MAGYARORSZÁG ÉTELE 2018 – Belfegor a neve! Ez most komoly?

BelfegorAZ ORSZÁG ÉTELE 2018 – Íme, megszületett egy újabb “ország valami”, ami végülis dicséretes. A teremtésnek nincs vége, s miért is ne lehetne “Magyarország étele” is. A történet úgy kezdődött, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2018-ban melegkonyhás szakácsversenyt hirdetett, melynek nyertese lett a  “Magyarország étele 2018” cím használója. (Persze, akadnak, akik erőteljesen árnyalni tudnák a hátteret, de most nem erről lesz szó.) A verseny témája, aminek a se füle, se farka értelmű megfogalmazásán is már hosszasan el lehetne mélázni:

“Hazai ízek, mint reális jövő.

A verseny rendezői – mint írják – olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a „Magyarország étele 2018” címet elnyerjék. Megint csak hagyjuk, hogy az “innovatív”, de “populáris” egy mondatba keveredése is némi fogalmi tisztázatlanságot takar. Hagyjuk, mert ez a fogalmi tisztázatlanság és eszmei kiforratlanság valójában az egész “Magyarország étele” versenyt(?) körbelengi.

A kóstolózsűri – ahogy az mindenütt megjelent

 • Varga Károly –  többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
 • Ács Lajos – mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
  Hidvégi Hedvig – a BGE delegáltja, szakoktató, főiskolai tanársegéd, oktatás támogatási koordinátor, élelmiszermérnök
 • Kelemen Helmut – mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
 • Kerekes Sándor – Csókafészek étterem kreatív séf, Őshonos delikát tulajdonos, Szakácskönyv a magyar szürkéhez szerzője
 • Nemeskövi Dénes – háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
 • Várhelyi Miklós – szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács.

A győztes étel – Belfegor (Mangó Étterem és Panzió, Ajka)

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán megrendezett döntőben az ajkai Mangó Étterem és Panzió séfje, Nótár László, és segítője, Hosszú Ivett Kamilla, Belfegor fantázianevű étele lett az első helyezett, így 2018-ban ez lett “Magyarország étele”.

 • A “Belfegor” “makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal
Belfegor (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Belfegor (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megjegyzés

Mindenféle versenynek örülni lehet, ahol az innováció előtérbe kerül. A “Magyarország étele” is egy az ilyen célú versenyek közül, még ha ennél – láthatólag – vérmesebb ambíciókat is táplál. Persze, ettől, vagy éppen ezért, a jó ízlésre fokozottan ügyelni illett volna! Az ételt nem kóstoltam, nem is láttam, s bár már a fotó alapján is támadt róla nem egy gondolatom és kritikai észrevételem, ezeket most hagyjuk, s ezúttal beszéljünk az elnevezésről.

 • Ha az lenne a feladat, s ráadásul meg is fizetnék, akár 8-10 nyomós érvet is fel tudnék hozni a “Belfegor” elnevezés védelmében.

Mégsem teszem, mert a versenykiírás, a verseny ambíciói, az étel pozicionálása, az például, hogy Dr. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát kérték fel védnöknek, amivel egyfajta hivatalos össznemzeti fontosságot is a verseny mellé csempésztek, ennél jóval illőbb komolyságot feltételezne.

 • Miért e fanyalgás? Mert “Magyarország étele” a pokol hét hercegének egyikéről kapta a nevét, ráadásul ez a restség démona is! Ne már!

Megismétlem, akár 8-10 érvet is fel tudok hozni a “Belfegor” név védelmében, de egyet sem, ha már “Magyarország étele” lett belőle! S, különben is!

 • S, bár a kérdés költői, mégis érdemes feltenni. Vajon egy ilyen kezdeményezés mögé, nem kellene-e annál sokkal nagyobb szakmai konszenzus, mint amit a szervező ÉTREND  Magyar Konyhafőnökök Egyesülete felmutatni képes? S, egyáltalán, kell nekünk a “Magyarország étele” – ha ilyen?
Belfegor - a pokol hét hercegének egyike

Belfegor – a pokol hét hercegének egyike, akiről a “Magyarország étele” a nevét kapta.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Chef, magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

MAGYARORSZÁG ÉTELE 2018 – Belfegor a neve! Ez most komoly? bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. ildi szerint:

  Csíki úr! Egyetértek magával! 😀

 2. Cisalpino72 szerint:

  Ez olyan, mint rendezvényhajót elnevezni Zsófia Főhercegnőről :)))

  (Erzherzogin Sophie Friederike Dorothea Wilhelmine von Österreich), I. Ferenc József édesanyjáról, aki utálta és rebellisnek tartotta a magyarokat, presszionálta fiát fiatal uralkodóként, a szabadságharc 49-es bukása utáni megtorlásokra. Persze a fiatal császár jó gyerekként, anyjára hallgatva rögtön szabad kezet is adott Julius Jakob von Hajnau-nak (szerencsére csak egy évre, mert akkora nemzetközi tiltakozást váltott ki a munkássága, jogy 1850 júliusában már vissza is vonták megbízatását.)
  Egy séf.

 3. az Öreg szerint:

  A „Magyarország étele 2018” elnevezésű pályázati terve, először a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületben merült fel 2017 június 18 –n, majd azonnal elvetésre is került. Csapody Balázs elnöknek és Bíró Lajosnak a szakács kollégium vezetőjének is azt volt a véleménye, hogy:

  a.) Egy étel, egymagában nem képviselheti Magyarország ételét. sem gasztronómiai kultúráját, nem teremti meg a lehetőséget a tájjellegű ételeink közkincsé tételére, kizárja a lehetőséget több kiválónak ítélt mezőgazdasági termelő, termékeinek a recepteken történő bemutatására.
  b.) Egy, a különböző szakmai érdekképviseletek, csoportok között,
  megosztottsághoz vezető megoldás, szakmapolitikai és társadalompolitikai okokból, sem a szakmai továbbképzésért, sem a nemzeti fejlesztésért felelősök elvi egyetértését nem nyerné el.

  Kidolgozásra került egy pályázati kiírás „az ország étele 2018” receptjeire, és megfőzésükre, a következő céllal:
  1.) Az étkezési kultúra fejlesztése. Új ételek megalkotása, – a hagyományos ízek, és évszakhoz kötődő szokások megőrzése mellett – az ételek újragondolásával, és a mai kor követelményeihez igazításával.
  2.) Olyan ételek megalkotása, amelyek alkalmasak legyenek valamilyen magyar tájegység, vagy agrártermék hírének a továbbvitelére.
  3.) Olyan ételek megalkotása, melyeket a hazai éttermek kínálatukban felvehetnek, de háztartási körülmények között is elkészíthetők legyenek.

  A Vasárnapi újság IX évfolyam 27. számában, 1862 július 6 –n Jókai Mór főszerkesztő, Kakas Márton írói álnéven azt írta, hogy:
  Napjaink feladat, minden téren, összegyűjteni azt, ami sajátunk, a mi nemzeti életünk alakító része: népünk költészete, dallamai, viselete, … rendszerezve vannak. … Hasonló érdemmel és becscsel bíró gyűjtemény volna, egy olyan nemzeti szakácskönyv, mely a valódi magyar ételek készítésmódját adná elé. … Majd minden vidéknek van ily kedvenc eledele, mit csak ott tudnak készíteni, …….. mik nekünk valók és jó ízűek. Ilyenek:
  és ezután felsorol 36 olyan ételt, melyet az olvasók szavazatai alapján gyűjtött össze.
  Ezt a gyűjteményi feladatot látta volna el a fenti receptpályázat is, mely terv, egyelőre talonba került.

  Arnold Károly

 4. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Arnold Károly!
  Köszönöm az értékes kiegészítést! A történet ezzel a kiegészítéssel lett kerek.
  Üdvözlettel:
  Csíki Sándor

 5. Oscar Tschirky szerint:

  Kelemen Helmut nem szakoktató!

 6. Oscar Tschirky szerint:

  Tisztelt Csíki Sándor !
  Véleményével egyetértek. A név választás elhibázott döntés volt!

 7. Szabó Attila szerint:

  “Miért e fanyalgás? Mert “Magyarország étele” a pokol hét hercegének egyikéről kapta a nevét, ráadásul ez a restség démona is! Ne már!”

  Na ez az magyarázat, aminek se füle se farka. Pont mint az egész írásnak.
  Mi célt szolgál? Egy kicsit tipikus hozzáállás. Nem örülünk más sikerének, hsnem valami módon leszóljuk. Hajrá magyarok!

  Ezúton gratulálok szívből Nótár Lászlónak és segítőjének, mert a kreációja valahol valamilyen körülmények között a zsűri szerint a legjobb lett!

  Belfegor….és? Ez egy fantázianév!

  Ennyi, nincs tovább!

 8. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Szabó Attila!

  Ha már vette a fáradtságot, és ide is bemásolta a Facebook, Szakácsok csoportjába írt kommentjét, én is megismétlem az ottani válaszom:

  “A Belfegor hibátlan név, ha a Mangó étterem étlapján van, de komolytalan, ha Magyarország ételének a neve. Emellett akad bőven más gond is.”

  Üdv: CsS

 9. Tóth István szerint:

  Nagyon egyetértek !
  Bizonyos szint felett már kell a humán műveltség,az irodalom és a történelem ismerete.
  Ekkor elkerülhetőek az ilyen bakik. Azért az érezhető,hogy ez a szint hol húzódik.
  Tiszteletem a jó szándékú,szorgalmas mestereknek.
  A félművelt emberek veszélyesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.