török köfteKÖFTE, DÖNER, GÖZLEME – Az utcai ételek egészen a 15. század első feléig alig voltak szabályozottak. Az első város, ahol a street-food törvényesített és szabályozott lett, a Törökország észak-nyugati részén fekvő Bursa volt (1502). A Délkelet-Európával, Ázsiával és Közel-Kelettel is szoros kapcsolatokat ápoló Törökország kozmopolita kulináris hagyományok őrzője, ápolója és továbbfejlesztője. Népszerű street-food a fehér kenyérrel, hagymával, paradicsommal, zöld chilivel, savanyúsággal, helyenként hagyma és

bab salátával (piyaz) szervírozott, városról-városra variálódó húsgombóc (köfte), aminek külön árusai (köfteci) vannak. Hagyományosan sós joghurt itallal (ayran) fogyasztják. A „döner kebab” a görög gyros török elődje, s persze számos más is akad, amit fogyaszthatunk, mint a török pizza, a pide, vagy éppen az ugyancsak változatos börek, amit a Balkánon leginkább csak bureknak mondanak. S, ide tartozik a gözleme is. A gözleme egyébként az egyik legjobb török street-food étel, lényegét tekintve egy töltött lepénykenyér. Akad belőle húsos, spenótos, fetás, tojásos, sajtos, burgonyás és egyéb gözleme variáció is.

Csíki Sándor♣