Kecskesajt torta KECSKESAJT, GRÁNÁTALMA  – A kecskesajt és a gránátalma már a biblikus időkben is ismert és becsült élelmiszerek voltak. A kecskesajt és gránátalma szirup torta a hús mellé éppannyira adható, mint desszertként. A recept a „Cooking with the Bible” egy izgalmas darabja. Visszavisz a múltba. Ez a torta érdekes, izgalmas, szokatlan és (valószínűleg) ismeretlen hazánkban. A tortasütők kedvence lehet

Kecskesajt  és gránátalma szirup torta

  • Hozzávalók:
    2 csésze (480 ml) liszt
    1 tk. sütőpor
    1/4 csésze (60 ml) könnyű olíva olaj
    1/4 csésze (60 ml) napraforgó olaj
    1/2 csésze (120 ml) világos sör
    1 1/2 csésze (360 ml) krémes kecskesajt (vagy juhsajt)
    3/4 csésze (180 ml) gránátalma juice
    1 tk. vanília-kivonat
    1 tk. őrölt mastica
    1/ tk. őrölt szegfűbors
    2 tojás
    őrölt szerecsendió

Tészta: a sütőt melegítsük elő 190°C-ra. Egy nagyméretű edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral. Adjuk hozzá a sört és az olajat és keverjük össze egy könnyű olajos tésztává. (Ha a tészta túl lágy lenne, keverjünk hozzá még lisztet és dagasszuk újra.) Dolgozzuk labdává a tésztát; 10 percre takarjuk le és pihentessük. A tésztát vegyük kézbe és két kezünkkel lapítsuk ki. Helyezzük egy kivető aljú sütőformába és kezünkkel nyomogassuk bele és a felszínét simítsuk el. Takarjuk be alumínium fóliával és süssük 15 percig. 15 perc elteltével vegyük le róla a fóliát, villával szurkáljuk meg és süssük újabb 15-20 percig. A felszín barna színűvé is válhat. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk lehűlni.

Gránátalma szirup: amíg a tészta sült, a sajtot, a gránátalma juice-t, a vanília kivonatot, a masticat, az őrölt szegfűborsot egy keverőedényben keverjük simára. Hozzáadjuk a tojást és újrakeverjük. Az így elkészített masszát egyenletesen kenjük el a tészta felszínén, majd süssük újabb 30 percig. Szórjuk meg szerecsendióval, amíg meleg. Szervírozás előtt hagyjuk lehűlni. Gyümölcsökkel is gazdagon díszíthető, ahogy a fotón, de gyümölcsök nélkül is izgalmas.

  • A kecskesajt és gránátalma szirup torta a hús mellé éppannyira adható, mint desszertként.
Kecskesajtos és gránátalma torta

Kecskesajtos és gránátalma torta

A masztika

masztika

masztika

A masztika (masztic, mastica, masztika, masztik) a pisztácia rokonának (Pistacia lentiscus var. chia) gyantája. A masztika egyike a legrégebben ismert és használt nagy tisztaságú gyantáknak. A görög szigetvilágban Chios a legismertebb termelője, ezért „Chios könnye” néven is ismert. Ezt a gyantát parfümökben, rágógumikban, gyógyszerekben, a fogászatban és a festészetben is alkalmazzák. Persze sok minden másban is kíséretezhetünk a masztikkal, így ízesíthetünk vele jégkrémet, mint a görögök, akik igen kedvelik az ízét, és más desszerteket  is, ahogy a fenti tortát.

"Chios könnye" - a masztik

„Chios könnye” – a masztik

Csíki Sándor♣