FRÖCCS ÉS APEROL SPRITZ – egy tőről fakadó kedvencek

Aperol SpritzAPEROL SPRITZ 3:2:1 – A fröccs sem az, amiből kétszer, hajszálra ugyanolyat tudunk készíteni, bár erőteljesen törekednünk kell rá. Az Aperol Spritz esete sem más, mint a fröccsé és akkor a helyek és készítők közti különbségekről, a felhasznált hozzávalókról még nem is szóltunk. Mindebből következik, hogy a jól ismert Aperol Spritz sem lehet ugyanolyan mindenütt. Már csak a prosecco és a szódavíz (ásványvíz) sokat számító eltérősége miatt sem. A Spritzről egyébként az elmúlt nyarakon jól megtanulhattuk már,

hogy a fröccs rokonaként nem más, mint egy aperitifként fogyasztott long drink, amely már nem csak Északkelet-Olaszországban (Triveneto), de nálunk is népszerű. A hajdani venetói borokat kezdetben azért is vizezték, mert a megszálló osztrákok erősnek tartották őket és így akarták könnyebbé, alacsonyabb alkoholtartalmúvá tenni. Az olasz fröccsök, a Spritz-ek frontján az igazi áttörés akkor kezdődött, amikor az üvegből készült szódásszifonok a 20. század elején megjelentek.

A szódázott és ezzel könnyebbé tett alkoholos italok a 20. század elején már az arisztokrata hölgyek számára is szalonképessé váltak, ami ezen az úton is divatot teremtett és tovább növelte a formálódó Spritz-ek népszerűségét. Lassan kialakult, hogy a menet közben kipróbált olasz gyomorkeserűk, vermutok, likőrök közül melyiket érdemes igazán Spritznek használni. Ebben a kísérletező kedvű evolúcióban az 1919 óta piacon lévő, az 1950’-es évektől felkapottá vált Aperol könnyű likőr az egyik legnépszerűbb Spritz komponens lett. Kezdetben északon, különösen a Spritz-ek szülőföldjén Velencében és környékén fogyasztották, később már másutt is

3:2:1 – Spritz Veneziano

A Spritz, a prosecco, valamiféle kesernyésebb ital, mint az Aperol, valamint buborékos ásványvíz, még inkább szóda keveréke. Az Aperol Spritz készítés univerzális törvénye a 3:2:1 arányban testesül meg. Közismert az is, hogy az Aperol Spritz-et (általában) borospohárban, narancskarikával díszítve, jégkockákkal szervírozzák. Eddig minden egy irányban mutathat, bárhol is készítsék az Aperol Spritzet, vagy, ahogy 2011 óta a Nemzetközi Bártender Szövetség (IBA) hivatalosan nevezi, a Spritz Veneziano-t, vagy csak röviden, a Veneziano-t.

Velence

Velence

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Gasztronómia történet
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.