SCOTCH WOODCOCK – egy finom, tojásos, szardellás szendvics

SCOTCH WOODCOCK – A Scotch Woodcock a legkevésbé sem skót. Ami pedig a “woodcock” szót illeti, az lehet erdei szalonka is, de az együgyű ember jelölésére is használják. Itt leginkább erről van szó, mivel a Scotch Woodcock szendvics még nyomokban sem tartalmaz erdei szalonkát, ellenben meglehetősen egyszerű, “együgyű”, s persze finom is, különben nem írnék róla. A szendvics nem különösebb bonyolult, ahogy azt már említettem. Amire szükségünk van hozzá az nem más,

mint egy krémes, könnyű, lágy tojásrántotta, amit kenyérszeletre helyezünk, majd a tojásrántotta tetejére szardellaszeleteket teszünk. A szardellaszeletek helyett a latin nevén “Patum Peperium” (angolul: Gentleman’s Relish) néven ismert szardellapaszta is használható. A Scotch Woodcock szendvicset olyan helyeken is felszolgálták, mint az Egyesült Királyság alsóháza, (1949), Cambridge és Oxford egyetemein. A Viktória brit királynőről elnevezett ún. viktoriánus korban (1837-1901) különösen népszerű volt.

Egy viktoriánus Scotch Woodcock szendvics receptje

  • Hozzávalók:
  • 2 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (lehet fehér kenyér is)
  • vaj
  • Gentleman’s Relish*
  • 4-6 evőkanál tej
  • Cayenne bors
  • 2 tojás
  • 6 szelet szardella
  • 1 teáskanál apró kapribogyó

*Megjegyzés: a Gentleman’s Relish mozsárban összezúzott, őrölt Cayenne borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, fekete borssal ízesített, zsemlemorzsás szardellapaszta (lásd: fotó).

Gentleman's Relish készítése mozsárban (használhatunk botmixert is)

Gentleman’s Relish készítése mozsárban (használhatunk botmixert is). Készen is kapható.

Elkészítése:

  1. Ízlés szerint, vágjuk le a kenyérszeletek héját és a kenyereket pirítsuk meg.
  2. Kenjük meg vajjal és szardellapasztával.
  3. Minden szeletet vágjunk ketté.
  4. Olvasszunk kevés vajat egy serpenyőben.
  5. A tejet, a tojásokat és egy csipetnyi Cayenne borsot tegyünk egy edénybe és alaposan verjük fel.
  6. Öntsük a felvert tojást a serpenyőbe és állandó kevergetés mellett, alacsony hőmérsékleten, lassan készítsük el a tojást.
  7. Ha kellően krémes, vegyük le a tűzhelyről, kevergessük még, majd adjuk hozzá a kapribogyót.
  8. A pirítós kenyereket helyezzük két tányérra és osszuk el rajtuk a tojást.
  9. A szardellákat vágjuk vékony szeletekre és dekoráljuk vele a szendvicset.
  10. Jó étvágyat!
Scotch Woodcock szendvics

Scotch Woodcock szendvics

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.