MÉRGEZŐ NORVÉG LAZAC – A norvég lazac a legmérgezőbb!

MÉRGEZŐ NORVÉG LAZAC – Meglepett, de az a nagyjából egy évtizede ismert és aggasztó tény, miszerint a tenyésztett norvég lazac fogyasztása meglehetősen aggályos, mi több veszélyes, Magyarországon gyakorlatilag nem lett hír. Pedig lehetne! És, hogy miért éppen a norvég tenyésztett lazacról beszélünk? Leginkább azért, mert Norvégia a legnagyobb lazactenyésztő és exportőr a világon.  Ez teszi ki a norvég halexport legnagyobb részét és a kőolajipar mellett ez a legjelentősebb norvég ágazat.

Nem véletlen hát, hogy a kormányzat és haltenyésztők szoros szövetségben építették a piacot és alakították még a lazachúsban megengedett mérgező összetevők koncentrációjának törvényi előírásait is.

  • A módszer: ha az eddigi előírások szerinti koncentrációkat nem tudjuk tartani, változtassuk meg az előírásokat és emeljük a tenyésztett lazac húsában megengedett toxikus összetevők szintjét.
2013-ban a norvég hivatalok kilobbizták az EU-nál a a lazactakarmány toxin szintjének emelését

2013-ban a norvég hivatalok kilobbizták az EU-nál a a lazactakarmány engedélyezett toxin szintjének emelését.

A súlyosan mérgező dioxinok és hozzá hasonló vegyületek maximálisan megengedett szintje az unió piacán. (pikogram/gramm zsírban) a kilobbizott emelés után. Jól látható, hogy a lazac húsában megengedett szintek milyen jelentősen eltérnek a feltüntetett többi élelmiszerben megengedett, egészségesnek tartott szintektől.

A súlyosan mérgező dioxinok és hozzá hasonló vegyületek maximálisan megengedett szintje az unió piacán (pikogramm/gramm zsírban), a 2013-ban kilobbizott emelés után. Jól látható, hogy a lazac húsában megengedett szintek milyen jelentősen eltérnek a többi élelmiszerben megengedett, egészségesnek tartott szintektől.

Norvégia, én hittem benned!

Norvégia úgy él a tudatunkban, mint egy roppant környezettudatos ország, ahol a levegő, a vizek tiszták, az alapanyagok egészségesek, ahol a természet érintetlen, mert a norvégok vigyáznak rá, és kormányzati összefonódás sem leplezi a disznóságot. Ez a kép él bennem, s feltehetőleg sokakban másokban is. Mindez megteremti a bizalmat a norvég termékek, a norvég tenyésztett lazac minőségét, tisztaságát illetően is, és éppen ez a veszélyes benne! 

  • Pangasius és lazac: Az alábbi hosszú, angol nyelvű videó tanúsága szerint is, a norvég fjordok lazactenyésztői és a Mekong-delta vietnami pangasius-tenyésztői egy csapatba kerültek. A pangasius botrány jól ismert Magyarországon is. A vele azonos súlyú lazac botrány még nem.
  • A filmből az is kiderül, hogy a norvég kapitalizmus sem működik másként, mint a világ más országainak kapitalizmusa, az orosztól az amerikaiig. A profit és a rövid távú érdekek mindig felülírják a közösség érdekeit.

A filmben szereplő etoxikvin (ethoxiquin, E324)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a takarmány adalékként a lazactápok előállításához is használt etoxikvint lehetséges mutagén anyagként vizsgálja. Az etoxikvinre vonatkozó uniós szabályozást itt találod. A norvég lazactápokban általánosan használt etoxikvin  nevű antioxidáns/peszticidről itt olvashatsz.

Egészségesnek látszik, de nem az!

Egészségesnek, tisztának látszik, de nem az. A lazacok takarmánya mérgező hozzávalót tartalmaz, a halak alatti tengerfeneket méteres vastagságban takarja a környezetet károsító szerves hulladék, általános a halak degeneratív megbetegedése, aminek a megelőzésére antibiotikumokkal, s más gyógyszerekkel kezelik őket és még lehetne folytatni.

Halász farm egy norvég fjordban.

Lazactenyésztő farm egy norvég fjordban.

Együnk, vagy ne együnk norvég tenyésztett lazacot?

  1. Ha csak egy tanácsra lenne lehetőség: Ne együnk!
  2. Várandós nők, kisgyermekek egyáltalán ne fogyasszanak tenyésztett lazacból készült ételeket!
  3. Egészséges felnőttek is havonta legfeljebb egyszer egyenek tenyésztett lazacot, bár én ezt sem ajánlanám!
  4. A kisebb halakban fajlagosan kevesebb a zsír , ezért a mérgező anyagok koncentrációja is csekélyebb, ezért, fogyasszunk inkább kis testű halakat, amilyen a szardínia is.

Megjegyzés: A filmből az is világosan kiderül, hogy legjobb, ha a szennyezett Balti-tengerben halászott halakat is elkerüljük.

Mi a helyzet a vadlazaccal?

  • Ha mindenképpen lazacot akarunk enni, s módunkban áll, válasszuk a vadlazacot, de soha ne együnk tenyésztett norvég lazacot! (Az atlanti lazactermelés gyakorlatilag teljes egésze halászati farmokról a piacra került, tenyésztett lazac.)

A halászott, a tenyésztettnél sokkal egészségesebb vadlazac jó étel, bátran fogyasztható, de ilyenből már egyre kevesebb van és drágább is, mint a tenyésztett lazac, amitől viszont óvakodj! (a vadlazacokról egyébként itt olvashatsz)

Balra az egészséges vadlazac, jobbra a mérgező tenyésztett lazac húsa. A különbség ránézésre is szembetűnő.

Balra az egészséges vadlazac, jobbra a mérgező tenyésztett lazac húsa. A különbség ránézésre is szembetűnő.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Konyhai trükkök, környezetvédelem, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.