PÓCZ PINCÉSZET, BALATONLELLE – látogatás Pócz Józsefnél

Pócz Pincészet, BalatonlellePÓCZ PINCÉSZET – Az úgy kezdődött, hogy Ruck Levente addig nyaggatott, míg végül beadtam a derekam, s annak ellenére, hogy a sí-balesetem miatt még mankóval jártam, beültem Ercsey Dani házhoz érkező autójába, s Levente és Nyulasi Gábriel társaságában elautóztunk Balatonlellére. Budapesten reggel még szakadt az eső, de a Balatonon akkor már hét ágra sütött a nap. Röviden, csupán ennyi volt a motiváció. Tudom, hogy nem túl összetett motiváció, sőt, meglehetősen vékonyka motiváció,

bátran mondhatjuk, hogy afféle semmilyen, de aztán be kellett látnom, hogy helyesen tettem, hogy nem bújtam ki a noszogató meghívás alól, mert Pócz József jó borokat mutatott, s jól éreztem magam a hegyen. S, hogy mindez mikor volt? Mikor máskor: péntek tizenharmadikán!

  • A kék-fehér csíkos nyugágy motívuma az egyik Pócz bor címkéjére is felkerült.
Pócz József (Pócz Pincészet, Balatonlelle)

Pócz József (Pócz Pincészet, Balatonlelle)

A történet

“1991-ben kezdődött, de a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez való kötődés a családban több generációra vezethető vissza. Gyermekkorom – „lovas kocsis, szalonnasütős ”– szüreti élményei meghatározták és megalapozták felnőtt életemet. A szellemi muníciót a Jászberényi Kertészeti Szakközép- és a Gyöngyösi Kertészeti Főiskolán kaptam, ahol 1975-ben szereztem szőlész-borász diplomát. Gyakornoki éveimet a Balatonboglári ÁG-ban töltöttem, ahol később szaktanácsadóként dolgoztam. 1984-től 1990-ig a balatonlellei TSZ főkertésze voltam. A rendszerváltást követően kezdtem építeni a birtokot, amely ma már nem csak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással is foglalkozik.”

A látogatás képekben – röviden

“A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel. Tároló tér: 900 hl saválló acéltartály; 100 hl fa hordó.”

A látogatók, középen velem. Jobbra, háttal: Pócz József

Balról: Nyulasi Gábriel, Varga Andrea, Csíki Sándor, Ercsey Dániel és Pócz József

A háttérben Ercsey Dániel és Pócz József. Előtérben, jómagam

A háttérben Ercsey Dániel és Pócz József. Előtérben, jómagam

Ercsey Dániel, Pócz József és Ruck Levente (Pócz pincészet, Balatonlelle)

Ercsey Dániel, Pócz József és Ruck Levente (Pócz pincészet, Balatonlelle)

Nyulasi Gábriel és Varga Andrea (Pócz Pincészet, Balatonlelle)

Nyulasi Gábriel és Varga Andrea (Pócz Pincészet, Balatonlelle)

Pócz József (Pócz Pincészet, Balatonlelle)

Pócz József (Pócz Pincészet, Balatonlelle)

  • A borok jók, a környezet szép, s a szállást a booking.com 9,7 pontra értékelte. Bár tartályból kóstoltuk, de különösen a Chardonnay és Sauvignon blanc volt emlékezetes számomra. Ezen felül a palackos vörös borok is igazi egyéniségek. Érdemes ellátogatni a Pócz Pincészetbe! 

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.