TÖLTÖTT KÁPOSZTA – Nyári töltött káposzta receptje, Biharból

Radvánszki Attila és felesége, Tarcsi ÉvaNYÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA – Hajdú-Bihar megyében, a Berettyó mellett fekszik az alig több, mint ezer lakosú Esztár, ahonnan Tarcsi Éva származik. Itt főzték azt a finom, könnyű, zamatos, savanykás Bihari Nyári Töltött Káposztát, amelynek a receptjét Évának köszönhetően, most mindenkivel megosztjuk. Az ételt a Belvárosi Piacon, a Haxen Marketben kóstoltam, ahol Éva nagymamájának, Eszter mamának az évszázados receptje szerint készült az étel.

Bihari nyári töltött káposzta (Tarcsi Éva receptje)

  • Hozzávalók (4 személyre):
  • 60 dkg darált sertéslapocka (ha lehet mangalica)
  • 15 dkg rizs
  • 1 fej zsenge fehér káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db tojás
  • 1 kanál mangalica zsír
  • 15-20 dkg nem teljesen érett egres
  • 1 db citrom leve
  • kapor
  • bors
  • cukor
  • csipetnyi só
  • tejföl

Elkészítése:

  1. A zsenge fejes káposztát leveleire szedjük és sós vízben egy kissé megfőzzük, hogy hajlékony legyen, majd lehűtjük és kiválasztunk 12 formás levelet. A maradék káposztalevelet felcsíkozzuk.
  2. Zsíron a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd az apró káposzta felét rátesszük.
  3. A rizst megfőzzük és kihűtjük, majd hozzáadjuk a darált húst, a 3 tojást, a sót és egy kevés borsot Jól összedolgozzuk, és a káposztalevelekbe töltjük.
  4. A töltelékeket a már elkészített alapra rakjuk, majd a maradék aprókáposztával befedjük. A tetejére rakjuk az egrest, a kaprot és egy kevéske cukorral meghintjük. Egy kevés vízzel felöntjük, épp hogy ellepje, majd lassú tűzön, 25-30 percig főzzük. (Ha rövid időn belül elfogyasztjuk, akkor gyengén tejfölösen behabarhatjuk.) A citrom levével az étel savasságát “finomhangolhatjuk”.
  5. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, és friss kaporral díszítjük.
Bihari nyári töltött káposzta (Tarcsi Éva receptje)

Bihari nyári töltött káposzta (Tarcsi Éva receptje)

Radvánszky Attila és felesége Tarcsi Éva (Király 100 Étterem és Haxen Market)

Radvánszki Attila és felesége, Tarcsi Éva (Király 100 Gastro Corner és Haxen Market)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA – Nyári töltött káposzta receptje, Biharból bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Bogsán Gyula szerint:

    Ismét egy remek írás. Gyergyóalfalun is ettem nyári töltött káposztát. A recept hasonló volt, de bors helyett csomoborral fűszerezték.

  2. Szász Veronika szerint:

    Ó, Gyergyóalfalu az én szülőfalum, Édesanyám is gyakran főzött nyári töltött káposztát, de nem tett bele egrest, csak úgy egyszerűen főzte. Kis citromlével savanyította, és csomborral, kaporral ízesítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.