Csíki Sándor, Food & WineCSÍKI SÁNDOR INTERJÚ – Időnként, még a cikkek szerzőire is kíváncsiak az olvasók. Bezselics Ildikó szerkesztésében évek óta jelennek meg írásaim a Bors Magazin, a Kisalföld és a Dél-Magyarország közös gasztro-mellékletében. A most következő interjú is itt jelent meg. Ildikó 13+1 kérdésére válaszolok – röviden.

  1. Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?

Meglehetősen rendszeresen, hetente többször is főzök. Persze, mindez attól is függ, hogy hányféle és miféle programjaim vannak azon a héten. Ha egy héten belül többször is van vacsora programom, igyekszem fékezni magam.

  1. Van kedvenc alapanyaga? Mi az?

Kiemelt alapanyag kedvenc ugyan nincs, azonban egyre jobban kedvelem a zöldségeket, izgatnak a belsőségek és a belsőségek kombinációi, a töltelékáruk (hurka, kolbász, stb.). Természetesen a húsok is mindig előkerülnek.

  1. Melyik az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?

Hamarjában nem tudnék ilyet mondani.

  1. Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?

Generációk ismert, s sajnos már elhunyt TV-szakácsával, Keith Floyd-dal készíttetném el, s nem azért mert azt gondolom, hogy ő a legnagyobb szakács és ő készítené nekem a legjobb reggelit, hanem azért, mert  biztosan jó lenne a hangulat, a stílus, és még egy jégbehűtött pezsgő is előkerülne a reggelihez.

  1. Mi lenne a tálcán?

Ha maradok Floyd-nál, akkor tőle wokban készült (strucc)tojásos, gazdag reggelire számítanék, s hozzá gyöngyöző pohárban felszolgált champagne lenne a kísérő, kaviárral, avokádóval is.

  1. Mióta tud főzni?

Talán 10-11 éves koromban főzhettem az első komplett ebédemet.

  1. Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?

Időről-időre változik, hogy mire van gusztusom. A zöldségek, főzelékek rendszeresen előkerülnek, ahogy a levesek is örök kedvenceim, együtt a jó sültekkel. Az újra való kíváncsiság mellett mindig visszatérek a hagyományos ételekhez. Azokhoz, amelyeken felnőttem, amelyeket gyermek- és kamaszkoromban ettem.

  1. Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?

Igen, fontosnak tartom a változatos táplálkozást, a szélsőségek kerülését az étkezésben is. Tudatában kell lennünk, hogy az étkezés az életünk ezerféle okból meghatározó része, amit nem szabad félvállról vennünk.

  1. Mit tesz ennek érdekében?

Igyekszem a lehetőségeimnek megfelelően változatossá tenni a táplálkozásom. Hiszek a probiotikumokban, ezért gyakran fogyasztok élőflórás készítményeket, főként kefírt.

  1. Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?

Talán az, amikor a gulyáslevesbe végül még tintahalat is tettem. Még a szomszédom sem ette meg, pedig igazán jó szívvel odaadtam volna az egészet…

  1. Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?

A lábost (és a kést).

  1. Mi az, amit soha nem használna?

Ilyet nem tudnék mondani. Kíváncsi természet vagyok.

  1. Milyen az ön számára az ideális konyha?

Tágas, világos, jó szellőzésű, mindennek akad benne jól elérhető helye, és a barátaim, családtagjaim jól érzik magukat benne, szívesen töltik ott az időt velem, miközben főzök.

+1: Mi a kedvenc étele? 

Ma már nem jellemző, hogy egy kedvenc ételem lenne, de erre a kérdésre hosszú évtizedekig mindig azt válaszoltam, hogy a rakott kelkáposzta. Pontosan úgy, ahogy édesanyám készítette.

Csíki Sándor (FOOD & WINE)

Csíki Sándor (FOOD & WINE)