DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL – létai torma mindenütt

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018, Csíki SándorDEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL – Bizonyára akadnak még, akik nem tudják, hogy nem csak Budapesten van Gourmet Fesztivál, de akad ilyen vidéken is, az ország második legnagyobb városában, Debrecenben. (Ja, hogy nem jártál még Debrecenben? Sürgősen pótold, mert érdemes!) A 3. Debrecziner Gourmet Fesztivált június 15-17. között, Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdő hűs fái között, a Békás-tó partján

rendezték meg! Június 16-án, szombaton, amikor a fesztiválon jártunk, két, a TV-ből országosan is jól ismert személyiség, Bernáth József, a Séf és Pataky Péter, az Ízes Élet séfje voltak a nap házigazda-műsorvezetői. Mi pedig végigkóstolhattuk a vidéki éttermek csak erre az alkalomra megálmodott kínálatát.

Debrecziner Gourmet Fesztivál - Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdőben, a Békás-tó partján

Debrecziner Gourmet Fesztivál – Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdőben, a Békás-tó partján

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdőben, a Békás-tó partján

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdőben, a Békás-tó partján

A fesztivál rendezői idén több újdonsággal is készültek, Idén lett először három napos a rendezvény, így az érdeklődők már péntek délutántól ráhangolódhattak a gourmet-életre. A helyi, a régiót reprezentáló kínálat mellett az egyre tudatosabb és meghatározóbb szerepet betöltő Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tagjai-, valamint hazánk különböző részeiről érkező meghívott éttermek is részt vettek az eseményen.

Ruprecht László séf a Svét vezetője, Csíki Sándor (Food&Wine) és Balogh Károly, a Debrecziner Gourmet egyi főszervezője

Ruprecht László séf a Svét vezetője, Csíki Sándor (Food&Wine) és Balogh Károly, a Debrecziner Gourmet egyi főszervezője

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Bernáth József, Kerekes Sándor, Pataky Péter, Csíki Sándor és Szabó Edit

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Bernáth József, Kerekes Sándor, Pataky Péter, Csíki Sándor és Szabó Edit

A létai torma

Tavaly a szürkemarha, a házi bivaly, a racka és a gyöngytyúk voltak a Debrecziner Gourmet alapanyagai. Az idei év közös tematikája egy különösen izgalmas fűszer-gyógynövény-hungarikum, a létai torma volt az a kötelező alapanyag, amit az éttermeknek legalább egy ételükben használniuk kellett. 2018 egyúttal a “Gasztronómia Éve a Villányi Borvidéken”, ezért a fesztiválunkon kiemelt szerephez jut Villány és Pécs gasztronómiája a Villány melletti Palkonyáról érkezett aktív SVÉT-tag Pauli Zoltánnak köszönhetően, aki ezúttal friss ízű raclette szendvicsével és villányi borokkal kényeztette vendégeit.

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Raclette stifolder morzsával, paradicsommal, rukolával (Palkonyha, Palkonya)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Raclette stifolder morzsával, paradicsommal, rukolával (Palkonyha, Palkonya)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Csíki Sándor (Food&Wine), Szabó Edit (Borsmenta) és Pauli Zoltán (Palkonyha, Palkonya)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Csíki Sándor (Food&Wine), Szabó Edit (Borsmenta) és Pauli Zoltán (Palkonyha, Palkonya)

Kiktől kóstolhattunk?

  1. Anyukám mondta (Encs),
  2. Almavirág (Derecske)
  3. Butiq Bisztró (Debrecen)
  4. Dűlő Étterem és Bormúzeum (Miskolc)
  5. Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza)
  6. Ikon (Debrecen)
  7. Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel)
  8. Kis Padlizsán (Debrecen)
  9. Maszek – az utcabár! (Debrecen)
  10. Mirage Étterem (Hajdúszoboszló)
  11. PalKonyha (Palkonya, Villány)
  12. Tatai Robi & Szendrei Bence

A street-food teraszon

  1. Hanna kincse
  2. Keszegsütő (Debrecen)
  3. Kövér Tanya (Tetétlen)
  4. Meating (Nyíregyháza)
  5. Wok to Box (Debrecen)
  6. Zips & Csülök
  7. Kemencés ételek (Tépe)

Italok

  1. Bortársaság
  2. DiVino
  3. Törley Pezsgőmanufaktúra
  4. Magyar Talléros Pálinka
  5. Zip’s brewhouse
  6. Derecskei Almafröccs

Debrecziner Fesztivál 2018 – képekben is

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Csíki Sándor (Food&Wine) és Dudás Szabolcs (Anyukám mondta..., Encs)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Csíki Sándor (Food&Wine) és Dudás Szabolcs (Anyukám mondta…, Encs)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Az egyik legjobban tetsző választékkal a Mirage (balról jobbra: rántott tarhonya desszert, friss hideg leves tormahabbal, halgombócokkal, nyúl hasalja)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Az egyik legjobban tetsző választékkal a Mirage (balról jobbra: rántott tarhonya desszert, friss hideg leves tormahabbal, halgombócokkal, nyúl hasalja)

A Mirage Étterem és Kávézó remek levese

A Mirage Étterem és Kávézó remek levese

 

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Vállai Béla sommelier (Mirage, Hajdúszoboszló), Szabó Edit (Borsmenta és Csíki Sándor (Food&Wine)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Vállai Béla sommelier (Mirage, Hajdúszoboszló), Szabó Edit (Borsmenta és Csíki Sándor (Food&Wine)

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 - Villáűny új vörösboros brand-je a Ready is kóstolható volt a Palkonyhánál

Debrecziner Gourmet Fesztivál 2018 – Villáűny új vörösboros brand-je a Ready is kóstolható volt a Palkonyhánál

Champagne mesterkurzus - Békás-tavi Élményműhely Dr. Fiáth Attilával

Champagne mesterkurzus – Békás-tavi Élményműhely Dr. Fiáth Attilával

A pezsgő mesterkurzuson különféle halikrákat is kóstoltunk

A pezsgő mesterkurzuson különféle halikrákat is kóstoltunk

Debrecziner Fesztivál 2018 - egy újabb kurzus: Fiáth Attila kedvenc borai

Debrecziner Fesztivál 2018 – egy újabb kurzus: Fiáth Attila kedvenc borai

  • Már másutt is elmondtam, s a vidéket járva emlegetni is szoktam a polgármestereknek, polgármester-helyetteseknek, hogy legalább annyira tudatosnak kellene lenni az aktív városmarketingben, legalábbis, ami a gasztronómiát érinti, mint éppen Debrecen. A Debrecziner Gourmet Fesztivál a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) szakmai támogatásával és részvételével új értékeket képes felmutatni. Saját karakterrel bír, így aztán azoknak is, akik a budapesti Gourmet Fesztivál rendszeres látogatói, újat mutathat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, de elsősorban a debrecenieknek, a régiónak! Én jövőre is örömmel megyek!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Fesztivál, magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.