OLASZ KÁVÉK, ESPRESSO – kávéfajták, rövid kávé kisokos

espressoOLASZ KÁVÉK, ESPRESSO – Az olasz kávékról, s általában a kávékról egyre többet hallunk, sokfelé találkozunk velük. A leggyakoribb olasz kávéféleségek között az espresso az, amit, amit igazodási pontnak is tekinthetünk. Nagyon sok kávétípus éppen az espressohoz képest határozódik meg. A kávéfogyasztás körüli eseményekben is éppen az espresso készítéséhez kötődő innovációk hozták meg a 20. századi nagy áttörést. Az olasz kikötőkbe mindenfelől érkező kávék

pörköléséhez és főzéséhez új berendezéseket találtak fel a leleményes olasz iparosok. A 19. századtól kezdődően, az olasz ipari forradalom kibontakozásával egyre több szabadalmat jelentettek be a kávéfőző gépekre is. A gőzmozdonyok és gépek inspirációjára, megjelenik a kazános rendszerű kávéfőzőgép (Luigi Bezzera, 1901). Ennek a rendszernek a nagy előnye a gyorsan, 30 sec., vagy rövidebb idő alatt elkészített, a korábbiaknál jobb minőségű kávé, valójában az espresso. Nem véletlen, hogy az előbbiek miatt éppen Luigi Bezzera lett az espresso “feltalálója” Jó volt a Bezzera féle gép, de nem elég jó. Egyik hibája, hogy a Bezzera féle espresso túlzottan tanninos és keserű lett, mivel inkább forró vízben főzés volt. Ezt persze a szabadalomtulajdonos is világosan látta, ezért Desiderio Pavonival közösen, az 1906-os Milánói Vásárra megjelentek az “Ideal” nevű új gépükkel, amit aztán Giovanni Achille Gaggia finomított tovább azzal, hogy egy csapszelepet épített a gépbe. Emiatt a Gaggia gépeket készült kávék íze, a szabályozottabb főzési hőmérséklet miatt lágyabb lett és a kávé tetején megjelent az olasz kávékra jellemző hab, a “crema”.

  • Espresso – 6,5-7,5 g kávéból készül, a főzési ideje 20-30 sec. közé esik, a mennyisége 22,5-27,5 ml.
  • Ristretto – hasonló, mint az espresso, de kisebb mennyiségű vízzel készül.
  • Doppio – dupla eszpresszó egy csészében
  • Espresso Macchiato – habosított tejjel készült eszpresszó
  • Lungo, caffe grande – hosszú eszpresszó, több vízzel
  • Caffe’ Latte (Café au Lait) – eszpresszó forró tejjel (vagy forró tejhabbal)
  • Rövid Macchiato – espresso tejhabbal és a kávé habjával a tetején
  • Hosszú Macchiato – dupla espresso, tejhabbal és a kávé habjával a tetején
  • Latte Macchiato – kávéból, tejből és tejhabból, magas pohárban felszolgált ital
  • Cappuccino – azonos mennyiségű kávé (espresso), tej és tejhab
  • Americano – eszpresszó + egy adag forró víz
  • Espresso con panna– eszpresszó tejszínnel.

Számtalan egyéb kávéfajta

kávéfajkták

kévéfajták

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Kávé
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.