával vonja. A koreai háború (1950-1953), vagy a második indokínai háború (1957-1975) után is sok emigráns telepedett le nyugaton, ezért a 20. század második felében ezek a konyhák is széles körben elterjedtek. A thai konyha is világszerte népszerű, miközben számos más konyha, köztük az indonéz, a kambodzsai, vagy a maláj, viszonylag kevéssé kerültek a köztudatba.

Lui Cha Fun (malajziai hakka étel)

„A maláj konyha világában a lui cha fun inkább egy anomália. Ez nem egy kókusztejjel készült, édes, vagy savanyú étel. Ez nem egy olajban, vagy zsírban sült étel. Nincs benne sertéshús,  csirke, bárány, vagy marha. Könnyű, friss és rostban gazdag. A lui cha egészséges. Nehéz elképzelni, hogy éppen a hakka emberek, egy zsíros sertéshúsairól ismert, kínai dialektust beszélő népcsoport fedezte fel a lui cha funt.” (Robyn Eckhard)

Kiu nyuk, a hakka konyha egyik nevezetes sertés étele; Forrás: wikipedia

Kiu nyuk, a hakka konyha egyik nevezetes sertés étele

A Hakka konyha a kínai konyha figyelemreméltó ága, amelyet a körülbelül 40 milliónyi  hakka otthonán kívül még kevéssé ismernek, s azonosítanak be, miközben szerte a világon számos kínai étteremben hakka szakács főz. A hakka konyha különösen nagy gondot fordít a textúrákra. A hakka konyha elképzeléséhez jó közelítést jelent  a Su Dongpo sertés, amely a Kio nyuk nevű hakka ételhez igen közel áll. A hakka lui cha gyakran a

kínai újév 7. napján kerül az asztalra, s persze ezen a napon  7-féle zöldséggel, ám nem csak akkor, hanem egész évben fogyasztott igen egészséges, könnyű, finom étel.

A hakka zöld tea leves hozzávalói lehetnek, például:

  • Thai bazsalikom (Ocimum basalicum var. thyrsiflora)
  • Menta (Mentha longifolia)
  • Koriander (Coriandrum sativum)
  • Vietnámi koriander (Persicaria odorata)
  • Kínai bazsalikom (Perilla frutescens)
  • Mexikói koriander (Eryngium foetidum)
  • Szárított zöld tea, szezámmag, mogyoró
Thai bazsalikom (Ocimum basalicum) a Haller-teraszról (Budapest)

Thai bazsalikom (Ocimum basalicum) a Haller-teraszról (Budapest)

A leves elkészítése igen egyszerű: blansírozzuk az ízlés szerinti mennyiségben és arányban összeválogatott zöld növényeket, majd a maradék hozzávalókkal együtt aprítsuk őket finomra mozsárban, vagy turmixgépben, amivel már el is készült a levesalap. Ezután ezt az alapot öntsük egy nagy edénybe, adjunk hozzá vizet, enyhén sózzuk meg, majd tegyük fel főzni, s már kész is a leves, amihez különféle kísérők társulnak, mint:

  • Kínai hosszú zöldbab (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis)
  • Póréhagyma (Allium ampeloprasum var. porrum)
  • Kínai metélőhagyma (Allium tuberosum)
  • Bok choy (Brassica rapa chinensis)
  • Rizs, mogyoró, szárított torma, garnélarák, stb.
Lui cha; Forrás: flickr

Lui cha

Mielőtt bárkit is elbátortalanítanának az ismeretlen növények, mindenkit arra biztatok, hogy az ételkészítés filozófiáját, a módszert jegyezze meg, hogy aztán bárhol és bármikor elkészülhessen a saját, évszakhoz is kötődő étel (a latin név szerepeltetésének oka, hogy a növények azonosítása, visszakereshetősége ezzel egyszerűbb, pontosabb.) A lui cha igazán tökéletes étel akkor, amikor nem akarunk hosszasan főzni, viszont szeretnénk egy friss, üdítő és nem utolsó sorban egészséges ételt készíteni. A zöld tea leves készülhet salátákból és fűszernövényekből is, aztán főzzünk fokhagymás rizst és adjuk a zöld, klorofillban gazdag levesünkhöz, amibe akár zöld tea leveleket is főzhetünk.

Csíki Sándor♣