OSAMA SÉF RECEPTJE – Hogyan készül egy finom padlizsánkrém?

Padlizsán krém (Osama séf, Baalbek)PADLIZSÁNKRÉM – másként: “baba ganoush”, ahogy a szíriai, Damaszkuszban született Osama séf készíti. A levantei konyha a Levanténak nevezett dél-kelet mediterráneumi térség, földrajzilag Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia konyhája. Tágabb értelemben a szír és az egyiptomi konyha is ide tartozik. Sokak szerint, az arab világban itt, s azon belül is a

pénzt feltaláló ókori Fönícia területén, Libanonban főznek a legjobban. A levantei konyha kihagyhatatlan lényege, lelke, amiben a konyha szépsége legteljesebben megmutatkozik, a sok kis előétel (mezze). Egy tipikusnak tekinthető mezze akár harminc hideg és meleg ételből is állhat, melyeknek olyan egzotikus hangzású nevei vannak, mint a hummusz, tabbuleh, moutabel, fattoush, vagy a baba ganoush, vagyis padlizsánkrém.

  • A levantei, szír-libanoni padlizsánkrém készítését Osama Kutaini, a Buddha Bar Budapest séfje mutatja meg.
Csíki Sándor és Osama Kutaini a Buddha Bár Budapest Váci utcai teraszán

Csíki Sándor és Osama Kutaini a Buddha Bár Budapest Váci utcai teraszán (2018)

A legfinomabb levantei padlizsánkrém receptje – Osama elmondása szerint

  • Hozzávalók:
  • 2 db nagyméretű padlizsán, faszénparázson grillezve, késsel felaprítva.
  • 200 g görög joghurt
  • 200 g tahini
  • 30 g frissen facsart citromlé
  • 30 g fokhagyma (vagy ízlés szerint, kevesebb)
  • só, fehérbors ízlés szerint
  • extra szűz olívaolaj, fenyőmag, pita

Elkészítése:

  • A padlizsánt megszurkáljuk kés hegyével, vagy  villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd faszénparázsra helyezzük és körbesütjük. (Ha nincs faszénparázs, süssük sütőben, magas hőmérsékleten.)

  • A megsült padlizsánokról a megégett külső héjat gondosan eltávolítjuk.
A megsült padlizsánokról a megégett külső héjat gondosan eltávolítjuk - Osama séf padlizsánkrém receptje

A megsült padlizsánokról a megégett külső héjat gondosan eltávolítjuk – Osama séf padlizsánkrém receptje

  • A megsült megtisztított padlizsánt késsel felaprítjuk. A felaprított padlizsánt krémesre keverjük a többi hozzávalóval, a 200 g tahinivel, 200 görög joghurttal, citromlével, zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk és fehérborsozzuk.

  • Tálalási tipp: a padlizsánkrémre fenyőmaggal kevert, összevágott sült padlizsánt halmozunk és meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, ahogy az a következő képeken is látható. Frissen sütött pitával fogyasztjuk.
Osama séf padlizsánkrém receptje

Osama séf padlizsánkrém receptje

Csíki Sándor a Baalbek étteremben, Osama séf padlizsánkrémjével

Csíki Sándor a Baalbek étteremben, Osama séf padlizsánkrémjével

Osama séf szír-libanoni padlizsánkrémje

Osama séf tahinival és görög joghurttal készített, legfinomabb szír-libanoni padlizsánkrémje

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Arab konyha, Erdélyi konyha, Osama séf receptje, Recept, zsidó konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.