Hamingway és a borBORSZAKÍRÓI VERSENY – 1st Hungarian WebWineWriting. A fődíj egy spanyolországi all inclusive utazás.Bárki nevezhet az I. Hungarian WebWineWriting versenyre és érdemes is, ugyanis a dicsőség mellé komoly értékű díjakat is bezsebelhetnek a győztesek. A kétfordulós verseny első szakaszában szakértő zsűritagok választják ki kategóriánként a legjobb három írást, amelyek közül azután a széles közönség szavazatai alapján kerül ki a kategória győztese. Az abszolút győztes a Vino Castillo spanyol

borkereskedés jóvoltából egy októberi négynapos utazáson vehet részt a spanyol pezsgő fővárosában, ahol top cava-házaknál kóstolhat és természetesen részt vehet az év legnagyobb pezsgőfesztiválján, a CavaTaston. A verseny nemcsak hazaiaknak, hanem külföldi szakíróknak is szól, az angol nyelven publikálók legjobbja egy magyarországi, hasonlóan élményekben gazdag utat nyer majd.

  • A versenyre június 30-ig lehet nevezni, nevezési díj nincs, viszont csak online idén megjelent, valamelyik kategóriába illő cikkel lehet pályázni.
  • http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/ Használható hashtagek: #webwinewriting #hungarianwines @hungarianwines.eu

FAQ

  • Blogverseny vagy újságíróverseny?

Az utóbbi. Az első magyar borszakírói versenyen nem a blogok vagy website-ok, hanem az írások versenyeznek. Írni mindenki tud – vélik ezt sokan, ezért minden nap elárasztanak minket az írások, de mennyi közöttük az értékes, tartalmas, informatív vagy éppen elgondolkodtató írás? A verseny kiírói a legjobb írásokat keresik, ezért az illusztrációk vagy a blog struktúrája most nem fontos, csak maga a beküldött írás.

  • Lehet nevezni most posztolt írással?

Igen. Abban az esetben, ha a cikk még június 30-a előtt felkerül egy rendszeresen frissülő weboldalra. Tehát van idő írni, posztolni és aztán nevezni – a verseny egyik célja éppen az, hogy minél több hazai borokról szóló újszerű és izgalmas írás szülessen, akár nem boros profilú felületeken is.

  • Írhatok angolul is?

Igen, miért ne – ha van hova posztolni. Azaz szükséges hozzá ez angol nyelven publikáló online felület is, de ha ez adott, akkor magyar szerző is nevezhet angol nyelven írott cikkel, és fordítva, külföldi is írhat magyar nyelven, ha tud.

  • Ki a verseny szervezője?

A Nemos Creative Kft., amely elsősorban a www.hungarianwines.eu oldal tulajdonosa, amely jelenleg az egyetlen folyamatosan frissülő, magyar borokról angol nyelven kommunikáló weboldal. A 2016. október 1-jén indított weboldal ma havi több mint 20 ezer látogatóval büszkélkedhet, a világ szinte minden pontjáról vannak olvasók. A weboldal „alulról szerveződő” projekt, azaz állami támogatás nélkül, a partnerborászatok által fizetett havi előfizetői díjból működik. Jelenleg 30 partnerborászat szerepel a hungarianwines.eu oldalon, ők a következők: Babarczi, Béres, Bock, Csányi, Csetvei, Dereszla, Dobosi, Eszterbauer, Etyeki Kúria, Frittmann, Garamvári, Gere Attila, Grand Tokaj, Gróf Buttler, Haraszthy, Kreinbacher, Koch, Kovács Nimród Winery, Kristinus, Lajvér, Sabar, Sauska, Taschner, Thummerer, Tornai, Tóth Ferenc Pincészet, Pajzos Tokaj, Patricius, Vylyan, Zsirai,

  • Kik a zsűritagok?

Mivel két nyelven zajlik a verseny, vannak angol és magyar nyelven zsűriző szakemberek. A külföldiek közt ott van Simon Wolf ismert borszakíró, aki számos mérvadó site-on publikál, mint a timatkin.com vagy a jancisrobinson.com, és nemrég jelent meg sikerkönyve a narancsborokról. A zsűri tagja Elizabeth Gabay Master of Wine szakértő, aki jól ismeri a hazai borokat és borvidékeket, illetve a szerb Tomislav Ivanovic, aki angol bölcsészdiplomája után a borok világa felé fordult, és tehetségét többek közt a Millésima Blog Award francia versenyen is elismerték, ahol 2016-ban megnyerte kategóriáját.

Természetesen sok hazai ismert bor- vagy gasztroszakíró is szerepel a zsűritagok közül, így dr. Kosárka József (Magyar Borszakírók Köre alapító), Szabó Edit (Borsmenta), Gyimesi Zsuzsa (hvg.hu), Kling József (gusto.hu), Vancsik Ivett (Vinoport), Németh Ágnes (korábban VinCE, most hungarianwines.eu), Kajári Zsófia (Nők Lapja Konyha), Ercsey Dániel (WineSofa), Somogyi Gergely (Tokaj Today). Az egyes kategóriák támogatóinak első embere is elvállalta a zsűrizést, így Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója, Laurent Comas, a Pajzos Tokaj birtokigazgatója és Jécsi Norbert, a Miele Kft. ügyvezető igazgatója is aktívan részt vesz majd a bírálatban.

  • Van-e hasonló verseny valahol?

Borszakírói verseny több is van, a legrégebbi a Roedererdíj, amely főleg nyomtatott írásokat, sőt könyveket is díjaz, illetve létezik egy online verseny is, a Born Digital. A hungarianwines.eu maga is nyert egy hasonló versenyen 2017-ben, amelyet a francia Millésima borkereskedés szervez meg minden évben az Egyesült Államokban és Európában. Leginkább az ő struktúrájukhoz hasonlít a mostani verseny, a Millésima ugyanis minden szempontból fantasztikusan szervezi a maga versenyét. A legnagyobb különbség, hogy a Millésima versenyére csak blogok nevezhetnek, a nevezőnek egyeznie kell a blog tulajdonosával, míg az I. Hungarian WebWineWritingra bárhol megjelent írással lehet nevezni – tehát akár egy Indexen megjelent írással is. A másik nagy különbség, hogy a Millésima szavazásos fordulója a Facebookon zajlott, itt viszont majd a verseny weboldalán lehet szavazni – így nem zárjuk ki a Facebookot nem használó szavazókat sem.

  • Nevezhetek a „Kutyák és lovak” oldalon megjelent írással?

Tulajdonképpen igen – ha az említett oldal legalább havonta négyszer frissül. Feltétel még, hogy a nevező neve szerepeljen a posztnál / cikknél. Az összes szabály megtalálható a verseny oldalán. http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

  • Hol lesz a díjátadó?

Az I. Hungarianwine Gettogether rendezvényen 2018. augusztus 16-án, a Haraszthy Pincészetben, Etyeken.

  • Hol lehet erre jegyet venni?

Sehol. Ez egy olyan rendezvény lesz, amelyre nem lehet jegyet venni, az jön el, akit a szervezők vagy a kiállító borászatok meghívnak, de erről hamarosan bővebben írunk. A győztesek természetesen ott lesznek a rendezvényen.

A három kategória és támogatóik

Csak a színe legyen vörös!

Az ország legnagyobb minőségi vörösborokat készítő pincészete, a villányi Csányi Pincészet Teleki borcsaládja a kategória támogatója. Az innovatív birtok a Villányi Franc és a vadonatúj RedY villányi brandekben egyaránt aktív szereplő, ezért örömmel vállalták a vörösborokról szóló kategória védnökségét.

  • A kategória győztese részt vehet a négynapos study touron, amelynek során természetesen az ország egyik leghosszabb pincerendszerével rendelkező Csányi Pincészetet is felkeresik a résztvevők. A magyar és angol nyelvű győztes egy-egy muzeális, fadobozos 1985-ös Villányi Muskotályt is kap a minden döntősnek járó 3 literes dupla magnum Villányi Franc mellé!
  • http://www.hungarianwines.eu/villany-2/

Újra Tokaj!

Tokaj nevét még a kevésbé képzett borértők is ismerik, azonban a legtöbbek számára Tokaj még most is a karácsonykor a vitrinből előkerülő sötétbarna aszút jelenti. Pedig mennyi minden más is van ott! Az édesborok számtalan aranyló verziója a késői szürettől a szamorodnin át az élénk savtartalmú, nem csak ünnepekkor élvezetes aszúkig, a friss, üde száraz fehérborok, az izgalmas hagyományos erjesztésű, tokaji fajtákból készült pezsgők vagy az új borbárok és mozgalmas fesztiválok.

  • Miért érdemes újra felkeresni Tokajt? Erre keressük a választ a dinamikus és aktív Pajzos Tokaj birtok támogatásával. A pincészet két nagyszerű, kiváló adottságú dűlőből készíti borait, a Megyer- és a Pajzos-dűlőből – a kategória győztese pedig részt vehet azon a study touron, amely során felkeressük ezeket a páratlan termőhelyeket, és természetesen Pajzos-borokat is kapnak a kategória győztesei és döntősei is.
  • http://www.hungarianwines.eu/kategoria_tokaj_magyar/

Sokszínű Magyarország

Tokaj legfőbb kincsünk, vörösborainkkal is csúcsokra törünk, de van még annyi más bor kis országunk 22 borvidékén: zamatos aromatikus fehérborok, üde rozék, elegáns pezsgők, és természetesen mindegyiknek megvan a helye a gasztronómiában is. A bor és étel igencsak tág témakörének támogatója a Miele Kft., amely a kínálatában szereplő minőségi borhűtők mellett tematikus főzőiskolájával is folyamatosan bizonyítja a borkultúra melletti elkötelezettségét.

  • A kategória győztese a study touron való részvétel mellett egy Complete C2 Jubilee PowerLine porszívót is kap, amely már önmagában is komoly nyeremény! A döntősök ezen kívül még egy-egy 2 fős Miele Főzőiskola belépőt is nyernek – ugye érdemes elkezdeni írni?
  • http://www.hungarianwines.eu/miele_magyar/
"A bor a legcivilizáltabb dolog a világon." Ernest Hemingway

„A bor a legcivilizáltabb dolog a világon.” Ernest Hemingway

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)