Csíki Sándor és Osama KutainiOSAMA SÉF RECEPTJE – Osama Kutaini, a Buddha-Bar Budapest séfje ezúttal egy ünnepi, házias szír ételt készít. Ez a zöldségragus bárány csicseriborsós bulgurral kerül a tányérra. Az étel stílusa, világa, a berber eredetű kuszkuszt idézi. A csirke és/vagy birka, bárány mellé a leghíresebb kuszkuszok általában hét különféle zöldséget tartalmaznak. A hét nevezetes “zöldség” a következő:

  1. fehérrépa (karórépa),
  2. cukkini,
  3. lóbab,
  4. paradicsom,
  5. sütőtök,
  6. mazsola,
  7. méz.

A hét összetevő lehet négy, vagy öt is, attól függően, hogy mihez jutunk hozzá, de lehet más is, mint a felsoroltak, és mint említettem, az összetevők aránya szabadon változtatható. Az Osama séf receptjében szereplő zöldségragut a fenti zöldségekkel kiegészítve továbbra is hiteles arab-szír ételt kapunk.

A teljes videó előzetese

Osama séf receptje – zöldségragus báránycsülök bulgurral

  • I. Hozzávalók (a bulgurhoz):
  • bulgur (szépen megmosva)
  • olívaolaj (vagy vaj, tisztított vaj)
  • só, bors, kardamon, babérlevél
  • csirke alaplé (húsleves)
  • csicseriborsó

Bulgur elkészítése: A bulgurt 15-20 percig, hideg vízben mossuk áztatjuk. Edényben olajat (vajat) hevítünk és rövid ideig pirítjuk benne a bulgurt. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá, s ha van kardamont is. 1 kg bulgurhoz 1,5-2,0 liter alaplevet számítva, a bulgurt felöntjük. 15-20 percig, fedő alatt pároljuk. Ha elkészült, főtt csicseriborsót keverünk hozzá.

  • II. Hozzávalók (a zöldségraguhoz):
  • tisztított vaj (ghí), vagy vaj
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • paradicsompüré
  • Só, bors, babérlevél, kardamon
  • arab hétfűszer keverék
  • csirke alaplé
  • zöldborsó
  • kockára vágott burgonya

Zöldségragu elkészítése: Edénybe tisztított vajat öntünk (vagy: olajat, vajat), hozzáadjuk a hagymát (nem szükséges nagyon finomra vágni) és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott fokhagymát és a sárgarépát. Beletesszük a paradicsompürét, babérlevelet, kardamont. Sózzuk, borsozzuk és arab hétfűszer keverékkel (feketebors, paprika, római kömény, koriander, szegfűbors, szerecsendió, fahéj és kardamom) is ízesítjük. Pirítás után alaplével felöntjük és hozzáadjuk a zöldborsót és a kockára vágott burgonyát. 30 percig gyöngyözve főzzük.

  • III. hozzávalók (a báránycsülökhöz):
  • báránycsülök (de lehet már hús is, például csirkecomb)
  • víz
  • hagyma (egészben)
  • répa (nagyobb darabokban)
  • rozmaring
  • fahéj
  • feketebors
  • babérlevél

Elkészítése: Mivel a báránycsülök elkészítése tart a legtovább, ezért érdemes ezzel kezdeni a főzélést. A báránycsülköt a zöldségeket, fűszereket tartalmazó főzőlében 2-3 óra alatt puhára főzzük, majd csonttal, vagy kicsontozva a zöldségraguhoz adjuk, A raguban rövid ideig még tovább főzzük. (lásd videó!)

  • Tálalás: A videón látottak szerint, a bulgurra halmozzuk a zöldségragus báránycsülköt, amit fenyőmaggal is megszórunk (el is maradhat). Az ételhez finom petrezselyem saláta (tabbouleh) ajánlott.

Osama séf receptjei (youtube és foodandwine.hu)

Csíki Sándor és Osama Kutaini

Csíki Sándor (FOOD&WINE) és Osama Kutaini (Buddha-Bar, Budapest)

Csíki Sándor♣